incadrarea pe post de director adjunct, personal contractual 31.08.2012, s-a facut cf. legii salarizarii pt. bugetari /2012. Salariatul a contestat decizia de incadrare privind salariul acordat. In instanta si-a raportat salariul la salariul managerului institutiei publice in care a fost angajat, desi salariul managerului este calculat dupa o alta lege, neaplicabila si directorului adjunct.
Instanta de fond i-a dat castig de cauza.
A depus o Somatie prin care a solicitat executarea benevola a hotararii. A prezentat dupa 2 zile doar un certificat de grefa cu solutia scurta data de instanta.
Salariatul nu a depus nici o notificare din partea vreunui executor judecatoresc.
De cand curge termenul de recurs in acest caz, de la data somatiei de executare a hotararii judecatoresti sau de la data primirii certificatului constatator ? Sau acestea nu conteaza ?
Nu sunt considerate acte care inlocuiesc comunicarea hotararii judecatoresti ?
Salariatul a amenintat cu actiune penala pe angajator daca nu executa hotararea in termen de o zi.
Pt. acordarea drepturilor salariale castigate in instanta, prin hotarari judecatoresti, la bugetari, se aplica HG.92/2013, fiind facuta o plata in 5 ani, cf. procentelor ( 5%, ...).
Se poate face o retractare a deciziei de incadrare ? Daca da, pana cand se poate face ?
Daca se face plata partiala a diferentelor salariale, se mai poate face recurs si suspendarea executarii hotararii si restabilirea situatiei anterioare prin recunoasterea deciziei de incadrare ca fiind corecta si legala ? se pot cere toate acestea ? Sau plata ar fi o recunoastere a dreptului salariatului si ar afecta solutia recursului ?
Cum trebuie sa se procedeze ? Se face concomitent recurs si cerere de suspendare a executarii ?
Se plateste cautiune la cererea suspendarii, daca este vorba de un litigiu de munca cu o institutia publica? Sau fiind vorba de o institutie publica, aceasta este scutita de la aceasta plata, nu mai este obligata sa plateasca cautiune ?
Recurs se poate face pentru nelegalitate hotarare. Ce alt motiv de recurs semai poate invoca ?
In grila de salarii, cf. legii aplicabile, salariul pt. directorul adj. = salariul pt. contabil sef, fiind pe aceeasi pozitie.
Insa, dupa hotararea judecat., salariul directorului adj. este de 2-3 ori mai mare decat al contabilului sef.
Daca nu mai este respectat acest raport, iar instanta de fond a acordat un salariu de incadrare peste lege, iar modul de calcul nu este prevazut in legea aplicabila bugetarilor, nu constituie un abuz al instantei, nu si-a depasit atributiunile ? Modul de calcul pt. bugetari este unul strict, neinterpretabil. Cum poate instanta sa aplice un alt mod de calcul pt.salariul directorului adjunct, peste lege ?
S-ar crea un precedent sau i-ar discrimina pe ceilalti colegi bugetari daca instanta nu le-ar da si lor salarii atat de mari, cum spun unii. Li s-ar admite si lor o asemenea actiune ? Dar, o hotarare gresita, nelegala, nu poate constitui un precedent, deci nu poate fi luata ca model si pentru toti bugetarii.
Cum este corect,legal si in interesul institutiei sa se faca ?
Cel mai recent răspuns:
muraruelena , utilizator
19:43, 10 Martie 2013