avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 158 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Credit bancar cu deces
Discuție deschisă în Executare silită

Credit bancar cu deces

Buna ziua, am o cunostinta de familie care in 2008 a facut un credit de 25000Ron pentru nevoi personale. Omul avea 62 de ani si creditul a se pare ca are si o asigurare medicala dar care nu raspunde de un eventual deces. El a decedat in urma unui infarct, ei spun ca asigurarea este valabila numai daca omu devine invalid si moare in urma acestei invaliditati.
Ma poate ajuta cineva in acest sens sau trebuie platit acest credit.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 08:57, 10 Martie 2013
In general asigurarea pe care o cere banca la semnarea creditului este asigurare pentru caz de deces. Trebuie sa vedeti polita si sa mergeti la asigurator.
In cazul decesului, debitele defunctului se platesc de catre mostenitori. In functie de masa succesorala ( ce bunuri a lasat in urma decesului) mostenitorii au urmatoarele posibilitati :
- sa accepte succesiunea - primesc bunurile lasate de defunct , dar se obliga sa plateasca si debitele
- sa renunte la mostenire - nu primesc nimic , dar nici nu sunt obligati sa plateasca datoriile defunctului
- sa accepte mostenirea sub beneficiu de inventar - se evalueaza patrimoniul defunctului si se platesc datoriile in limita activului . Adica, daca valoarea bunurilor este mai mare decat valoarea creditului bancar, se plateste banca si ce ramane se imparte intre mostentori; daca valoarea bunurilor este mai mica, banca va primi ceea ce se realizeaza prin vanzarea lor, fara a-i indatora pe mostenitori.
Cand a decedat ?
Daca nu mai e in termen pt a opta, degeaba ii expuneti ce variante are, ori a acceptat succesiunea intr-un fel, ori e strain de ea.
Daca e in termen, nu a trecut mai mult de un an de la deces, poate accepta succesiunea linistit, sub noul cod civil, datoriile se achita doar in limita activului mostenit.
art 1114(2) Moștenitorii legali și legatarii universali sau cu titlu universal răspund pentru datoriile și sarcinile moștenirii numai cu bunurile din patrimoniul succesoral, proporțional cu cota fiecăruia
Ultima modificare: Joi, 7 Martie 2013
gi-jane2, moderator
Daca nu exista o polita de asigurare in caz de deces, executrul judecatoresc se va indrepta si impotriva mostenitorilor.
ionuttemneanu a scris:

Daca nu exista o polita de asigurare in caz de deces, executrul judecatoresc se va indrepta si impotriva mostenitorilor.


Doar dacă moștenitorii au acceptat succesiunea și doar în limita masei succesorale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Datoriile bancare se mostenesc de catre copii? iacobdragomir iacobdragomir Cum pot fi sistate taxele si comisioanele de intarziere de plata la termenul stabilit initial? Datoriile la banca se mostenesc de catre copii? (vezi toată discuția)
Titularul unui credit a decedat, transfer al obligatiilor de plata catre familie ionut2601 ionut2601 buna ziua, Credit facut la credit europe bank in 10-12-2007,suma 8,497.50,perioada de rambursare 120 luni.Clientul a decedat la 01.07.2015.Dupa achitarea ... (vezi toată discuția)
Cum se face cu o datorie a unui parinte care a murit? Didi27 Didi27 Buna ziua!.. Ma confrunt si eu cu o mare prblema... tatal meu a decedat acum cateva luni .. si avea cateva datorii. El a luat imprumut de al 2 banici( ... (vezi toată discuția)