avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Exceptii invocate de intervenientul in interes propriu
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Exceptii invocate de intervenientul in interes propriu

Buna seara,Un proces civil desfasurat intre un reclamant si un parat .Se formuleaza de un al treilea participant in cadrul procesului, o cerere de interventie in interes propriu,cerere admisa in principiu de instanta.Intrebare :intervenientul in interes propriu poate sa ridice exceptii in fata instantei cum ar fi: prescriptia dreptului material la actiune al reclamantului ?si in cazul in care se constata ca este intemeiata sa fie admisa de instanta ,fara sa mai fie necesara cercetarea pe fond.
Cel mai recent răspuns: gaina , utilizator 14:06, 18 Ianuarie 2014
Desigur poate ridica aceasta excepţie, depinde de la caz la caz dacă va fi unita sau nu cu fondul.
Va multumesc pentru raspunsul promt,v-as ruga daca puteti sa precizati si care este temeiul legal care permite ridicarea exceptiei prescriptiei extinctive, de intervenientul in interes propriu cu privire la actiunea reclamantului .
49 cpciv dreptul sau este cel protejat, deşi se numeşte intervenţie în interes propriu, nu interesul.
Sunt deacord cu dvs d-le av Marinescu,ca prin cererea de interventie dreptul se doreste a fi protejat , dar am intrebat cu privire la temeiul de drept, in ipoteza in care instanta ar putea sa considere ca invocarea exceptiilor de intervenient cu privire la actiunea reclamantului ,sa fie un atribut exclusiv al paratului,paratul avand calitate procesuala pasiva si putand sa se apere ridicand exceptii de ordine publica impotriva actiunii reclamantului.Ce parere aveti cu privire la aceste aspecte ?
Intervenientul in interes propriu isi apara un drept propriu, astfel ca el va putea sa invoce orice exceptIi, aparari in legatura cu acesta.

Interventia principala se face de tertul care urmareste realizarea sau conservarea unui drept al sau.Ea trebuie facuta sub forma cererii de chemare in judecata si este indreptata impotriva ambelor parti din proces (reclamant si parat), tertul tinzand sa castige pt sine obiectul procesului.

Alte discuții în legătură

Cerere de intervenție sau întâmpinare vmd21 vmd21 În urma unei reclamatii la ANPC privind clauze abuzive, procesul-verbal a fost înaintat spre soluționare la judecătorie, unde ANPC scrie - CONSIDERAM ... (vezi toată discuția)
Exceptia insuficientei timbrari PAS22 PAS22 Buna ziua, Va solicit sprijinul pentru rezolvarea urmatoarei spete: Am formulat cerere de interventie principala in cadrul unui dosar de partaj bunuri ... (vezi toată discuția)
Proc.civ.: apel partial. limite de rejudecare david_tiberiu david_tiberiu Buna seara, Ma adresez specialistilor in domeniu cu urmatoarea speta: In prima instanta, reclamantului i s-a admis actiunea in tot formata din 3 ... (vezi toată discuția)