avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1390 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizare cheltuieli asociatie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizare cheltuieli asociatie

Buna ziua,

Va rog sa imi spuneti daca Adunarea Generala poate aproba alte modalitati de repartizare a cheltuielilor decat cota indiviza.
Avem cheltuieli de investitii, deci nu de reparatii sau intretinere, care ar putea fi repartizate fie in mod egal pe apartament, fie pe numar de persoane. Asa ar fi corect, pentru ca utilizarea acelor bunuri nu are nimic de-a face cu spatiul.

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 16:16, 18 Martie 2013
Exista situatia cand votul proprietarilor se face conform cu cota-parte indiviza, dar asta pentru lucrari mari de modernizare si reabilitare a condominiului, caz in care se platesc sume mari de bani.
Art. 25. - (1) Pentru adoptarea hotararilor in adunarea generala a asociatiei de proprietari, se vor avea in vedere urmatoarele:
a) fiecare proprietar are dreptul la un vot pentru proprietatea sa;
b) pentru hotararile cu privire la stabilirea fondurilor de investitii pentru consolidare, reabilitare si modernizare, votul fiecarui proprietar are o pondere egala cu cota-parte din proprietatea comuna;


Legea nu lezeaza dreptul de proprietate pentru ca proprietarii au drept la 1 vot si daca sunt interesati de problema, atunci vin la AG si voteaza. Daca nu sunt interesati si nu-si exercita dreptul de a vota, atunci se supun celor care au fost prezenti si au votat.
Asa este si in cazul AG de la orice societate pe actiuni sau in orice alta consultare populara. Decid cei care se constituie in majoritatea celor care voteaza.

Va multumesc. Am fost eu ambiguu, am prins in aceeasi postare doua idei. Dreptul de proprietate este lezat prin faptul ca asociatii nu pot decide privind impartirea cheltuielilor. De exemplu, daca 100% decid ca anumite cheltuieli sa fie impartite in mod egal, nu vad de ce nu se poate.
Daca toti hotarasc ca este convenabil acest mod de impartire, impartiti-l astfel.

De principiu nu se procedeaza asa deoarece pot exista contestatii si atunci, contestatia se va baza pe textul legii, intamplandu-se conflicte.
Legea prevede cum sa impartiti anumite cheltuieli, dar daca toti proprietarii se hotarasc sa nu respecte legea si le place asa, atunci impartiti asa cum va place.

Legea reglementeaza in functie de anumite criterii de consum si de proprietate sau de mod de facturare. Nu incalca niciun drept.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociatia de proprietari - fond de investii MrV MrV Buna ziua, Am o intrebare scurta in ceea ce priveste fondul de investii in cadrul asociatiilor de proprietari. Intrebare: care sunt normele exacte de ... (vezi toată discuția)
Unde poate fi reclamat presedintele asociatiei? gcprmr gcprmr Unde poate fi reclamata, pentru nereguli, presedintele asociatiei de propietari?! Multumesc (vezi toată discuția)
Nr. voturi pentru o proprietate micav micav Cum se interpreteaza urmatorul articol din legea Lege nr. 230 din 06/07/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de ... (vezi toată discuția)