avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare

Sunt nascut in 8 martie 1962 si am lucrati 21 de ani si 8 luni.Am un handicap,nu vad deloc cu un ochi si am fost incadrat in grad de handicap mediu.Intrebarea mea este:Pot sa solicit pensie de invaliditate?Pentru ca pensie de limita de varsta nu ma incadrez.Precizez ca handicapul este preexistent calitati de asigurat.Si dak am dreptul la pensie de invaliditate cam cat ar fi valoarea?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:26, 1 Aprilie 2014
Stiu ca pensia de invaliditate este actualizata in legea 372013

Care ar fi stagiul de cotizare necesar?Dak eu am 52 de ani si am handicapul preexistent calitati de salariat si e legat de ochi(nu vad deloc cu un ochi)?
Ultima modificare: Duminică, 9 Februarie 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic
1. Se poate beneficia de pensie de invaliditate oricand, daca medicii vor decide incadrarea intr-un grad de invaliditate.

2. Incadrarea intr-un grad de invaliditate se face prin decizie emisa de medicul expert al asigurarilor sociale avand in vedere si documentele medicale emise de medicul specialist care asigura asistenta medicala.

3. - Trimiterea catre medicul specialist o da medicul de familie.
- Asadar se incepe cu o vizita la medicul de familie.

Legea 263 din 2010 face diferentiere intre persoanele cu handicap,care au handicap vizual?
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 58
Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare in conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat beneficiaza de reducerea varstelor standard de pensionare prevazute in anexa nr. 5, in functie de gradul de handicap, dupa cum urmeaza:
a) cu 15 ani, in situatia asiguratilor cu handicap grav, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, cel putin o treime din stagiul complet de cotizare;
b) cu 10 ani, in situatia asiguratilor cu handicap accentuat, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, cel putin doua treimi din stagiul complet de cotizare;
c) cu 10 ani, in situatia asiguratilor cu handicap mediu, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, stagiul complet de cotizare.

Art. 59
Nevazatorii beneficiaza de pensie pentru limita de varsta, indiferent de varsta, daca au realizat ca nevazator cel putin o treime din stagiul complet de cotizare.


2. Pentru dvs. stagiul complet de cotizare este de 35 de ani.

3. Dvs. nu va incadrati in art.59 deoarece nu sunteti nevazator (aveti un ochi bun).

4. - V-ati incadra la art.58, lit.c) daca ati avea un stagiu de cotizare la pensie de 35 de ani.
- Adica ati putea solicita pensei pentru limita de varsta la 55 de ani daca la acea data ati avea un stagiu de cotizare la pensie de 35 de ani.
Spuneti-mi si mie in ce legea sau ordonanta se specifica ce inseamna nevazatori?ca sa pot cere pensie pentru acest handicap

Alte discuții în legătură

Calculul pensiei de invaliditate pentru persoanele care au realizat un stagiu de contizare in conditii de handicap pre existent calitatii de asigurat iolanda2004 iolanda2004 In situatia in care solicit o pensie de invaliditate, la calculul punctajului mediu anual se utilizeaza prevederile art 95 aliniatul (2) (vezi toată discuția)
Cand ma pot pensiona? mariana1956 mariana1956 Buna seara.Va rog sa imi spuneti cand pot sa ma pensionez la limita de varsta analizand urmatoarele aspecte: m-am nascut la 14 nov.1961; sunt angajata din 5 ... (vezi toată discuția)
Ce demersuri sunt necesare pentru a obtine o reducere a varstei de pensionare datorita unei invaliditati gradul ii din 2007 ? Vasile Rascanu Vasile Rascanu Am fost pensionat in 2007 gradul II invaliditate . Varsta standard de pensionare : 65 de ani conform deciziei privind acordarea pensiei de invaliditate. Am ... (vezi toată discuția)