avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Infiintarea unui ONG
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Infiintarea unui ONG

Buna, as dori sa stiu ce imi trebuie sa infiintez un ONG pentru studentele din universitate si as dori cum as puta gasi un finantator care sa imi dea un fond nereturnabil pentru inceperea ONG-lui.
Cel mai recent răspuns: teodora26 , utilizator 15:37, 15 Octombrie 2014
Aveți nevoie de un Statut (găsiti modele la alte asociatii studentesti), un act constitutiv, minim 3 membrii fondatori și un sediu (contract de locatiune, contract de comodat), și un certificat pentru denumire de la Ministerul Justitiei.

Financiar, aveti nevoie de un capital initial de 750 lei pe care ii recuperati si 200-300 lei pentru cheltuieli juridice (onorariu avocat pentru atestare acte, taxa judiciara si taxa MJ). Nu cred ca gasiti pe cineva care sa va faca cadou banii astea.
Ultima modificare: Joi, 21 Martie 2013
Alexandru Munteanu, Avocat
Buna ziua,
Primul pas este rezervarea denumirii ong-ului.În vederea rezervării denumirii, este necesară completarea unei cereri (model în Anexa la Ordinul Ministrului Justiţiei nr. 954/2000) şi ataşarea dovezii în original a achitării tarifului de 5 RON, la orice unitate a Trezorerie, în contul 20360150-„Alte venituri”(noua clasificaţie a indicatorilor privind bugetul de stat a fost aprobată prin Ordinul Ministerului Finanţelor Publice nr. 1954/2005). Cererea se depune la Registratura generală a Ministerului justiţiei ori se transmite prin poştă, termenul de soluţionare fiind de 5 zile de la data primirii cererii. Pentru informaţii procedurale şi eliberarea dovezilor de disponibilitate a denumirii este organizat program cu publicul la nivelul Serviciului comunicare şi relaţii publice, de luni până vineri între orele 10,00-12,00 iar marţea şi joia şi între orele 14,00-16,00.
Model cerere pentru acordarea disponibilităţii denumirii


1. Solicitantul:
Numele/Denumirea……………………….. ……………......................
Domiciliul/Sediul:…………………………………………………………
2. Categoria de persoană juridică fără scop patrimonial (asociaţie, fundaţie, federaţie) pentru care se solicită verificarea ……………………………………………...........
3. Denumirea a cărei verificare se solicită ................................................

4. Temeiul juridic al cererii: ORDONANŢA GUVERNULUI NR.26/2000

5.Tariful achitat: 5 lei, conform: .………………………………………

6. Data ……………………………………………………………………………

7. A se specifica dacă se doreşte răspunsul prin poştă: ………………………………

8. Semnătura solicitantului………………………………………………………

Tariful este de 5 lei şi se achită la Trezorerie în contul bugetului de stat nr.20360150
Am citit ca pe lângă aceşti bani, mai ai nevoie de un bun sau de bunuri a căror valoare să se ridice la 100Xsalariul minim brut pe economie, aceste bunuri trebuie să aparţină unuia sau unora dintre membrii fondatori (locuinţă, mobilier, calculatoare, automobil etc). Este adevarat???
Daca doriti sa fie asociatie nu aveti nevoie de bunuri, neaparat, se poate constitui doar cu patrimoniul initial.
"100Xsalariul minim brut pe economie" este cuantumul minim al patrimoniului initial la FUNDATII ( cu exceptia celor cu unic scop de a fi finantator, cand este de 20x...). La asociatii, acest cuantum minim al patrimoniului initial este de 1xsalariu minim brut pe economie. Poate fi exclusiv in bani, sau poate fi in bunuri de valoarea asta, sau partial in bani partial in bunuri... In afara de acest patrimoniul initial nu mai este nevoie de alte fonduri banesti sau bunuri pentru constituire... iar pentru functionare, depinde ce cheluieli aveti, legea neimpunand insa altceva...

Alte discuții în legătură

Despre fundatii Olaru Marioara Olaru Marioara doresc sa infiintez o fundatie cu ajutorul careia sa aduc fonduri necesare dezvoltarii unei gradinite de stat.Se poate?Cum? Ce documentatie este necesara si ... (vezi toată discuția)
Infiintare ong Cattani Cattani Va rog sa-mi spuneti care sunt pasii de urmat pentru a infiinta un ONG!Multumesc! (vezi toată discuția)
Infiintare asociatie agnetha agnetha Buna seara, am o fetita bolnava care va necesita o operatie pe cord destul de costisitoare si as dori sa infiintez o asociatie non profit in scopul de a ... (vezi toată discuția)