avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Titularul unui credit a decedat, transfer al ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Titularul unui credit a decedat, transfer al obligatiilor de plata catre familie

buna ziua,
Credit facut la credit europe bank in 10-12-2007,suma 8,497.50,perioada de rambursare 120 luni.Clientul a decedat la 01.07.2015.Dupa achitarea ultimei rate la 26.06.2015 soldul ramas era de 2,884.02.
In 2007 ,cand a fost facuta cererea pentru imprumut,titularul a declarat pe proprie raspundere :nu sunt casatorit,nu am copii la indemnul ofiterului de credit pentru un anumit + ,binenteles acest ;ucru nu a fost facut doar in avantajul titularului ci ,automat si ofiterul castigand un nou client respectiv procent.
Titularul a fost un client corect ,lunar platind cu 7-10 zile mai devreme rata la banca,nu a avut nicio intarziere si binenteles nici pe viitor nu ar fi avut nicio problema daca nu se intampla ce s-a intamplat .dupa moartea lui am fost la banca cu certificatul de deces,doar ca acolo mi s-a spus ca familia va prelua totul chiar daca nimeni nu a semnat nimic ,titularul spunand ca nu e casatorit si nu are copii.Am citit contractul cap-coada si nu este pusa problema nicaieri de deces.
In aceste conditii ,familia este co-debitor ?
Va rog ,daca puteti sa imi oferiti niste sfaturi pertinente.Orice alt detaliu va pot oferi pentru un raspuns sigur .
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Marian-Ion , utilizator 13:57, 30 Iulie 2015
Buna ziua,

din pacate legea prevede ca mostenitorii preiau atat activul cat si pasivul (datoriile) celui decedat.
Deci nu era nevoie sa se mentioneze in contractul de credit aceasta situatie, de vreme ce legea prevede cele mai sus aratate.

Singura sansa a mostenitorilor de a nu achita datoria lasata de defunct este sa nu accepte succesiunea, insa daca activul depaseste pasivul, aceasta decizie de renuntare la succesiune nu este oportuna pentru mostenitori.
Veți plăti în calitate de mostenitori dacă acceptați moștenirea și veți plăti în limita valorii bunurilor moștenite. Pe scurt, nu plătiți din banii dvs, ci practic fie din banii decedatului sau deloc dacă nu avea.
Ultima modificare: Marți, 28 Iulie 2015
gi-jane2, moderator
Plata datoriei in limita valorii mostenite se poate face doar daca succesiunea este acceptata sub beneficiu de inventar.
Daca succesiunea este acceptata pur si simplu, patrimoniul succesorului se confunda cu cel al defunctului si atunci mostenitorul are obligatia de a plati intreaga datorie, indiferent daca activul mostenit are o valoare inferioara pasivului lasat de catre defunct.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
:confused:
Clientul a decedat la 01.07.2015


Efectele acceptarii Art. 1.114
(1) Acceptarea consolideaza transmisiunea mostenirii realizata de plin drept la data decesului.
(2) Mostenitorii legali si legatarii universali sau cu titlu universal raspund pentru datoriile si sarcinile mostenirii numai cu bunurile din patrimoniul succesoral, proportional cu cota fiecaruia.
(3) Legatarul cu titlu particular nu este obligat sa suporte datoriile si sarcinile mostenirii. Prin exceptie, el raspunde pentru pasivul mostenirii, insa numai cu bunul sau bunurile ce formeaza obiectul legatului, daca:
a) testatorul a dispus in mod expres in acest sens;
b) dreptul lasat prin legat are ca obiect o universalitate, cum ar fi o mostenire culeasa de catre testator si nelichidata inca; in acest caz, legatarul raspunde pentru pasivul acelei universalitati;
c) celelalte bunuri ale mostenirii sunt insuficiente pentru plata datoriilor si sarcinilor mostenirii.
(4) In cazul instrainarii bunurilor mostenirii dupa deschiderea acesteia, bunurile intrate in patrimoniul succesoral prin efectul subrogatiei pot fi afectate stingerii datoriilor si sarcinilor mostenirii.
Spus simplu - cine mosteneste ala plateste. Daca mosteneste mai putin ca datoria mai bine nu mai accepta mostenitea si nu face nimic. Daca sunt mai multi mostenitori in functie de cat mosteneste atata plateste - unu mosteneste 1/2 atunci plateste 1/2 din datorie si asa mai departe - evaluati si intelegeti-va, apoi impreuna platiti datoria si VA ASIGURATI CA E PLATITA - adica luati hartie de la banca ca e achitata integral si o pastrati bine cativa ani. Daca nu va intelegeti banca incearca sa opreasca de la toti toata datoria. Cine apuca sa o plateasca primul apoi se judeca cu ceilalti - nu cred ca vreti asa ceva.
Ultima modificare: Miercuri, 29 Iulie 2015
GermanAlex, utilizator

Alte discuții în legătură

Credit neachitat -debitor decedat npr82 npr82 Buna ziua. Tatal meu a contactat in 2008 un credit de nevoi personale in CHF de la piraeus fara asigurare de viata.. In 2009 a decedat si creditul a fost ... (vezi toată discuția)
Mostenire credit banca Florin Negrea Florin Negrea Daca am mostenit un credit inpropiu spus. Eu am stat in casa cu parinti mei ei au avut un credit la pireus au platit 7 ani. Dupa 7 ani au decedat amindoi casa ... (vezi toată discuția)
Obligatie plata datorii ruda decedata decs decs Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea situatie: socrul meu a decedat la sfarsitul anului trecut. Din pacate, intre momentul decesului si ... (vezi toată discuția)