avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale despre fundatii
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

despre fundatii

doresc sa infiintez o fundatie cu ajutorul careia sa aduc fonduri necesare dezvoltarii unei gradinite de stat.Se poate?Cum? Ce documentatie este necesara si cum trebuie procedat? Multumesc, Marioara Olaru
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:07, 2 Februarie 2009
Etapele infiintarii unei organizatii non-guvernamentale ( asociatie sau fundatie )
Pasul 1: rezervarea denumirii
Paul 2: intocmirea actului constitutiv al fundatiei. In vederea dobandirii personalitatii juridice, fondatorul sau, dupa caz, fondatorii incheie actul constitutiv si statutul fundatiei, in forma autentica, sub sanctiunea nulitatii absolute.
Actul constitutiv al fundatiei cuprinde, sub sanctiunea nulitatii absolute:
a) datele de identificare a fondatorului sau, dupa caz, a fondatorilor: numele sau denumirea si, dupa caz, domiciliul sau sediul acestora;
b) scopul fundatiei;
c) denumirea fundatiei;
d) sediul fundatiei;
e) durata de functionare a fundatiei - pe termen determinat, cu indicarea expresa a termenului sau, dupa caz, pe termen nedeterminat;
f) patrimoniul initial al fundatiei;
g) componenta nominala a celor dintai organe de conducere, administrare si control ale fundatiei ori regulile pentru desemnarea membrilor acestor organe;
h) persoana sau persoanele imputernicite sa desfasoare procedura de dobandire a personalitatii juridice;
i) semnaturile fondatorului sau, dupa caz, ale fondatorilor.
Statutul cuprinde, sub sanctiunea nulitatii absolute:
a) elementele prevazute mai sus, cu exceptia celor de la lit. g) si h);
b) explicitarea scopului si a obiectivelor fundatiei;
c) categoriile de resurse patrimoniale ale fundatiei;
d) atributiile organelor de conducere, administrare si control ale fundatiei;
e) procedura de desemnare si de modificare a componentei organelor de conducere, administrare si control, pe parcursul existentei fundatiei;
f) destinatia bunurilor, in cazul dizolvarii fundatiei, cu respectarea dispozitiilor art. 60 din OG nr.26/2000.
Activul patrimonial initial al fundatiei trebuie sa includa bunuri in natura sau in numerar, a caror valoare totala sa fie de cel putin 100 de ori salariul minim brut pe economie, la data constituirii fundatiei.
Pasul 3. Depunerea dosarului la judecatorie. Fundatia dobandeste personalitate juridica prin inscrierea sa in Registrul asociatiilor si fundatiilor aflat la grefa judecatoriei in a carei circumscriptie teritoriala isi are sediul. Cererea de inscriere va fi insotita de urmatoarele documente:
a) actul constitutiv;
b) statutul;
c) acte doveditoare ale sediului si patrimoniului initial.
d) dovada disponibilitatii denumirii eliberata de Ministerul Justitiei sau, dupa caz, refuzul motivat al eliberarii acesteia.
Pasul 4: Atribuirea codului fiscal. La DFPL in a carui raza aveti sediul, depuneti dosar cu: Statut, Act constitutiv, Sentinta civila (aviz de functionare), Certificatul de inscriere in RAF (toate in copie), timbru fiscal , doua cereri "cod 010" (pe care vi le da inspectorul fiscal) completate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Doc necesare pt infiintarea unei fundatii annabolique annabolique Imi poate spune si mie cineva ce documente imi trebuie sa infiintez o fundatie....si care sunt pasii pe care sa ii urmez. Ma gandesc la o fundatie pentru ... (vezi toată discuția)
Cerere catre judecatorie mikyangel mikyangel Impreuna cu celelalte acte pentru infiintarea unei Asociatii trebuie sa depunem si o cerere catre Presedintele Judecatoriei in care solicitam” acordarea ... (vezi toată discuția)
Infiintare ong Cattani Cattani Va rog sa-mi spuneti care sunt pasii de urmat pentru a infiinta un ONG!Multumesc! (vezi toată discuția)