avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1625 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Stimulentul de insertie vs. 1 luna de ccc pentru ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Stimulentul de insertie vs. 1 luna de ccc pentru celalalt parinte

Buna ziua, Am fost in concediu crestere copil (am optat pentru 1 an) intre 23 mai 2012 - 18 feb 2013. Am depus cererea pentru stimulentul de insertie si am depus decizia de incepere a activitatii la autoritatea competenta din Prahova (acolo am domiciliul). Sotul a ales sa nu isi ia acea luna de ccc - ni s-a spus ca este facultativa, dar eu trebuie sa ma intorc la serviciu cu o luna inainte de a implini copilul 1 an - copilul implineste 1 an pe 21 martie 2013. Acum, mi s-a spus ca nu o sa primesc stimulentul de insertie pentru luna feb- martie pentru ca tatal a decis sa nu stea acasa. Eu nu am gasit nimic in lege care sa specifice acest lucru si mi se pare ca este in dezacord cu insasi ideea de stimulent de insertie. Va rog sa ma sfatuiti. Multumesc, Alina
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:21, 3 Iunie 2013
@AlinaSilvas: ati primit raspuns de la anps@prestatiisociale.ro ?
scuze, am vazut raspunsul ulterior
Ultima modificare: Luni, 27 Mai 2013
ADRIANA PRICOPE, Avocat
tudorvaleriu a scris:

1. Inseamna ca se aplica ce v-am redat eu mai inainte din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art.12
...
(6) In cazul in care persoana indreptatita care a solicitat concediul prevazut la art. 2 alin. (1) lit. b) din ordonanta de urgenta realizeaza venituri profesionale inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, stimulentul de insertie se va acorda numai dupa implinirea de catre copil a varstei de un an.
...

2. Si mie mi se pare putin aiurea sa nu platesti, tu, stat, stimulentul de insertie (de 500 lei) in locul unei indemnizatii care poate ajunge pana la 3400 lei.

Stati ca nu inteleg acum eu ceva:

Daca intentionez sa ma intorc la actualul loc de munca atunci cand copilul implineste 8 luni, eu, alegand CIC de 1 an, voi primi stimulentul DOAR cand copilul implineste un an, nu imediat ce m-am intors la servici ?
Potrivit Normelor de aplicare a OUG nr.111/2010 asa se pare , insa acestea sunt in contradictie cu art.7 alin. 2 din OUG nr.111/2010 care prevede :
2) Stimulentul de inserţie prevăzut la alin. (1) se acordă după cum urmează:
a) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creşterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. a), dacă acestea obţin venituri supuse impozitului înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani;

b) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creşterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. b), dacă acestea obţin venituri supuse impozitului, după împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către acesta a vârstei de 2 ani;

c) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creşterea copilului cu handicap în vârstă de până la 3 ani, prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. a), oricând, pe toată perioada.

Asadar, norma juridica superioara nu prevede exact momentul de la care se va plati stimulentul de insertie, iar o norma inferioara nu poate adauga la norma superioara (Normele de aplicare nu pot adauga la OUG)
amalia1977:

1. - Art.12(6) din Normele de aplicare a OUG 111/2010 (citat de mine) se refera la cazul cand ati solicitat CCC pana la 2 ani si reluati activitatea inainte de a implini copilul 1 an.
- Este vorba de art. 2 alin. (1) lit. b) din OUG 111/2010.

2. - Daca ati optat pentru CCC pana la 1 an si reluiati activitatea inainte de a implini copilul 1 an Cand copilul implineste 8 luni) veti primi stimulentul de insertie de la data reluarii activitatii si pana implineste copilul 2 ani.
- Nu cred ca de la AJPIS v-a spus altfel.

3. Asadar nu exista contradictie si neclaritati.
Exista contradictie intre textul OUG si textul din Normele de aplicare.
Art.7 din OUG prevede ca, se acorda stimulentul pentru perioada rămasă până la împlinirea de către acesta a vârstei de 2 ani. Nu prevede nicio data de cand se face plata asa cum se prevede in Norme.

Alte discuții în legătură

Concediul de crestere copil de o luna allinaa allinaa Buna seara! In cazul in care tatal nu indeplineste conditiile de acordare a indemnizatiei de crestere a copilului, mama poate ramane in concediu de crestere ... (vezi toată discuția)
Acordare stimulent de insertie hogye lavinia hogye lavinia In cazul acordarii stimulentului de insertie angajata trebuie sa se intoarca la locul de munca inaintea implinirii 1 si 11 luni sau in ziua urmatoare ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie - concediu paternal irinao irinao Buna ziua. Nu am reusit sa identific in forum raspunsul la urmatoarea intrebare. Imi cer scuze daca se repeta. In cazul in care parintele aflat in CCC revine ... (vezi toată discuția)