Buna ziua!
Incerc sa-l ajut pe fratele meu intr-o problema si am nevoie de o consiliere din partea d-voastra.
Fratele meu a fost casatorit in anul 2006 timp de 8 luni; a divortat, de comun acord. Acum el este casatorit si are si un copilas, iar fosta sotie ii cere pensie alimentara.
Fosta sotie s-a imbolnavit in timpul casatoriei de scleroza in placi.
Acum, dupa atata timp, invoca aceasta boala datorita careia s-a si pensionat si reclama faptul ca boala i-a aparut din cauza fratelui meu.
Mentionez faptul ca fratele meu face fata cu greu cheltuielilor pe care le are si ii este absolut imposibil sa plateasca o pensie alimentara (indiferent de valoarea ei, sunt foarte stramtorati si indatorati).
Ambele parti si-au angajat avocati si decizia domnului judecator a fost sa plateasca pensie alimentara 110 lei / luna, fratele meu a facut recurs, iar fosta sotie a facut de asemenea recurs pentru ca suma sa fie stabilita la 180 lei/luna.
Cum ne sfatuiti sa procedam? Nu ar fi posibil ca fratele meu sa plateasca vreo suma, nu are de unde, mai ales ca in cresterea nepotelului meu ii ajuta parintii foarte mult.
Va multumesc anticipat,
O zi buna va doresc!
Nu inteleg cum a dovedit legatura dintre incapacitate si casatorie... sunt curioasa, ce a sustinut?
S-au facut expertize, chiar nu stiu cum sa va ajut, nu cunosc speta, dati amanunte, ce a sustinut doamna, ce probe au fost etc.
Pentru ca fratele dvs sa fie obligat la plata pensiei de intretinere fostei sotii trebuie ca incapacitatea sa fie cauzata de o imprejurare in legatura cu casatoria.
Va trebui intr-adevar sa ne detaliati ce probe s-au facut in fata instantei pe aceasta imprejurare si de unde a dedus judecatorul legatura de cauzalitate si culpa fratelui dvs.
Din vina cui a fost pronuntat divortul? Care au fost motivele?
Ca si ceilalti colegi, va rog sa reveniti cu amanunte privind probele de la dosar, considerentele din hotarare, argumentatia, etc, intrucat scleroza multipla
din punct de vedere medical, nu poate fi cauzata de nicio imprejurare in legatura cu casatoria.
Chiar si in conditiile in care fosta sotie a suferit in perioada celor 8 luni, traumatisme repetate (sa presupunem ca a fost vorba de violente in familie) acestea nu constituie o cauza de aparitie a acestei boli, deoarece vorbim de o actiune inflamatorie la nivelul sistemului central nervos (celulele albe ataca stratul de mielina ce protejeaza fibrele nervoase).
Chiar si daca gresit s-ar invoca ca si cauza, depresia (datorita comportamentului sotului, a devenit depresiva in timpul casniciei), trebuie tinut cont ca aceasta este un simptom, si nu o cauza care ar putea provoca scleroza in placi.
Scleroza multipla este dificil si de diagnosticat, deoarece sunt cateva zeci de simptome, (de obicei ametelile si durerile de cap sunt ignorate de potentialul "candidat" la aceasta boala sau chiar medicul nu poate stabili precis daca amortelile, ameteala si problemele de auz sunt legate de aceasta boala)
Trebuie existe alt motiv, in afara de diagnosticul de scleroza multipla (daca exista, asemenea expertiza poate fi usor combatuta), pentru care instanta a admis plata pensiei de intretinere catre sotie.