avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 208 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Agravarea situatiei inculpatului in cel de al doilea ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Agravarea situatiei inculpatului in cel de al doilea recurs?

Recursul inculpatului a fost admis la ICCJ, dar si recursul Parchetului care l-a declarat atat in fav. inculpatului , - in latura civila cat si in latura penala - , dar si in fav. partii civile ANAF, pe latura civila.
S-a rejudecat apelul la instanta CA locala, s-a mentinut aceeasi decizie pe latura penala (pedeapsa cu suspendare) deasemenea nici in latura civila nu s-a facut nimic, respingandu-se atat apelul inculpatului pe latura civila, cat si al ANAF tot pe latura civila.

Din nou, inculpatul declara recurs impotriva acestei dec., dar si Parchetul cat si ANAF .

Nu cunosc inca motivele invocate de catre Parchet.

Intrebare:
Daca in primul recurs Parchetul a recurat prima dec. in fav. inculpatului, in acest al doilea recurs i se poate agrava situatia…adica Parchetul poate declara recurs in def. acestuia?
Prin dec. pronuntata in rejudecarea apelului, nu s-a modificat nimic pe latura penala.

Multam.:coffee:
Cel mai recent răspuns: celina , utilizator 09:16, 29 Mai 2009
potrivit art. 385 indice 8:alin 1 instanta de recurs, solutionand cauza, nu poate crea o situatie mai grea pentru cel care a declarat recurs. Conform alin 2 al aceluiais art, in recursul declarat de procuror in favoarea unei parti , instanta de recurs nu poate agrava situatia acesteia.
Instanta de recurs nu se poate pronunta in defavoarea persoanei care a declarat recurs.
Nici in situatia in care recursul este declarat de reprezentatii ministerului public nu se va : cauzele de agravare a pedepsei ,Imprejurarile sau situatiile prevazute de lege care, odata constatate de organele judiciare, au ca efect agravarea pedepsei pentru infractiunea savarsita.,de stari de agravare pot constiui : recidiva, concursul de infractiuni, a circumstantelor agravante legale si judiciare etc.

@lavinia..:
Sincer, nu inteleg nimic din ce ai scris! Tu intelegi?

Ma interesa mai mult daca in cel de al doilea recurs, Parchetul - vazand datele problemei de mai sus - poate face recurs in defavoarea inculpatului cand in primul recurs al aceluiasi dosar a facut-o in fav. inculpatului.
Tocmai de aceea am mentionat ca pedeapsa a ramas aceeasi si dupa rejudecarea apelului!
In cazul in care nu ai inteles :
Nu se va modifica situatia in defavoarea lui.


Ultima modificare: Joi, 28 Mai 2009
Lavinia-Ionela Costica, Consilier juridic
E aplicabil principiul non reformatio in pejus , conform caruia inculpatului nu i se poate agrava situatia in propria-i cale de atac.

Alte discuții în legătură

Ce sanse am la apel Baciu Andrei Sorin Baciu Andrei Sorin Salut ....Am primit 3 ani cu suspendare si 5 de probatiune pt ca am cules canepa de pe marginea drumului si am icercat impreuna cu vreo 4 prieteni sa ne ... (vezi toată discuția)
Rejudecare.agravarea situatiei inculpatului? ContSters40598 ContSters40598 In cazul in care, instanta de recurs admite recursurilie formulate de catre: - inculpat, atat pe latura penala cat si pe latura civila, -parti responsabile ... (vezi toată discuția)
Neagravarea situatiei in propriul apel ContSters126381 ContSters126381 Am o nelamurire . La art 372 Cpp se precizeaza \" instanta de apel nu poate crea o situatie mai grava ptr cel care a declarat apel \" . Presupunand ca instanta ... (vezi toată discuția)