avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 117 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... calculul pensiei de invaliditate pentru persoanele ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

calculul pensiei de invaliditate pentru persoanele care au realizat un stagiu de contizare in conditii de handicap pre existent calitatii de asigurat

In situatia in care solicit o pensie de invaliditate, la calculul punctajului mediu anual se utilizeaza prevederile art 95 aliniatul (2)
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 09:44, 22 Martie 2013
Nu.

Legea 37/2013

3. Articolul 76 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 76


(3) Persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare ca nevazator sau in conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat li se acorda un stagiu potential, determinat ca diferenta intre stagiile de cotizae cerute de art. 58 si 59 si stagiile de cotizare realizate pana la data acordarii pensiei de invaliditate."


Legea 263/2010


Art. 3
(1) In intelesul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:


u) stagiu potential — perioada de timp prevazuta de prezenta lege, considerata stagiu de cotizare si acordata la calculul pensiei de invaliditate, ca o creditare pentru stagiul de cotizare nerealizat din cauza afectiunilor invalidante;


Ultima modificare: Joi, 21 Martie 2013
Carp Mircea, utilizator
In prezent am 43 de ani si 17 ani de munca in conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat.
stagiu complet de contizare prevazut la art 58 lit a este de 11 ani si 8 luni.
potrivit art 76 nu as avea dreptul de stagiu potential, dar totusi puntajul realizat de mine se va imparti la 35 de ani stagiu complet de cotizare prevazut in anexa 5.

De ce?
Ultima modificare: Joi, 21 Martie 2013
iolanda2004, utilizator
Legea 263/2010

Art. 58
Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare in conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat beneficiaza de reducerea varstelor standard de pensionare prevazute in anexa nr. 5, in functie de gradul de handicap, dupa cum urmeaza:
a) cu 15 ani, in situatia asiguratilor cu handicap grav, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, cel putin o treime din stagiul complet de cotizare;


Art.76 modificat prin legea 37/2013


(3) Persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare ca nevazator sau in conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat li se acorda un stagiu potential, determinat ca diferenta intre stagiile de cotizae cerute de art. 58 si 59 si stagiile de cotizare realizate pana la data acordarii pensiei de invaliditate."


Interpretarea mea,este:

Daca ati realizat 1/3 din stagiul complet de cotizare(11 ani si 8 luni)in conditii de handicap prexistent calitatii de asigurat,beneficiati de o reducere cu 15 ani din varsta standard(63).
Asfel,puteti beneficia de pensie la limita de varsta la 48 de ani(63-15).
In acest caz s-ar aplica:
Art. 95(2) In situatia persoanelor prevazute la art. 56—59, la stabilirea punctajului mediu anual se iau in considerare stagiile de cotizare complete prevazute la aceste articole.
Adica un stagiu complet de 11 ani si 8 luni.


In cazul in care sunteti incadrata intr-un grad de invaliditate se aplica art.76(3).
Adica vi se acorda un stagiu potential
In acest caz la calculul punctajului mediu anual se va utiliza stagiul complet de cotizare din anexa 5.Adica 35 de ani.





concret in mare:
- 25 de puncte realizate
- stadiu de cotizare 21 ani si 8 luni ( inclusiv facultatea)
- handicap grav preexistent calitatii de asigurat
as dori sa stiu cum se calculeaza pensia de invaliditate?
Ultima modificare: Vineri, 22 Martie 2013
iolanda2004, utilizator
Pentru a face calculele,precizati:
-Gradul de handicap:grav,accentuat,sau mediu
-Gradul de invaliditate:I,II,sau III.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Determinarea punctajului mediu anual pentru pensia de invaliditate in conditiile art 58 din legea nr. 263/2010 iolanda2004 iolanda2004 conf Art. 58. — Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiții de handicap preexistent calității de asigurat beneficiază ... (vezi toată discuția)
Ce demersuri sunt necesare pentru a obtine o reducere a varstei de pensionare datorita unei invaliditati gradul ii din 2007 ? Vasile Rascanu Vasile Rascanu Am fost pensionat in 2007 gradul II invaliditate . Varsta standard de pensionare : 65 de ani conform deciziei privind acordarea pensiei de invaliditate. Am ... (vezi toată discuția)
Pensionare ionutzul ionutzul Sunt nascut in 8 martie 1962 si am lucrati 21 de ani si 8 luni.Am un handicap,nu vad deloc cu un ochi si am fost incadrat in grad de handicap mediu.Intrebarea ... (vezi toată discuția)