avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Lucrator desemnat si Responsabil SSM
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Lucrator desemnat si Responsabil SSM

Reformulez o intrebare postata ieri, 09.04.

In prezent sunt angajat cu CIM norma intreaga in cadrul SIPP si am decizie de Lucrator desemnat SSM - firma de constructii. Am cursul SSM de 80 de ore.
In cadrul unui proiect la care suntem subantreprenor, antreprenorul general cere pentru activitatea din santier un Responsabil SSM, altul decat Seful nostru de santier.
Antreprenorul general doreste un Responsabil care sa raspunda de activitatea SSM din santier, indiferent al cui angajat este, chiar a sugerat sa fac CIM cu norma intreaga cu el, renuntand la CIM actual, pe durata proiectului (1 an).
Pentru a prelua activitatea de Responsabil SSM pe santier este suficient sa inchei un CIM cu timp partial (2 ore pe zi) cu Antreprenorul general, dar sa raman si cu actualul CIM cu norma intreaga la subantreprenor ca Lucrator desemnat? Se poate face o conventie de preluare a responsabilitatii SSM pe santier ca persoana fizica si sa raman cu CIM actual la subantreprenor?
In general, cum as putea sa gestionez simultan ambele ocupatii?

Va multumesc si imi cer scuze pentru formularea ambigua din postarea precedenta.
Cel mai recent răspuns: inspectorSSM , utilizator 22:39, 10 Aprilie 2015
HG nr.355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare, privind santierele temporare si mobile mentioneaza obligatia de a se numi un coordonator in materie de ssm
-Capitolul II Coordonatori in materie de securitate si sanatate
Art. 5. - Coordonarea in materie de securitate si sanatate trebuie sa fie organizata atat in faza de studiu, conceptie si elaborare a proiectului, cat si pe perioada executarii lucrarilor.
Art. 6. - Atunci cand la elaborarea proiectului participa mai multi proiectanti, beneficiarul si/ sau managerul de proiect trebuie sa desemneze un coordonator in materie de securitate si sanatate pe durata elaborarii proiectului lucrarii.
Art. 7. - Atunci cand la realizarea lucrarilor pe santier participa mai multi antreprenori, un antreprenor si unul sau mai multi subantreprenori, un antreprenor si lucratori independenti ori mai multi lucratori independenti, beneficiarul si/ sau managerul de proiect trebuie sa desemneze un coordonator in materie de securitate si sanatate pe durata realizarii lucrarii.
Art. 8. - Functia de coordonator in materie de securitate si sanatate pe durata elaborarii proiectului lucrarii si functia de coordonator in materie de securitate si sanatate pe durata realizarii lucrarii sau a interventiilor ulterioare pot fi detinute de aceeasi persoana.
Atributiile coordonatorului in materie de ssm in timpul efectuarii de lucrari (presupun ca despre acest aspect va interesati) sunt mentionate la:
Art. 58. - Coordonatorul in materie de securitate si sanatate pe durata realizarii lucrarii, numit in conformitate cu art. 7, are urmatoarele atributii:
a) sa coordoneze aplicarea principiilor generale de prevenire si de securitate la alegerea solutiilor tehnice si/ sau organizatorice in scopul planificarii diferitelor lucrari sau faze de lucru care se desfasoara simultan ori succesiv si la estimarea timpului necesar pentru realizarea acestor lucrari sau faze de lucru;
b) sa coordoneze punerea in aplicare a masurilor necesare pentru a se asigura ca angajatorii si, daca este cazul, lucratorii independenti respecta principiile prevazute la art. 56, intr-un mod coerent si responsabil, si aplica planul de securitate si sanatate prevazut la art. 54 lit. b);
c) sa adapteze sau sa solicite sa se realizeze eventuale adaptari ale planului de securitate si sanatate prevazut la art. 54 lit. b) si ale dosarului de interventii ulterioare prevazut la art. 54 lit. c), in functie de evolutia lucrarilor si de eventualele modificari intervenite;
d) sa organizeze cooperarea intre angajatori, inclusiv a celor care se succed pe santier, si coordonarea activitatilor acestora, privind protectia lucratorilor, prevenirea accidentelor si a riscurilor profesionale care pot afecta sanatatea lucratorilor, informarea reciproca si informarea lucratorilor si a reprezentantilor acestora si, daca este cazul, informarea lucratorilor independenti;
e) sa coordoneze activitatile care urmaresc aplicarea corecta a instructiunilor de lucru si de securitate a muncii;
f) sa ia masurile necesare pentru ca numai persoanele abilitate sa aiba acces pe santier;
g) sa stabileasca, in colaborare cu managerul de proiect si antreprenorul, masurile generale aplicabile santierului;
h) sa tina seama de toate interferentele activitatilor din perimetrul santierului sau din vecinatatea acestuia;
i) sa stabileasca, impreuna cu antreprenorul, obligatiile privind utilizarea mijloacelor de protectie colectiva, instalatiilor de ridicat sarcini, accesul pe santier;
j) sa efectueze vizite comune pe santier cu fiecare antreprenor sau subantreprenor, inainte ca acestia sa redacteze planul propriu de securitate si sanatate;
k) sa avizeze planurile de securitate si sanatate elaborate de antreprenori si modificarile acestora.
Toate aceste atributii nu pot fi indeplinite decat prin activitate in teren in cel putin 80 % din timpul zilnic, fapt ce presupune controale peste controale la echipele de lucratori, dar si la documentele intocmite.
Pentru a putea fi coordonator in materie de ssm in santier trebuie indeplinite conditiile mentionate la:
Art. 59. - Coordonatorul in materie de securitate si sanatate pe durata realizarii lucrarii trebuie sa aiba competenta necesara exercitarii functiei:
a) experienta profesionala in constructii sau in conducerea santierului de minimum 5 ani;
b) formare specifica de coordonator in materie de securitate si sanatate, actualizata la fiecare 3 ani.
Activitatea de responsabil ssm in santier este desfasurata de fiecare lucrator desemnat de catre antreprenorul general si de catre subantreprenori, in cadrul firmei lor.
Ca responsabil ssm din partea antreprenorului puteti desfaura activitatea la lucrarile avute de acesta, fara a putea interveni direct in activitatea subantreprenorilor. Numai coordonatorul in materie ssm poate desfasura aceasta activitate (vezi art.58 lit. a) si lit. b).
Antreprenorul daca doreste sa va angajeze lucrator desemnat ssm (pentru lucrarile desfasurate de acesta) trebuie sa va angajeze cu CIM cu norma intreaga.
Nu cred ca puteti gestiona cu profesionalism ambele activitati despre care este vorba in discutie. Nu uitati de cerintele de studii si vechime.
adrian65 a scris:

Reformulez o intrebare postata ieri, 09.04.

. Am cursul SSM de 80 de ore.

Antreprenorul general doreste un Responsabil care sa raspunda de activitatea SSM din santier, indiferent al cui angajat este,


Pentru inceput sa clarifiacam faptul ca nu exista functia de " Responsabil care sa raspunda de activitatea SSM din santier" iar dupa cum a aratat mai sus gigipopa@ probabil va referiti la Coordonatorul in materie de securitate si sanatate pe durata realizarii lucrarii, functie pe care nu o puteti ocupa pentru ca nu detineti pregatirea necesara asa cum ati precizat ca aveti nivel de pregatire mediu in domeniul SSM (curs 80 h)
Ultima modificare: Vineri, 10 Aprilie 2015
inspectorSSM, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Responsabil ssm - itm kra kra Buna ziua, De curand m-am angajat si eu ca Responsabil SSM la o firma de consultanta care a semnat un contract cu o firma care construieste un parc eolian, ... (vezi toată discuția)
Coordonatorul ssm constantin.sendrea constantin.sendrea Antreprenorul este obligat sa aiba angajat pe perioada executarii lucrarilor in santier un Coordonator SSM sau numai Benficiarul? (vezi toată discuția)
Coordonator in materie de securitate si sanatate gwendolen gwendolen Buna ziua, rog raspuns de specialitate: Potritiv prevederilor hotararii 300/2006 privind cerintele minime de securitate si sanatate pentru santierele temporare ... (vezi toată discuția)