avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 804 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... de cand curge termenul de recurs in litigii de munca ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

de cand curge termenul de recurs in litigii de munca ?

incadrarea pe post de director adjunct, personal contractual 31.08.2012, s-a facut cf. legii salarizarii pt. bugetari /2012. Salariatul a contestat decizia de incadrare privind salariul acordat. In instanta si-a raportat salariul la salariul managerului institutiei publice in care a fost angajat, desi salariul managerului este calculat dupa o alta lege, neaplicabila si directorului adjunct.
Instanta de fond i-a dat castig de cauza.
A depus o Somatie prin care a solicitat executarea benevola a hotararii. A prezentat dupa 2 zile doar un certificat de grefa cu solutia scurta data de instanta.
Salariatul nu a depus nici o notificare din partea vreunui executor judecatoresc.
De cand curge termenul de recurs in acest caz, de la data somatiei de executare a hotararii judecatoresti sau de la data primirii certificatului constatator ? Sau acestea nu conteaza ?
Nu sunt considerate acte care inlocuiesc comunicarea hotararii judecatoresti ?
Salariatul a amenintat cu actiune penala pe angajator daca nu executa hotararea in termen de o zi.
Pt. acordarea drepturilor salariale castigate in instanta, prin hotarari judecatoresti, la bugetari, se aplica HG.92/2013, fiind facuta o plata in 5 ani, cf. procentelor ( 5%, ...).
Se poate face o retractare a deciziei de incadrare ? Daca da, pana cand se poate face ?
Daca se face plata partiala a diferentelor salariale, se mai poate face recurs si suspendarea executarii hotararii si restabilirea situatiei anterioare prin recunoasterea deciziei de incadrare ca fiind corecta si legala ? se pot cere toate acestea ? Sau plata ar fi o recunoastere a dreptului salariatului si ar afecta solutia recursului ?
Cum trebuie sa se procedeze ? Se face concomitent recurs si cerere de suspendare a executarii ?
Se plateste cautiune la cererea suspendarii, daca este vorba de un litigiu de munca cu o institutia publica? Sau fiind vorba de o institutie publica, aceasta este scutita de la aceasta plata, nu mai este obligata sa plateasca cautiune ?
Recurs se poate face pentru nelegalitate hotarare. Ce alt motiv de recurs semai poate invoca ?
In grila de salarii, cf. legii aplicabile, salariul pt. directorul adj. = salariul pt. contabil sef, fiind pe aceeasi pozitie.
Insa, dupa hotararea judecat., salariul directorului adj. este de 2-3 ori mai mare decat al contabilului sef.
Daca nu mai este respectat acest raport, iar instanta de fond a acordat un salariu de incadrare peste lege, iar modul de calcul nu este prevazut in legea aplicabila bugetarilor, nu constituie un abuz al instantei, nu si-a depasit atributiunile ? Modul de calcul pt. bugetari este unul strict, neinterpretabil. Cum poate instanta sa aplice un alt mod de calcul pt.salariul directorului adjunct, peste lege ?
S-ar crea un precedent sau i-ar discrimina pe ceilalti colegi bugetari daca instanta nu le-ar da si lor salarii atat de mari, cum spun unii. Li s-ar admite si lor o asemenea actiune ? Dar, o hotarare gresita, nelegala, nu poate constitui un precedent, deci nu poate fi luata ca model si pentru toti bugetarii.
Cum este corect,legal si in interesul institutiei sa se faca ?

Cel mai recent răspuns: muraruelena , utilizator 19:43, 10 Martie 2013
1. Executarea unei hotarari judecatoresti se poate face :
- de bunavoie de catre debitorul obligatiei
- prin executare silita , in cazul in care debitorul nu executa de bunavoie obligatiile stabilite in sarcina sa prin hot.judecatoreasca.

2. Termenul de recurs incepe sa curga de la data comunicarii hotararii primei instante.

3. Plangerea penala nu se poate depune dupa o zi de la primirea solicitarii, ci dupa 15 zile potrivit art.261 C.mun.

4. Plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din instituţiile şi autorităţile publice, devenite executorii în perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2013, va fi efectuată astfel:
- în primul an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie este achitat doar 5% din valoarea titlului executoriu.
- in al doilea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie va fi plătit 10% din valoarea titlului.
- în al treilea an astfel calculat va mai fi acordat încă 25% din valoarea titlului executoriu.
- in al patrulea an, bugetarii care au câştigat în instanţă drepturi salariale vor mai primi 25%, pentru ca restul sumei din valoarea titlului executoriu, în cuantum de 35% din valoarea titlului, să fie plătit în al cincilea an de la data la care hotărârea devine executorie. Sumele în cauză vor fi actualizate cu indicele inflaţiei.
Spuneti-mi va rog:
- daca angajatorul incepe sa faca o plata partiala a sumei reprezentand drepturi salariale catre salariat, ce efect va avea asupra recursului angajatorului daca va fi facut ulterior platii ?
- daca somatia de executare a fost facuta de catre salariat si a atasat dupa 1 zi Certificatul de grefa privind solutia scurta a hotararii judecatoresti, de la ce data va curge termenul de recurs ? ( termenul va curge de la data depunerii somatiei /cererii salariatului, de la data depunerii Certificatului de grefa sau de la data comunicarii hotararii judecatoresti ? )
- daca angajatorul face o plata partiala, odata cu recursul mai poate sa ceara suspendarea executarii sau reintoarcerea executarii si restabilirea situatiei anterioare ?

Va multumesc anticipat pt. raspuns.
Termenul de recurs incepe sa curga de la data comunicarii hotararii primei instante ... nu are nicio relevanta data depunerii somatiei de executare in ceea ce priveste calculul termenului de recurs.

Plata partiala a unei sume nu poate influenta soarta recursului decat in stabilirea unui nou cuantum de plata ...

Odata cu recursul angajatorul poate solicita suspendarea executarii hotararii judecatoresti , chiar daca a facut o plata partiala ... iar daca castiga va putea promova o actiune privind intoarcerea executarii silite.
Multumesc foarte mult pt. raspuns. Acum si colega mea, contabila, se va linisti. Era timorata de amenintarea cu actiunea penala daca refuza sa puna in executare hotararea judecatoreasca facuta doar in urma unei somatii depusa de angajat, la care a atasat Certificatul de grefa cu solutia scurta data de instanta de judecata.
O seara placuta si o saptamana buna !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mod de aplicare hotarare judecatoreasca gh3gh1 gh3gh1 la societate s-a primit o hotarare judecatoreasca prin care anumiti salariati au castigat in instanta anumite drepturi salariale restante. Hotararea ... (vezi toată discuția)
Hotarire judecatoreasca carmenba carmenba Am cistigat procesul impotriva angajatorului, urmand sa primesc salariile de la concediere si pina acum. Intrebarea mea este: pot sa merg la angajator sa imi ... (vezi toată discuția)
Solutionare conflict de munca carmenba carmenba Am primit solutionarea la procesul intentant angajatorului, in care am cistigat salariile de la data concedierii pina la data hot.judecatoresti si anularea ... (vezi toată discuția)