avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 703 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Concursuri pe facebook
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Concursuri pe facebook

Recent am observat ca pe facebook sunt o gramada de concursuri si promotii cu tot felul de premii. La unele dintre ele am gasit regulament, dar la unele nu. Am cautat si am gasit ca loteriile publicitare care implica achizitionarea unui produs au regulament obligatoriu prin lege.
Intrebarea mea este: concursurile cu premii de pe facebook, care nu implica achizitia unui produs, ci Like, Share si eventual abonarea la newsletter sunt obligate de vreo lege sa aiba regulament oficial inregistrat la notar?
Cel mai recent răspuns: Claudia Jelea , Avocat 20:43, 15 Martie 2013
Potrivit OG 99/2000, loteria publicitara e o practica de promovare a produselor/serviciilor care tinde sa stimuleze in randul participantilor speranta unui castig prin tragere la sorti.
Si, intr-adevar, trebuie sa aiba un regulament oficial autentificat de notar.

Totusi, daca premiul e castigat exclusiv in functie de valoarea unei prestatii (raspuns la o intrebare, etc.) nu este o loterie publicitara si nu necesita regulament.

In cazul concursurilor desfasurate pe Facebook, exista anumite reguli impuse chiar de Facebook. Gasiti aceste reguli in sectiunea E. Promotions (in special, punctele iii si iv) din acest link [ link extern ] .

In plus, consider ca ar trebui sa existe un regulament autentificat la notar daca respectivul concurs desfasurat pe Facebook ar putea fi asimilat unei loterii publicitare in sensul OG amintite anterior.

Daca cineva organizeaza un astfel de concurs pe facebook sau pe orice alt site sau blog si care nu necesita regulament conform legii, se hotaraste la final sa traga teapa, cum poate fi tras la raspundere (mai ales ca pt.a participa la un astfel de concurs s-au colectat niste date)? Nu exista nici o lege care sa protejeze participantul?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru datele personale pe care le colecteaza in vederea concursului, organizatorul ar trebui sa fie inregistrat la ANSPDCP.

Daca trage teapa la final, cred ca il puteti reclama la Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor. Dar trebuie sa puteti proba ca v-ati inscris in concurs, ca ati lasat date personale pe acel site, blog, etc., eventual sa faceti un print-screen de pe pagina respectiva unde erau termenii si regulile concursului (pentru cazul in care sterge pagina ulterior).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concurs online - aspecte legale alinaaii alinaaii Va rog frumos, imi puteti spune care este diferenta dintre concurs si loterie publicitara? daca vreau sa fac un concurs in care utilizatorii sunt pusi ... (vezi toată discuția)
Contract de sponsorizare ContSters142942 ContSters142942 Buna ziua. Am un blog pe care imi astern gandurile. De curand am primit un mesaj de la reprezentantul unei firme ca ar dori sa ii promovez produsele printr-un ... (vezi toată discuția)
Concurs magazin alimentar danielconstantin danielconstantin Buna ziua! Sunt contabil la o societate ce practica comertul cu amanuntul in 3 magazine alimentare. In cadrul societatii s-a hotarat practicarea unui concurs ... (vezi toată discuția)