avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 718 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... actiune in revendicare?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

actiune in revendicare?

In ce conditii o actiune de partaj se poate transforma in actiune in revendicare?
Cazul in care doresc o parere are ca obiect partajarea unui apartament cumparat de ambii soti in cote egale. Pretentia uneia dintre parti este de 100%, data fiind contributia salariala mai mare avuta de aceasta in decursul timpului (pana la divortul pronuntat).
Daca acest lucru este posibil as mai vrea sa stiu, in calitate de persoana care introduce partajul, care sunt costurile pe care le suport cu "actiunea in revendicare"?
Cel mai recent răspuns: ContSters277797 , utilizator 11:12, 15 Martie 2013
Actiunea in revendicare este o actiune reala, petitorie, imprescriptibila, introdusa de catre proprietarul neposesorul, impotriva posesorului neproprietar.


In cazul proprietatii devalmase, sotii sunt coproprietari, nefiind , insa , individualizata cota-parte ideala, abstracta, matematica , din dreptul de proprietate ( bunurile indivize sunt privire ca universalitate de drepturi ).


Actiunea in revendicare este inadmisibila.

Actiunea de partaj poate avea ca obiect stabilirea cotei de contributie exclusiva (100% din masa partajabila ), inlaturand prezumtia de comunitate a cotei egale de contributie a sotilor la dobandirea bunurilor comune.

Pretentiile deduse judecatii trebuie dovedite de mijloace de proba , altminteri, acestea vor fi respinse ca nefondate.

Totusi, veniturile salariale sunt avute in vedere pentru a stabili modalitatea in care plata pretului a fost efectuata, insa un venit salarial mai mare nu va conduce la excluderea aportului celuilalt sot , la dobandirea bunului indiviz.


Instanta de judecata, la momentul stabilirii cotei-parti din dreptul de proprietate va avea in vedere urmatoarele criterii : sumele de bani investite la plata pretului, actele de administrare si de conservare efectuate, care au condus la sporirea valorii bunului indiviz, plata taxelor si impozitelor aferente imobilului, situatia locativa a fiecaruia dintre copartasi.

Succes.






Un raspuns superprofesionost, multumesc:flowersblue:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proces divort si proprietate.... m0ldoo m0ldoo Buna ziua, In urma cu ceva ani am cumparat o proprietetate impreuna cu fratele meu, la momentul respectiv acesta nu era casatorit dar eu da... pe actul de ... (vezi toată discuția)
Cerere in revendicare lezeu lezeu in urma cu cativa ani (15- 20) am dat o portiune dintr-un teren pe care il detin unor vecini sa il foloseasca deoarece eu nu am avut la ce sa il folosesc. ... (vezi toată discuția)
Vanzare casa fara partaj johnalexander johnalexander Buna ziua, Parintii mei sunt divortati de ceva timp iar acum vor sa vanda apartamentul...este obligatoriu partajul? Multumesc! (vezi toată discuția)