avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 615 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... O mamica angajata ca programator cu impozit pe venit ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

O mamica angajata ca programator cu impozit pe venit zero poate primi indemnizatia lunara pt cresterea copilului?

Buna ziua,

O mamica angajata ca programator, cu impozit pe venit zero (firma beneficiaza de deducerea respectiva cf legii date in 2004) poate primi indemnizatia lunara pt cresterea copilului?

Intreb, pentru ca am dat peste legea de mai jos, care mentioneaza "au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit" - ori in cazul acestei mamici impozitul este zero...

Va multumesc!

---

Legea nr. 257/2008 pentru modificarea alin. (1) al art. 1 din OUG nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului

Art. I. - Alineatul (1) al articolului 1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 148 din 3 noiembrie 2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1.008 din 14 noiembrie 2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 7/2007, se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"Art. 1. - (1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni."

Art. II. - Pot beneficia de prevederile art. 1 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 7/2007, precum si cu modificarile aduse prin prezenta lege, si persoanele care se afla in plata la data intrarii in vigoare a prezentei legi.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:30, 18 Martie 2013
1. - OUG 148/2005 nu se mai aplica de la data de 01.01.2011.
- De la aceeasi data se aplica OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor care spune:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...


2. Din OUG 111/201:

Art. 3
(1) Veniturile din salarii, din activitati independente si din activitati agricole prevazute la art. 2 alin. (1) sunt cele definite la art. 46, art. 55 alin. (1) si (2) si art. 71 din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, si reprezinta valoarea obtinuta dupa aplicarea cotei de impozitare asupra venitului impozabil stabilit conform legii, corespunzator fiecarei categorii de venit.

(2) Veniturile care se iau in considerare pentru stabilirea nivelului indemnizatiei pentru cresterea copilului reprezinta, dupa caz:
...
d) suma incasata de persoana indreptatita care realizeaza venituri supuse impozitului pe venit, dar care, potrivit legii, sunt scutite de plata acestuia sau sunt considerate neimpozabile;
...

3. - Asadar "venituri impozabile" ("venituri supuse impozitarii" sau "venituri supuse impozitului pe venit" sau "venituri supuse impozitului") este una iar "venituri impozitate" este alta.
- Dvs. aveti "venituri impozabile" dar neimpozitate conform legii.

4. In concluzie veti putea beneficia de indemnizatie pentru CCC.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa dariaoana dariaoana CA PFA POT BENEFICIA DE INDEMNIZATIA PENTRU CRESTEREA COPILULUI?IN CE CONDITII? (vezi toată discuția)
Drepturi de autorr si indemnizatie crestere copil crismari crismari Buna ziua Intrebare: la calculul indemnizatiei pentru cresterea copilului, se iau in calcul si veniturile din contract de autor? si inca o intrebare: 85% ... (vezi toată discuția)
Concediu pentru cresterea copilului madhurya75 madhurya75 Cum se calculeaza acum indemnizatia pentru concediu crestere copil? Va multumesc (vezi toată discuția)