avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Perioada concediului de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Perioada concediului de odihna

Buna ziua.

Va rog sa-mi spuneti daca un angajat, care mai are dreptul la 11 zile de concediu de odihna pe anul 2013 (10 au fost deja acordate in septembrie 2013), si le poate lua cand vrea el (tot in anul 2013)? Este angajatorul obligat sa le acorde in perioada dorita de angajat? Angajatul are CIC pe perioada nedeterminata, incheiat in aprilie 2012.

Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Luni, 11 Noiembrie 2013
cris2d2, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:58, 11 Noiembrie 2013
Concediul de odihna se acorda in baza unei programari individuale sau a unei programari colective efectuate de angajator impreuna cu salariatul sau, dupa caz, cu sindicatul ori reprezentantii salariatilor

Art. 148 C.mun.
(1) Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.
(2) Prin programarile colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de munca.
(3) Prin programare individuala se poate stabili data efectuarii concediului sau, dupa caz, perioada in care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioada care nu poate fi mai mare de 3 luni.
(4) In cadrul perioadelor de concediu stabilite conform alin. (2) si (3) salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel putin 60 de zile anterioare efectuarii acestuia.
(5) In cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.

Exista posibilitatea ca un angajator sa refuze acordarea Co din cauza neprogramarii acestuia in perioada solicitata.

De asemenea, angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.
Deci, conform a ceea ce ati scris mai sus, situatia concediului angajatului respectiv s-ar incadra la punctul (5)? Prim urmare, chiar daca mai vrea restul concediului in acest an, 2013, e posibil sa-i fie refuzat de catre angajator si sa-i fie acordat restul de concediu din 2013 in 2014?

In acest caz, daca angajatul va primi in 2014 cele 11 zile de concediu restant din 2013, se va considera ca a efectuat minim 10 zile de concediu mentionate la punctul (5) si sa nu mai primeasca zile de concediu pentru anul 2014?
CO aferent 2013 este o situatie, iar Co aferent 2014 este o alta situatie.

Este posibil sa existe un refuz al angajatorului , insa consider ca trebuie sa exiuste o motivare a acestui refuz.

Un salariat isi poate lua toate zilele de CO, in cazul mentionat mai sus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cele 10 zile de co consecutive rozi88 rozi88 Buna ziua, Sotia mea nu a luat cele 10 zile de CO consecutive in anul 2014. Numai 7zile cosecutive . Acum a primit din partea RU o instiintare ca este ... (vezi toată discuția)
Perioada de preaviz si concediul de odihna miha21 miha21 Sotul meu a fost concediat (motive ce nu tin de persoana salariatului )este in preaviz din data de 28.01.2015 pana in 25.02.2015 ,,angajatorul i-a adus o ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna corinapintea corinapintea Am un anumit numar de zile de concediu de odihna neefectuate, din anul 2014. Inainte de a reusi sa ma bucur de acestea in acest an am intrat intr-un concediu ... (vezi toată discuția)