avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 797 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Recurs la I C C J . In cazul in care eu am facut ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Recurs la I C C J . In cazul in care eu am facut recurs iar parchetul nu a facut recurs .

BUNA SEARA ! Am fost condamnat la 5 ani cu executare de catre instanta de fond,mentinuta de Curtea De Apel,acum am facut recurs si am primul termen la I C C J FARA CA PARCHETUL sa faca recurs.Intrebarea mea este daca ma pot astepta la o pedeapsa mai mare sau nu se poate ingreuna situatia recurentului ?
VA MULTUMESC !
Cel mai recent răspuns: maneageorge99 , utilizator 06:24, 14 Martie 2013
Avand in vedere ca numai dvs. ati formulat recurs, instanta de recurs solutionand recursul nu poate agrava situatia dvs. in propria cale de atac, prin urmare in cel mai nefericit caz va respinge recursul formulat ce nefondat.
Art. 385 ind. 8 c.proc.pen
Neagravarea situaţiei în propriul recurs
Instanţa de recurs, soluţionând cauza, nu poate crea o situaţie mai grea pentru cel care a declarat recurs.
În recursul declarat de procuror în favoarea unei părţi, instanţa de recurs nu poate agrava situaţia acesteia.


in recursul declarat de orcine ..instanta poate casa cu trimitere...la fond .....:D sau chiar la urmarire...cu refacere sau completare... situatie in care apreciez ca principiul cu neagravarea....este lipsita de efecte
zic si io
Principiul neagravarii in propria cale de atac se aplica inclusiv in etapa rejudecarii - fond dupa /desfiintare/casare dupa caz , ca urmare a admiterii propriei cai de atac , intrucat rejudecarea intervine tocmai datorita partii care a declansat controlul judiciar.
[ link extern ]
[ link extern ]
[ link extern ]
[ link extern ]
BUNA ZIUA !SA inteleg ca cele mai mari sanse sunt ,in cazul meu ,sa se trimita spre rejudecare ? sau mai mari sanse sunt sa se respinga apelul si sa se mentina condamnarea ?
1.Nu, ce trebuie sa intelegeti dvs. este ca nimeni nu poate sa-si dea cu parerea cu privire la sansele admiterii sau respingerii unui recurs, in conditiile in care nu studiaza dosarul respectiv.
2.Sunteti in recurs si nu in apel ( principiul neagravarii in propria cale de atac se aplica atat incalea apelului cat si recursului asa cu am aratat mai sus).
3.Solutiile in recurs pot fi:
Art. 385 ind.15 c.proc.pen.
Soluţiile
Instanţa, judecând recursul, pronunţă una din următoarele soluţii:
1. respinge recursul, menţinând hotărârea atacată:
a) dacă recursul este tardiv sau inadmisibil;
b) dacă recursul este nefondat;

2. admite recursul, casând hotărârea atacată şi:
a) menţine hotărârea primei instanţe, când apelul a fost greşit admis;
b) achită pe inculpat sau dispune încetarea procesului penal în cazurile prevăzute în art. 11;
c) dispune rejudecarea de către instanţa a cărei hotărâre a fost casată, în cazurile prevăzute în art. 385 ind 9 alin. 1 pct. 3-5, pct. 6 teza a doua, pct. 7-10 şi pct. 21, şi rejudecarea de către instanţa competentă, în cazul prevăzut în art. 385 ind alin. 1 pct. 1.
Când recursul priveşte atât hotărârea primei instanţe, cât şi hotărârea instanţei de apel, în caz de admitere şi dispunerea rejudecării de către instanţa a cărei hotărâre a fost casată, cauza se trimite la prima instanţă, dacă ambele hotărâri au fost casate, şi la instanţa de apel, când numai hotărârea acesteia a fost casată.
În cazul în care admite recursul declarat împotriva deciziei pronunţate în apel, instanţa de recurs desfiinţează şi hotărârea primei instanţe, dacă se constată aceleaşi încălcări de lege ca în decizia recurată.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dacă admite recursul, când este necesară administrarea de probe, dispune rejudecarea de către instanţa a cărei hotărâre a fost casată;
d) dispune rejudecarea de către instanţa de recurs în cazurile prevăzute în art. 3859 alin. 1 pct. 11-20, precum şi în cazul prevăzut în art. 3856 alin. 3.


Alte discuții în legătură

Non reformatio in pejus- contestatie minister public d.nicoleta d.nicoleta In ceea ce priveste art. 341 (9) CPP, in contestatia formulata de Ministerul Public este incident principiul non reformatio in pejus? Iar avand in vedere ... (vezi toată discuția)
Recurs adina_md adina_md Buna seara, as avea o intrebare. daca cineva a primit o pedeapsa de 5 luni cu suspendare (pt conducere sub influenta bauturilor alcoolice, dar fara alte ... (vezi toată discuția)
Se poate rejudeca un proces penal aflat in faza de recurs? aacris aacris se mai poate rejudeca un proces penal in cazul in care este in faza de recurs (vezi toată discuția)