avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Neplata contributii de catre angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Neplata contributii de catre angajator

Sunt angajat la o firma (firma aflata in insolventa momentan,in curand poate in faliment)iar in ultimii 2 ani nu s-au facut plati pentru contributii catre finante decat in proportie foarte mica.
- Neplata contributiei la Pensii imi anuleaza stagiul de cotizare(vechimea in munca) pentru pensie, daca angajatorul a depus declaratiile lunar dar nu a facut plata contributiei?
Mie in 2016 mi-au spus pt. perioada 2013-16 la Casa de Pensii.

Ce doream eu sa fie clar este ca exista posibilitatea depunerii (ulterioare) de declarații rectificative. (Le depune contabilul firmei la ANAF.)
Cerere scrisa catre angajator sa le depuna, cu termen clar (2 sapt.?) dupa care verificat (nu mers pe promisiuni) si daca nu s-a intamplat nimic atunci actionarea in instanta pt. soluţionarea conflictului de muncă. A se lua în calcul că un asemenea proces poate dura şi până la un an, deci nu este timp de pierdut, mai ales dacă firma ar putea da faliment.

Inca un lucru bun de stiut este ca "sarcina probei: în conflictele de muncă sarcina probei revine angajatorului". Totusi pt. a putea formula chemarea in judecata este util sa se stie aproximativ perioada pt. care se cere rectificarea (si bineinteles ar fi bine de trecut si pretentia ca angajatorul sa plateasca contributiile restante ca sa nu mai deschideti un al doilea proces).
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 August 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract inregistrat la itm, lipsa contibutii la casa de pensii Sabinab22 Sabinab22 Buna seara! Am o nelamurire cu privire la stagiile de cotizare la Casa de Pensii si autenticitatea contractului de munca. Sunt angajata la o societate cu ... (vezi toată discuția)
Prescriere contract de munca ioannanice ioannanice Buna ziua, Am o intrebare referitoare la inregistrarea unui contract de munca: eu am lucrat din 2011 pana in 2012 la o firma aflata acum in radiere, patronul ... (vezi toată discuția)
Angajatorul nu mi-a platit contributiile sociale, cum procedez? ionuca ionuca Astazi am fost la casa de pensii si mi-am ridicat adeverinta cu stagiul de cotizare, si am avut un soc sa vad ca inca de la inceputul anului de cand lucrez la ... (vezi toată discuția)