avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 666 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... 50%+1 sau 2/3 din nr. proprietarilor pentru adoptarea ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

50%+1 sau 2/3 din nr. proprietarilor pentru adoptarea hotararilor intr-o A.P.

Buna dimineata,
Am pus o intrebare pe forum vineri seara la care am primit un raspuns,de fapt vreo trei.Dupa ce am stat si m-am gandit,am intors pe toate fetzele,am interpretat cam cum ar fi mai bine, acum s-a ivit o alta necunoscuta,Daca stiti sa-mi spuneti care este procentul pentru adoptarea hotararilor in A.P.Oricum ar fi,raspunsul cu minoritatea care se supune majoritatii nu e valabila de fiecare data.Pentru minoritate tot timpul va fi un disconfort financiar( in cazul in care vrem sa facem o investitie si ea,minoritatea, nu e de acord).Care si cand se poate aplica un procent sau altul?
Cu respect,Cornelusha
Cel mai recent răspuns: cornelusha , utilizator 16:44, 10 Martie 2013
Legea 230/2007: "Art. 24. - (1) Adunarea generala poate adopta hotarari, daca majoritatea proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari (jumatate plus unu) sunt prezenti personal sau prin reprezentant legal.
(2) Daca la prima convocare nu este intrunit cvorumul necesar de jumatate plus unu, adunarea generala va fi suspendata si reconvocata in termen de maximum 10 zile de la data primei convocari.
(3) La adunarea generala reconvocata, daca exista dovada ca toti membrii asociatiei de proprietari au fost convocati, hotararile pot fi adoptate, indiferent de numarul membrilor prezenti, prin votul majoritatii acestora.
(4) Hotararile adunarii generale a asociatiei de proprietari sunt obligatorii si pentru proprietarii din condominiu care nu au fost prezenti la adunarea generala, precum si pentru proprietarii care nu sunt membri ai asociatiei de proprietari.
Art. 25. - (1) Pentru adoptarea hotararilor in adunarea generala a asociatiei de proprietari, se vor avea in vedere urmatoarele:
a) fiecare proprietar are dreptul la un vot pentru proprietatea sa;
b) pentru hotararile cu privire la stabilirea fondurilor de investitii pentru consolidare, reabilitare si modernizare, votul fiecarui proprietar are o pondere egala cu cota-parte din proprietatea comuna;
c) proprietarul poate fi reprezentat in adunarea generala de catre un membru al familiei sau de catre un alt reprezentant care are o imputernicire scrisa si semnata de catre proprietarul in numele caruia voteaza;
d) un membru al asociatiei de proprietari poate reprezenta unul sau mai multi membri absenti, daca prezinta imputernicire semnata de catre proprietarii in numele carora voteaza;
e) in cazul unui vot paritar, votul presedintelui asociatiei de proprietari este decisiv.
(2) Hotararile adunarilor generale vor fi luate cu votul majoritatii membrilor asociatiei de proprietari prezenti la adunarea generala convocata sau reconvocata, dupa caz. In statutul propriu al asociatiei de proprietari pot fi prevazute si alte conditii, dar nu mai putin de jumatate plus unu din voturile celor prezenti la adunarea generala convocata sau reconvocata.
(3) In situatii exceptionale, hotararile pot fi luate prin acordul scris al majoritatii proprietarilor unei scari sau unui bloc, membri ai asociatiei de proprietari, pentru probleme care ii vizeaza direct, pe baza de tabel nominal.
(4) Hotararile adunarilor generale se consemneaza in registrul de procese-verbale al asociatiei de proprietari, se semneaza de catre toti membrii comitetului executiv si se comunica, in scris, tuturor proprietarilor. "

cornelusha a scris:
Daca stiti sa-mi spuneti care este procentul pentru adoptarea hotararilor in A.P.

Hotararile pot fi luate in adunarea generala statutara astfel:
1. cu votul favorabil a 50%+1
2. cu votul favorabil a 2/3
3. cu votul favorabil al majoritatii (50%+1) tinand cont de faptul ca fiecare vot are o putere direct proportionala cu cota indiviza de proprietate.
Acestea se aplica de la caz la caz.
Prima varianta se aplica, de exemplu, pentru alegerea comitetului executiv
A doua varianta se aplica, de exemplu, atunci cand se hotaraste o modificare a statutului
A treia varianta se aplica, de exemplu, atunci cand se ia o hotarare pentru realizarea unei investiti....

Dar atentie la formularea legi

daca majoritatea proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari

pentru ca sunt multe asociatii la care noi proprietari nu s-au inscris in asociatie si este posibil ca o hotarare sa fie luata numai de o "parte" dintre proprietari blocului , binenteles cu respectarea proportiilor amintite anterior..

Multumesc foarte mult pentru interesul in a ma lumina

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repartitoare de caldura elenaciuica68 elenaciuica68 Vreau sa aflu care este numarul minim de locatari care trebuie sa fie de acord cu incheierea unui nou contract pentru repartitoare de caldura. daca se poate ... (vezi toată discuția)
Cat conteaza votul in deciziile pe care le iau conducerea asociatiei de proprietari... monica g.f. monica g.f. Este vorba despre un bloc cu 63 apartamente si garsoniere si 10 spatii comerciale situate la parterul blocului .Acest bloc a avut un singur proprietar (o ... (vezi toată discuția)
Plata presedinte asociatie propietari si cenzor scoica_80 scoica_80 Buna seara. Am si eu o problema care ma framanta. Sunt de putina vreme propietarul unui apartament intr-un bloc nou construit. Deoarece nu am achizitionat de ... (vezi toată discuția)