Intr-o situatie relativ asemanatoare ma aflu si eu.Miecurea trecuta,baiatul meu traversa impreuna cu un prieten strada pe trecerea de pietoni,cand au fost accidentati de un sofer.Acesta i-a dus la spital,seara medicul de garda mi-a zis ca la prima vedere,baiatul meu nu are fractura sau ceva de genul asta,ca are numai o entorsa.A doua zi ,a fost transferat de la UPU si internat in spital,ptr alte analize.Sincer,in prima zi m-am bucurat ca a scapat numai cu o entorsa,mi s-a spus ca nu pare asa grav.Astazi e luni,anumite analizele nu-i ies bine si deja cheltuielile cresc.Nici in momentul de fata fii-miu nu reuseste sa puna piciorul in pamant,merge cu 2 amarate de carje,el fiind inalt si carjele mici,a mai si cazut de 2 ori cu ele.Maine ii vor veni din nou alte rezultate,sa vedem ce-o zice doctorul maine.Ideea e asta acum:cu ce e obligat fii-miu sa chinuiasca si sa sufere in spital din cauza unui sofer neatent( dupa cate am inteles lucreaza si in politie).Se pot cere despagubiri ?Si daca da, ce sanse sunt ca in urma unui proces sa le si primim?Are vreun rost sa ne inhamam la un eventual proces,in cazul in care nu se ajunge la o intelegere?Si ptr mine nu cumva e prea tarziu sa depun reclamatie la politie?Sa o las balta sau nu ?Multumesc anticipat ptr orice sfat primit.
In functie de zilele mentionate in certificatul medico-legal , se va stabili in concret si incadrarea juridica .
Cum s-a produs accidentul ?
Se poate considera ca a fost culpa soferului ?
Va sfatuiesc sa depuneti plangerea penala prealabila , dupa cum este mentionat si mai sus , in termen de 2 luni de la data la care ati cunoscut / ati putut cunoaste pe faptuitor.
Daca minorul are varsta de 14 ani , are nevoie de incuviintarea dvs .Daca are deplina capacitate de exercititu , depune personal acest act de punere in miscare a actiunii penale.
In vederea identificarii faptuitorului , va puteti adresa agentilor de Pol. pt a va oferi elementele de identificare ale acestuia.
Ar fi favorabil sa va fie oferite daune materiale /morale pt prejudiciul efectiv cauzat in etapa urmaririi penale ,dispunandu-se incetarea procesului penal , in temeiul art 10 Cod Proc .Penal , ca urmare , fie a retragerii plangerii penale , fie a impacarii partilor
Succes.
Multumesc frumos ptr sfat.Alaltaieri am scos baiatul din spital.A stat internat 8 zile in spital si are recomandare de a reveni peste 14 zile la spital ptr a i se scoate gipsul de la un picior.Nu stiu cum trebuie sa procedez in continuare....Trebuie sa ma duc la medicul legist acum cat baiatul are piciorul in gips sau dupa ce i se va scoate gipsul ...Soferul mi-a zis ca nici nu e nevoie sa ma duc la medicul legist,deoarece e suficienta iesirea din spital....pe corp i se mai vad anumite contuzii,dar peste 14 zile nu stiu daca legistul va mai vedea ceva urme atunci...Plangerea penala prealabila se face la parchet?Are vreo importanta faptul ca el lucreaza in administratia penitenciarelor?Ma refer la locul unde trebuie sa depun plangerea prealabila,sa nu o depun gresit.Eu am stat de vorba cu autorul accidentului si am cazut la o intelegere verbala cu el,pare a fi de buna credinta.Mi-a zis sa ma duc la Circulatie sa dau o declaratie,dupa care urmeaza sa primesc citatie de la Parchet si ....mai departe imi vor spune aia de acolo ce trebuie sa fac.Nedumerirea mea cea mai mare daca e nevoie de certificat de la legist sau e suficienta iesirea din spital si ce trebuie sa fac dupa ce am dat declaratia la Politie.Multumesc inca o data pentru ajutor
Recititi atent mesajul de mai sus .Nu intotdeauna agentii de politie furnizeaza informatii juste !
Numai in cazul unor ingrijiri de peste 60 de zile , mentionate in certificatul medico-legal , actiunea penala e pusa in miscare din oficiu , nefiind necesara o plangere penala prelabila !