avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 516 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... acordare concediu odihna pe anul in curs
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

acordare concediu odihna pe anul in curs

Buna seara
stimate doamne, stimati domni
Doresc sa solicit concediul de odihna aferent anului in curs. Imi este necesar pentru a pleca in strainatate, avand probleme de sanatate. Imi poate fi refuzat acest drept de catre patron din varii motive?
Va multumesc anticipat
Ultima modificare: Marți, 19 Martie 2013
bil63, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:50, 21 Martie 2013
Exista posibilitatea ca un angajator sa refuze acordarea CO pentru diverse motive, de exemplu : CO nu este programat in perioada solicitata etc.

art.148 C.mun.:
(1) Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.
...

art.149 C.mun.
Salariatul este obligat să efectueze în natură concediul de odihnă în perioada în care a fost programat, cu excepţia situaţiilor expres prevăzute de lege sau atunci când, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.
Va multumesc pentru raspuns. As mai dori o informatie:
Pot solicita fara a intampina nici un impediment concediu fara plata? Care este perioada maxima admisa de legislatia in vigoare? Imi poate fi refuzat acest drept?
Va multumesc.
Codul muncii:

Art. 153. - (1) Pentru rezolvarea unor situatii personale salariatii au dreptul la concedii fara plata.
(2) Durata concediului fara plata se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
Da, se poate refuza acordarea CFP ... suspendarea contractului individual de munca in cazul concediilor fara plata pentru studii sau pentru interese personale a fost stipulata de legiuitor ca operand prin acordul partilor.
Va multumesc din nou.
Dar daca trebuie sa ajung urgent la un control in strainatate urgent, care este calea legala fara a intampina nicio restrictie din partea angajatorului?

Alte discuții în legătură

Perioada de preaviz si concediul de odihna miha21 miha21 Sotul meu a fost concediat (motive ce nu tin de persoana salariatului )este in preaviz din data de 28.01.2015 pana in 25.02.2015 ,,angajatorul i-a adus o ... (vezi toată discuția)
Se poate refuza co in preaviz? LILI25 LILI25 Sunt functionar public si mi-am dat demisia. Mi se poate refuza efectuarea concediului de odihna? (vezi toată discuția)
Perioada concediului de odihna cris2d2 cris2d2 Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti daca un angajat, care mai are dreptul la 11 zile de concediu de odihna pe anul 2013 (10 au fost deja acordate in septembrie ... (vezi toată discuția)