avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 315 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Angajament de plata - emitere bilet la ordin, ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Angajament de plata - emitere bilet la ordin, valabilitate

am un SRL care are datorii de 11.000 lei fata de alt SRL.

eu ca si administrator in 02. 2012 am semnat si inregistrat la creditorul meu un act prin care m-am angajat sa platesc datoria mea pana in 2014.

ca si garantie am lasat un bilet la ordin pe firma, avalizat de mine ca persoana fizica, scadent in 08.2012.

creditorul meu a girat biletul la ordin catre o banca, dupa care a investit (creditorul) cu formula executorie biletul la ordin, insa cererea de investire a fost respinsa deoarece in urma girului doar banca are dreptul sa investeasca biletul.

intrebarea mea este: cat de valabil este angajamentul meu de plata? daca pot sa imi execute firma si pe mine inainte de termenul de plata din angajament.

va rog, ajutor.:(
Cel mai recent răspuns: Dana Fatol , Avocat 14:54, 7 Martie 2013
1. Biletul la ordin girat la banca, va putea fi investit la solicitarea bancii si pus in executarea oricand, cat timp exista datoria Dvs. catre creditorul Dvs.
2. Angajamentul semnat de Dvs. este un act sub semnatura privata sau autentificat de notar?
In orice forma, el este un inscris valabil a carui executare poate fi ceruta dupa implinirea scadentei.
creditorul a girat biletul la ordin catre o banca fata de care avea el insusi o datorie.
angajamentul este sub semnatura privata

creanta provine dintr-un contract de inchiriere spatiu comercial, iar biletul la ordin a fost depus ca si grantie in momentul semnarii contractului de inchiriere.

creditorul putea folosi biletul la ordin inainte de termenul din angajament? adica putea sa il gireze catre banca fata de care avea o datorie?

si daca insasi creditorul creditorului meu va investi biletul la ordin eu cum ma pot apara, pot folosi angajamentul de plata?
Buna ziua,

Nu mai exista investirea cu formula executorie de cand a intrat in vigoare noul Cod de procedura civila. In cazul unui refuz la plata, biletul la ordin se duce la executor asa cum este pentru a fi executat, apoi se urmeaza procedura legala de executare.

Biletul la ordin care a fost refuzat la plata se poate pune in executare oricand dupa data scadentei, de catre banca, impotriva dvs ca avalist si a firmei, ca debitor principal.

Daca ii platiti bancii ca giratar al biletului la ordin puteti sa opuneti aceasta plata creditorului dvs daca va cere banii platiti bancii.

Succes!
Ultima modificare: Joi, 7 Martie 2013
Dana Fatol, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Investire bo girat avocatnetuser avocatnetuser Multe dintre biletele la ordin primite de societatea mea le girma catre diversi furnizori. In caz de refuz la plata, noi recuperam biletul refuzat, platim ... (vezi toată discuția)
Situatie juridica bilet la ordin girat A. Ionut A. Ionut In cazul in care un bilet la ordin a fost girat la alta societate iar noua societate beneficiara a primit refuz de plata cui apartine dreptul de a investi ... (vezi toată discuția)
Executare avalist ecristian ecristian Am o mare nelamurire: O societate X desfasoara activitati comerciale cu o alta societate Y. X i emite lui Y un bilet la ordin avalizat de administratorul ... (vezi toată discuția)