Buna ziua ! Va rog sa ma ajutati cu o opinie in urmatoarea problema : In anul 2010 a avut loc procesul de divort, prin care mi s-au incredintat spre crestere si educare cei doi copii ai nostri. Atunci s-a stabilit, dat fiind ca fostul sot nu avea un loc de munca, valoarea pensiei de intretinere la 33% din salariul minim pe economie. In anul 2011, acesta si-a gasit un loc de munca si am deschis din nou proces, pentru marirea pensiei de intretinere. S-a stabilit valoarea acesteia la 33% din venitul sau net, atunci 581 ron. ( desi castiga mult mai mult, lucrand in strainatate ). Intre timp si-a schimbat iar locul de munca, insa primeste lunar, in contul sau din tara, sume de bani cu titlu de salariu. Intrebarea mea catre dumneavoastra este : in baza hotararii din 2011 i se poate face poprire pe cont, la suma care este cu titlu de salariu , sau trebuie sa deschid proces de fiecare data cand acesta isi schimba locul de munca ? Mentionez ca nici suma aceea infima, stabilita de instanta nu o trimite regulat, in sensul ca anul trecut am primit , in 6 luni, de trei ori pensia. Multumesc anticipat pentru raspunsuri !
Ori de cate ori se modifica veniturile celui obligat la plata pensiei in sensul majorarii acestora, trebuie sesizata instanta, ca sa constate ca veniturile sunt mai mari si sa stabileasca cuantumul pensiei la noile venituri. Abia apoi se poate trece la executare.
Nu puteti pune poprire pe acel cont. Instanta trebuie sa stabileasca din ce suma se va opri acel procent de33%. Pentru sumele restante neachitate cu titlu de pensie puteti merge la un executor judecatoresc care va putea face poprire pe acel cont doar pentru sumele neachitate.
Incercati sa ajungeti la o intelegere cu tatal copilului ,comunicati cu el si poate ajungeti la o intelegere sa ii trimita copilului intr-un cont sumele ,permiteti-i sa il vada sa tina legatura cu minorul si avantajele sunt mult mai mari pentru toti.
Stimata doamna, nu poate fi vorba de comunicare, nu vrea sa trimita banii si gata. Am incercat de multe ori acest lucru, insa nu am cu cine sa vorbesc. La indemana lui sunt numai apelative jignitoare la adresa mea, iar de '' ai rabdare, ce crezi ca nu o sa ti-i mai dau ? '' si '' ce stai in banii astia ? '' m-am saturat . Castiga in jur de 2000 euro/ lunar si nu este in stare sa-si ajute copiii cu nimic ? Sunt doi, nu este unul, iar cheltuielile pentru ei sunt destul de mari, cu scoala si gradinita, ca sa nu mai vorbesc de plata cheltuielilor lunare ( intretinere, cablu, internet, etc ). Am vrut sa fie bine, fara cearta, dar nu mai pot. Am avut si inca am ocazia sa-i depun plangere penala pentru neplata pensiei, dar nu am facut-o . In concluzie, trebuie sa deschid din nou proces. Va multumesc pentru raspunsuri !
Poprire asupra conturilor bancare va fi instituita cu privire la sumele de bani neplatite, cu titlu de obligatie de intretinere, conform hotararii judecatoresti pe care o detineti deja.
Dupa ce se va dispune majorarea pensiei de intretinere, hotararea judecatoreasca fiind definitiva si irevocabila ( executorie de drept ) pot fi poprite conturile bancare pentru plata pensiei de intretinere, in cazul in care debitorul este de rea credinta si nesocoteste obligatia ce ii incumba.