avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 166 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie

In prezent in cuantumul unei datorii intentionez sa imi donez apartamentul socrului meu (afin de gradul I cred, nu ma pricep). Daca in viitor voi avea probleme cu plata unei datorii catre stat, poate sa revoce actul de donatie?
1. Existenta unei creante certe, lichide si exigibile inseamna hotarare definitiva si irevocabila? Adica intreb direct, am un proces cu statul in care contesta o suma pe care care eu am primit-o de la el, in cazul in care ii se va adminte contestatia la nivel de fond sa spunem, si eu cum v-am spus mai sus am donat imobilul unui afin de gradul I (socru-meu) evident urmanad recursul aferent contestatiei creanta este certa doar daca institutia ii s-a admins contestia pe fond?
2. In ce masura sunt afectat sau are legatura cu actiunea Pauliana.

Va multumesc anticipat pentru raspuns
Cel mai recent răspuns: Marius0123 , utilizator 10:03, 18 Martie 2013
Dacă datoria către socru rezultă dintr-un înscris cu dată certă anterioară creanţei către stat, darea în plată (nu donaţia, pentru că actul nu va fi unul cu titlu gratuit, imobilul fiind transmis socrului pentru stingerea unei creanţe) nu ar putea fi atacată de creditorii dumneavoastră decît dacă dacă vor dovedi existenţa unei simulaţii (o datorie inexistentă, asumată faţă de socru doar cu intenţia fraudării creditorilor).

1.Existenta unei creante certe, lichide si exigibile inseamna hotarare definitiva si irevocabila (adica titlu executoriu, sau hotarere investita cu titlu executoriu)?
2.Daca donatia din prezent este cu titlu gratuit avand in vedere ca nu am acte pentru datoria catre socru meu si hotararea definitiva si irevocabila va fi in viitor, exista pericolul desfiintarii actului?
1. În ce constă, concret, datoria către stat? Care este izvorul datoriei? Dacă este una de natură fiscală, atunci nu hotărîrea judecătorescă este izvorul ei, ci decizia emisă de autoritatea fiscală. Încercaţi să fiţi mai exact.

2. Da. Hotărîrea nu va face decît să vă oblige să achitaţi acea creanţă, existentă la această dată (presupun, neştiind nici care este obiectul procesului, nici temeiul de drept sau situaţia de fapt).
O sa incerc sa fiu cat se poate de exact. Am avut un proces pe litigii de munca (plati compensatorii) am executat silit statul anul trecut si am incasat creanta integral. In prezent s-a demarat un proces (contestare la executare si intoarcere executare) pentru ca la momentul respectiv era in vigoare og 71 (plati esalonate pe parcursul a cinci ani).

1.Existenta unei creante certe, lichide si exigibile inseamna hotarare definitiva si irevocabila (adica titlu executoriu, sau hotarere investita cu titlu executoriu)? in cazul meu?
2.Vanzarea imobilului (donarea) imobilului in prezent ma poate scuti de executarea pe imobil in cazul care se va ajunge la intoarcerea executarii in viitor, (mentionat fiind faptul ca in prezent este este doar contestatie la executare silitia (executare silita facuta in trecut de mine) si tot in prezent vreau sa vand/donez apartamentul dar hotararea definitiva va fi in viitor.



Am nevoie de o opinie. Va multumesc anticipat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce se intelege prin bunurile unei societati radiate? rrocambole rrocambole Conform art.176 al Legii nr.85/2014, lit.c ,,daca dupa acoperirea tuturor creantelor, inchiderea procedurii si radierea debitorului din registrele in care ... (vezi toată discuția)
Datorii certe, lichide si exigibile Nafets Nafets In cazul unui contract prin care se deruleaza diferite activitati intre firme si se emit mai multe facturi pe durata unei luni, cand datoriile rezultate din ... (vezi toată discuția)
Plata sulta dupa partaj pincguinul pincguinul Buna ziua, S-a finalizat un partaj, fara a fi solicitat la initierea procesului termenul de plata a sultei. Va rog sa imi transmiteti daca exista un termen ... (vezi toată discuția)