Pe un santier persoana insarcinata cu problemele de protectia muncii (SSM) trebuie sa aiba calificare de Coordonator de securitate si sanatate a muncii sau este suficient sa aiba calificare de Inspector SSM ?
Multumesc si lui "medieribucuresti" insa insist cu intrebarea: ce pregatire trebuie sa detina/demonstreze lucratorul desemnat? Cursul de 80 ore SSM este suficient?
POPA GHEORGHE
Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
nicu5902 a scris: "...... Asta inseamna ca pregatirea acestor persoane nu trebuie sa fie de "Coordonator .." - Poate fi "Inspector cu SSM" ? - curs de pregatire in SSM de 80 ore - nivel mediu? "
Daca nu cititi cu atentie ce am scris si ordinele MMSSF pe care vi le-am citat, trageti concluzii gresite.
Coordonator de securitate si sanatate in munca poate fi numai o persoana cu experienta profesionala in arhitectura, constructii sau in conducerea santierului de minim 5 ani, care a urmat o formare specifica de pregatire profesionala. Unde regasiti mentiuni de inspector ssm cu 80 de ore nivel mediu ? Pregatirea profesionala specifica de coordonator in materie de securitate si sanatate in munca implica si anumite cursuri de ssm, dar nu numai din cele la care va referiti dvs.
Conform HG 1425/2006 completata prin HG 955/2010 lucratorul desemnat trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
Art. 21 (955/2010)
Pentru a putea să desfăşoare activităţile de prevenire şi protecţie, lucrătorul desemnat trebuie să îndeplinească cel puţin cerinţele minime de pregătire în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, potrivit prevederilor art. 49, sau prevederile art. 51 lit. a)."
Art. 49 (HG1425/2006)
(1)Cerinţele minime de pregătire în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă corespunzătoare nivelului mediu sunt:
a)studii în învăţământul postliceal în profil tehnic;
b)curs în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, cu conţinut minim conform celui prevăzut în anexa nr. 6 lit. B, cu o durată de cel puţin 80 de ore.
(2)Nivelul mediu prevăzut la alin. (1) se atestă prin diploma de studii şi certificatul de absolvire a cursului prevăzut la alin. (1) lit. b).
"Art. 51 (HG 955/2010)
Ocupaţiile specifice domeniului securităţii şi sănătăţii în muncă, necesare efectuării activităţilor de prevenire şi protecţie, sunt următoarele:
a) tehnician în securitate şi sănătate în muncă;
b) expert în securitate şi sănătate în muncă.
Ordin 242/2007 pentru aprobarea egulamentului privind formarea specifică de coordonator în materie de securitate şi sănătate
Art. 8. - La programele de formare a coordonatorilor pot participa orice persoane aflate în situaţiile prevăzute la art. 5, după cum urmează:
1. persoane cu studii superioare (de lungă sau de scurtă durată), având specializările:
a) construcţii civile, industriale, agricole şi inginerie civilă;
b) construcţii căi ferate, drumuri şi poduri;
c) instalaţii pentru construcţii;
d) construcţii hidrotehnice;
e) utilaje pentru construcţii;
f) geodezie;
g) utilaj tehnologic pentru construcţii;
h) ingineria şi managementul resurselor tehnologice pentru construcţii;
i) inginerie minieră pentru lucrări subterane pe şantierele de hidroconstrucţii şi construcţii tunele;
2. arhitecţi şi conductori arhitecţi;
3. pentru cursurile de formare a coordonatorilor de nivel de bază se admite şi înscrierea personalului cu studii medii cu specializările prevăzute la pct. 1 şi 2, cu respectarea prevederilor art. 16 alin. (2).
Art. 9. - La programele de formare specifică de coordonator pot participa numai persoanele care au efectuat cursurile în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, conform reglementărilor în vigoare, după cum urmează:
a) persoanele cu studii medii şi curs de pregătire în securitatea şi sănătatea în muncă corespunzător nivelului mediu pot participa la programe de formare de nivel de bază;
b) persoanele cu studii superioare şi curs de pregătire în securitatea şi sănătatea în muncă corespunzător nivelului superior pot participa la programe de formare de nivel de bază sau superior.
Art. 13. - Numărul de ore alocat formării specifice de coordonator, corespunzător celor două niveluri de formare, este după cum urmează:
a) pentru nivelul de bază - 60 de ore;
b) pentru nivelul superior - 90 de ore.
Art. 16. - (1) Coordonatorii care au absolvit cursuri de formare pentru nivelul de bază pot desfăşura activitatea pentru care au fost pregătiţi la elaborarea proiectelor şi/sau pe şantierele aferente acestora, de maximum 500 m2 suprafaţă construită desfăşurată.
(2) În cazul în care coordonatorul a absolvit doar studii medii (tehnician), acesta nu va putea fi angajat decât coordonator în materie de securitate şi sănătate pe durata realizării lucrării.
Art. 17. - Coordonatorii care au absolvit cursuri de formare pentru nivelul superior pot desfăşura activitatea pentru care au fost pregătiţi la elaborarea oricăror proiecte şi/sau pe şantierele aferente acestora.
Lucrator desemnat ssm
kra
Buna ziua,
In cadrul unui parc eolian, o societate care are un numar de angajati pe santier de peste 30, poate sa functioneze fara serviciu intern de SSM si ... (vezi toată discuția)