avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 597 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Exceptii invocate de intervenientul in interes propriu
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Exceptii invocate de intervenientul in interes propriu

Buna seara,Un proces civil desfasurat intre un reclamant si un parat .Se formuleaza de un al treilea participant in cadrul procesului, o cerere de interventie in interes propriu,cerere admisa in principiu de instanta.Intrebare :intervenientul in interes propriu poate sa ridice exceptii in fata instantei cum ar fi: prescriptia dreptului material la actiune al reclamantului ?si in cazul in care se constata ca este intemeiata sa fie admisa de instanta ,fara sa mai fie necesara cercetarea pe fond.
Cel mai recent răspuns: gaina , utilizator 14:06, 18 Ianuarie 2014
@ gerberga

Multumesc pt punctul dvs de vedere,dar in situatia in care se invoca in fata instantei de intervenient exceptia absoluta,de ordine publica si anume exceptia prescriptiei dreptului material la actiune al reclamantului,care este art. de C.pr.civ in baza caruia instanta se poate pronunta in sensul admiterii exceptiei ,pt ca in sectiunea destinata interventiei din C.pr.civ nu am gasit nimic stipulat in acest sens [faptul ca intervenientul poate ridica exceptii cu privire la actiunea reclamantului], asa cum este prevazut in C.pr.civ de exemplu la intampinare ,art.115 alin 2 ,cu privire la parat,, exceptiile de procedura pe care paratul le ridica la cererea reclamantului '' .
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Martie 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Intervenientul in interes propriu dobandeste calitatea de parte in proces si va avea drepturile conferite de lege oricarei parti. Nu este un intervenient accesoriu, astfel incat soarta actiunii sale sa depinda de cea a celui in favoarea caruia intervine.
Multumesc frumos.
Imi puteti spune care este termenul pana la care intervenietul poate ridica exceptiile? Pun aceasta intrebare in contextul in care parata poate ridica exceptiile (mai putin cele de ordine publice) prin intampinare in termen de 25 de zile de la data comunicarii cererii de chemare in judecata. In masura in care cererea de interventie este facuta dupa trecerea acestui termen, mai poate invoca intervenientul exceptii?
Conform art 65 C.proc.civ.
Art. 65. - (1) Intervenientul devine parte în proces numai după admiterea în principiu a cererii sale.
(2) Intervenientul va prelua procedura în starea în care se află în momentul admiterii intervenţiei, dar va putea solicita administrarea de probe prin cererea de intervenţie sau cel mai târziu până la primul termen de judecată ulterior admiterii cererii de intervenţie. Actele
de procedură ulterioare vor fi îndeplinite şi faţă de el.
(3) În cazul intervenţiei principale, după admiterea în principiu, instanţa va stabili un termen în care trebuie depusă întâmpinarea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere de intervenție sau întâmpinare vmd21 vmd21 În urma unei reclamatii la ANPC privind clauze abuzive, procesul-verbal a fost înaintat spre soluționare la judecătorie, unde ANPC scrie - CONSIDERAM ... (vezi toată discuția)
Exceptia insuficientei timbrari PAS22 PAS22 Buna ziua, Va solicit sprijinul pentru rezolvarea urmatoarei spete: Am formulat cerere de interventie principala in cadrul unui dosar de partaj bunuri ... (vezi toată discuția)
Proc.civ.: apel partial. limite de rejudecare david_tiberiu david_tiberiu Buna seara, Ma adresez specialistilor in domeniu cu urmatoarea speta: In prima instanta, reclamantului i s-a admis actiunea in tot formata din 3 ... (vezi toată discuția)