Buna ziua! Sunt in proces cu angajata mea, care a produs un minus la inventar. Minusul e dovedit prin acte contabile, insa ea se apara nerecunoscand paguba produsa si ca semnatura de pe fisa postului nu e a ei. Aceata fisa i s-a inmanat pentru a fi citita iar eu am verificat daca e semnata dupa mult timp. Acum, are vreo importanta aceasta fisa? S-a cerut expertiza grafoscopica, dar daca e e ferm convinsa ca nu a semnat-o a fost deacord.
Avand in vedere ca e magazin mixt si a fost singurul angajat, pot invoca Ordinul nr. 1753 din 22.11.2004 pct. 7 alin. (2). Are vreo relevanta daca a semnat sau nu inventarul?
Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.753/2004 pentru aprobarea Normelor privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de activ si de pasiv a fost abrogat de Ordinul Ministerului Finantelor Publice nr. 2.861/2009 - aprobarea Normelor privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
pct. 6. - (2) La entitatile al caror numar de salariati este redus, inventarierea poate fi efectuata de catre o singura persoana. in aceasta situatie, raspunderea pentru corectitudinea inventarierii revine administratorului, ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligatia gestionarii entitatii respective.
....
În materie probatorie, neîndeplinirea obligatiilor vizând plata expertilor nu este de natura sa împiedice desfasurarea procesului, de vreme ce instanta este îndrituita sa treaca la judecata.
Astfel, desi judecatorul este subiectul probei, pentru ca el este cel care trebuie convins de justetea pretentiilor formulate, probele se administreaza, în esenta, în interesul partilor, asa încât daca acestea nu înteleg sa se conformeze obligatiilor stabilite în cursul procesului, instanta urmeaza sa evalueze temeinicia cererilor deduse judecatii prin prisma probelor pe care partile le-au administrat.