avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Stimulentul de insertie vs. 1 luna de ccc pentru ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Stimulentul de insertie vs. 1 luna de ccc pentru celalalt parinte

Buna ziua, Am fost in concediu crestere copil (am optat pentru 1 an) intre 23 mai 2012 - 18 feb 2013. Am depus cererea pentru stimulentul de insertie si am depus decizia de incepere a activitatii la autoritatea competenta din Prahova (acolo am domiciliul). Sotul a ales sa nu isi ia acea luna de ccc - ni s-a spus ca este facultativa, dar eu trebuie sa ma intorc la serviciu cu o luna inainte de a implini copilul 1 an - copilul implineste 1 an pe 21 martie 2013. Acum, mi s-a spus ca nu o sa primesc stimulentul de insertie pentru luna feb- martie pentru ca tatal a decis sa nu stea acasa. Eu nu am gasit nimic in lege care sa specifice acest lucru si mi se pare ca este in dezacord cu insasi ideea de stimulent de insertie. Va rog sa ma sfatuiti. Multumesc, Alina
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:21, 3 Iunie 2013
1. OUG 111/2010 spune:

Art. 7
(1) Persoanele care în perioada în care sunt îndreptățite să beneficieze de concediul pentru creșterea copilului, prevăzut la art. 2 alin. (1), obțin venituri supuse impozitului prevăzute la art. 3 au dreptul la un stimulent de inserție în cuantum lunar de 1 ISR.

(2) Stimulentul de inserție prevăzut la alin. (1) se acordă după cum urmează:

a) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creșterea copilului prevăzut la art. 2 alin.(1) lit.a), dacă acestea obțin venituri supuse impozitului înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani;

b) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creșterea copilului prevăzut la art. 2 alin.(1) lit.b), dacă acestea obțin venituri supuse impozitului, după împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către acesta a vârstei de 2 ani;
...

2. - Nu mai era nevoie de precizare expresa deoarece se intelege ca stimulentul de insertie se primeste de la data cand se obțin venituri supuse impozitului si pana copilul implineste 2 ani.
- In Norme se precizeaza cum se rezolva anumite cazuri particulare, fara a se incalca prevederile din OUG 111/2010.
Era nevoie de precizarea expresa , intrucat se observa contradictia intre cele doua acte normatve.

Ori se acorda stimulentul de insertie de la data cand se obțin venituri supuse impozitului ori se va acorda numai dupa implinirea de catre copil a varstei de un an ?

Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Iunie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
1. Stimulentul de insertie se acorda dupa implinirea varstei de 1 an numai in cazul in care este vorba de CCC pana la 2 ani si in cazul in care, chiar daca este vorba de CCC pana la 1 an, tatal copilului intra in CCC in ultima luna.

2. - Eu nu cunosc cazuri sa fi fost probleme din cauza neprecizarii exprese in OUG 111/2010, asa cum spuneti dvs.
- Din contra toate persoanele care au optat pentru CCC pana la 1 an si au reluat activitatea inainte de a implini copilu 1 an au beneficiat de stimulentul de insertie de la data reluarii activitatii pana cand copilul a implini 2 ani (conform prevederilor legale).
Exista astfel de situatii pe rolul instantelor de judecata, intrucat s-a revenit la munca inainte de a implini copilul 1 an si s-a facut plata dupa implinirea varstei de 1 an.
Exista o perioada pentru care nu s-a efectuat plata - data revenirii la munca si data de cand s-a efectuat plata - din cauza acestor divergente intre Normele de aplicare si textul de lege propriu-zis.
1. Eu nu am vazut/auzit asa ceva, pana acum, si nu cred ca exista asa ceva dar daca exista este numai din cauza unor functionari incompetenti care isi permit sa interpreteze prevederile legale.

2. Un utilizator, jurist de profesie, m-a invatat urmatoarele:

a. Legea trebuie interpretata in sensul aplicarii ei, iar nu in sensul inlaturarii ei (actus interpretandus est potius ut valeat, quam ut pereat) ceea ce inseamna ca, ori de cate ori, o norma juridica are mai multe sensuri, ea trebuie interpretata in acela in care produce efecte (se aplica) si nu in sensul in care este inlaturata aplicarea ei.

b. Unde legea nu distinge, nici interpretul nu trebuie sa distinga (ubi lex non distinquit, nec nos distinquere debemus), ceea ce inseamna ca daca norma juridica se refera la anumite situatii juridice, in termeni generali, interpretul nu poate face distinctii pe care aceasta nu le contine.

Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Iunie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Concediul de crestere copil de o luna allinaa allinaa Buna seara! In cazul in care tatal nu indeplineste conditiile de acordare a indemnizatiei de crestere a copilului, mama poate ramane in concediu de crestere ... (vezi toată discuția)
Acordare stimulent de insertie hogye lavinia hogye lavinia In cazul acordarii stimulentului de insertie angajata trebuie sa se intoarca la locul de munca inaintea implinirii 1 si 11 luni sau in ziua urmatoare ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie - concediu paternal irinao irinao Buna ziua. Nu am reusit sa identific in forum raspunsul la urmatoarea intrebare. Imi cer scuze daca se repeta. In cazul in care parintele aflat in CCC revine ... (vezi toată discuția)