avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 345 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Incetare contract de inchiriere inainte de termen- ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Incetare contract de inchiriere inainte de termen- proprietar plecat din tara

Buna seara! Am incheiat un contract de inchiriere pt o locuinta pentru o perioada de 1 an. La mai putin de o luna am obtinut transferul in orasul meu de domiciliu. Intrebarea mea ca si chirias, cum pot sa inctez contractul de inchiriere? Am notificat proprietarul ca voi pleca(desi sunt mai putin de 30 zile pana voi pleca). El nu este in tara. Cum se poate rezilia un contract la finante daca proprietarul nu este in tara? Imi pot recupera garantia daca eu nu am stat perioada cuprinsa in contract? Poate avea proprietarul pretentii, daune interese?
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 21:12, 1 Octombrie 2016
Încercați sa rezolvați amiabil.
Conform contractului foarte probabil locatarul va avea drept la daune interese.
Depinde cum este redactat contractul.
La incheierea contractului de locatiune,partile au dreptul sa prevada clauze asiguratorii
Dv nu ati facut precizari vis-a-vis de clauzele contractual asumate referitor la reziliere,restituire garantie
Rezilierea contractului la autoritatea fiscala teritoriala,poate fi realizata de persoana imputernicita cu procura notariala de catre locator
@utilizator86, deoarece contractul de inchiriere este pe durata determinata, problema dvs. are doar doua ipoteze de lucru, si anume:

1) fie va întelegeti amiabil si atunci proprietarul mandateaza o persoana care îi rezolva problema, inclusiv la finante (îi trimite o procura facuta la consulat, eventual o platiti dvs);
2) fie in temeiul art. 1825 Cc, denuntati unilateral contractul (printr-o notificare in scris), cu respectarea unui termen de preaviz de minim 60 de zile.
Cat priveste garantia, aceasta se va compensa cu parte din cele 60 zile pe care trebuie sa le achitati. (asta-i tot ce trebuie sa platiti).

Mai jos aveti textul art. 1825 - Denunţarea închirierii încheiate pe durată determinată
(1) Dacă închirierea este pe durată determinată, locatarul poate denunţa unilateral contractul prin notificare, cu respectarea unui termen de preaviz de cel puţin 60 de zile. Orice clauză contrară este considerată nescrisă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata chiriei specificate in contract, mai mica decat cea reala geoeric geoeric Am incheiat un contract de inchiriere cu proprietarul unui spatiu comercial pe o per de 2 ani si suma de 500 lei, dar in realitate ii dau 2000 lei. De luna ... (vezi toată discuția)
Locatiune Ioanastt Ioanastt Daca inchei un contract de locatiune a unui apartament pe durata determinata (de ex, din aprilie pana in octombrie) si peste 3 luni nu mai doresc sa raman, ... (vezi toată discuția)
Denuntare unilaterala contract inchiriere aleodor27 aleodor27 Poate fi denuntat unilateral un contract de inchiriere pe perioada determinata(conf. art.1276 ALIN.2 NCC), in conditiile in care nu a fost prevazuta aceasta ... (vezi toată discuția)