avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sulta- cuantum in contract ipotecar Prima Casa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sulta- cuantum in contract ipotecar Prima Casa

Buna ziua,

sper sa ma puteti sfatui in legatura cu urmatoarea situatie:

In urma cu peste 2 ani am achizitionat prin contract Prima Casa un apartament, eu in calitate de titular contract, iar partenerul meu- coplatitor. Pe actul de vz-cump. suntem coproprietari, cote egale 50%-50%.

In momentul de fata am agreat sa preiau in totalitate creditul si apartamentul, insa doresc sa stiu dpdv legal la ce sume este indreptatit- imi pretinde sa ii despagubesc 50% din rata lunara achitata in aceasta perioada si 50% din restul utilitatilor achitate in comun, ceea ce nu consider a fi corect, pentru ca sunt cheltuieli curente pe care le-ar fi facut in orice situatie.

Repet faptul ca nu suntem casatoriti, asadar varianta unui partaj nu este viabila.

Multumesc,


Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:58, 19 Martie 2013
Bineinteles ca utilitatile nu, ci numai maxim 50% din rata.
Bun, daca nu va intelegeti asupra unei sume, oricum ajungeti in instanta pt iesire din indiviziune.
La banca ati vorbit pt preluarea creditului ? Ca degeaba ajungeti dvs la intelegere daca cu banca , nu.
Banca este de acord. Problema mea este urmatoarea: partea din rata pe care a acoperit-o lunar se poate considera a fi chirie lunara, nu vad de ce as fi obligata sa despagubesc in conditiile in care de acei bani nu am beneficiat EU, ci banca.
As fi de acord sa acopar 50% din principalul acoperit in aceasta perioada din credit, insa toate dobanzile achitate bancii sunt practic...pierdute. In conditiile acestea as fi de acord sa se calculeze toate cheltuielile facute in aceasta perioada si s-ar vedea simplu ca oricum eu am platit mai mult, avand un venit mai mare.

M-ar interesa totusi temeiul legal, intrucat dpdv moral este greu de ajuns la un consens.
Legal are o cota de 50 % din ap, apartamentul valoreaza azi x suma, va trebui sa-i dati jumatate, el poate ramane f bine coplatitor la acest credit. Daca preluati dvs datoria si platiti tot creditul ramas, ramane sa-i platiti sulta dupa cum a contribuit la achizitionarea ap, plata ratelor, imbunatatiri aduse bunului.
Fiecare are pretentiile lui si va argumenta cum va putea mai bine in fata instantei.
Dvs puteti socoti ca jumatate din apartament ar fi x si jumatate din creditul pt ap ar fi y, suma mult mai mare, daca ii puneti ca a si folosit imobilul cand ar fi platit chirie daca nu-l aveati.. ar trebui sa ramaneti cu apartamentul si sa va mai dea si sulta pt asta. El socoteste tot ce a platit pt ap si cat a dat rate si cat la platit la intretinere. Daca nu ajungeti singuri la o solutie de mijloc, instanta va decide, dar pe bani multi.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj credite nevoi personale si prima casa dinuanamaria dinuanamaria Impreuna cu fostul meu sot am achizitionat in perioada casniciei un credit de nevoi personale (pe numele meu, dar el este garant) si un credit de prima casa ... (vezi toată discuția)
Partaj bunuri si datorii adiandrada adiandrada am divortat de fosta sotie in 2011. Am incheiat in fata notarului un partaj voluntar prin care ea imi cedeaza mie cota-partea ei din apartament in schimbul ... (vezi toată discuția)
Partaj apartament prin "prima casa" cristinastana cristinastana Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu o solutie la urmatoarea problema: Detin in coproprietate cu fostul sot un apartament achizitionat prin programul ... (vezi toată discuția)