avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 116 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj - credit prima casa
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj - credit prima casa

Sunt casatorita si urmeaza sa divortez de comun acord, nu avem copii, avem un apartament cumparat prin "Prima casa". Eu sunt titularul creditului, iar sotul este coplatitor.
Sotul va prelua creditul si va ramane cu apartamentul iar eu voi primi o sulta stabilita de comun acord.
Vom merge la notar pentru divort si partaj.
Va rog frumos sa-mi spuneti care sunt pasii pentru partaj.
Pentru divort am aflat ce documente sunt necesare, dar nu am reusit sa ma lamuresc cum este cu partajul.


Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 19:43, 22 Martie 2013
Puteti semna finalizarea divortului in aceeasi zi cu partajul. Tot ce va trebuie in plus fata de actele de proprietate sunt:
- certificat de atestare fiscala cu zero datorii
- acord de la banca finantatoare (prin care ati luat creditul PC)
- acord de la Fondul de Garantare

Trebuie sa fiti foarte atenta ca acordul pe care il primiti sa nu fie doar pentru partajarea apartamentului, ci si pentru credit, sa stipuleze exact ca in urma partajului se va semna un act aditional la contractul de credit, care il va avea ca debitor numai pe fostul sot, dumneavoastra nemaiaparand ca fiind obligata sa restituiti creditul.

Pentru acord trebuie sa faceti cerere la banca.
Am fost la banca si am vorbit cu un consilier de credite si mi-a spus ca pana acum nu au mai avut cazuri de partaj la creditele prima casa. Mi-a spus ca fara decizia de divort, ei nu fac nimic. Sotul se incadreza din punct de vedere al scoringului ca sa preia creditul, dar mi s-a spus ca s-ar putea ca banca si fondul de garantare sa nu accepte iesirea mea din credit, doar daca el aduce alt codebitor. Sotul nu va putea sa plateasca imediat sulta ce imi revine si atunci as vrea sa o trec in CF (ipoteca de rang 2). Dar banca va accepta?
Am auzit si eu de de acordul de principiu al bancii in care sunt prezentate conditiile in care sotul poate prelua creditul, dar tipul de la banca mi-a spus ca nu stie de asa ceva.
Nu stiu de unde sa obtin informatiile corecte.
Nu sunt foarte uzuale astfel de situatii. Programul Prima Casa in sine exista de cativa ani, asa ca reprezentantii bancilor nu stiu ce informatii sa dea.

Puteti sa divortati, sa depuneti la banca certificatul de divort in copie si cererea de eliberare a acordului in termenii dumneavoastra (sa fie mentionata si preluarea creditului). Daca sulta nu se achita chiar in ziua in care se face partajul, ipoteca legala pentru garantarea primirii sultei se inscrie automat in cartea funciara. Nu ar trebui sa fie nicio problema cu banca in acest sens.
Ulterior primirii acordului scris sa semnati partajul. S-ar putea sa trebuiasca ca fostul sot sa depuna actele codebitorului + noile acte de venit + tot ce mai trebuie pentru preluarea creditului inainte sa va dea acordul de partaj. Poate nu ar fi rau mai intai sa schimbati, ca fosti soti, titularii de credit si sa nu mai fiti debitor, urmand ca apoi sa faceti partajul.

Ceea ce consider important este ca dumneavoastra, care oricum nu veti mai avea nicio legatura cu apartamentul, sa nu mai fiti raspunzatoare fata de banca (adica sa reiasa si din acte situatia aceasta).
Si noi ne-am gandit sa schimbam titularul de credit inainte de divort, dar banca nu accepta.
In ceea ce priveste inscrierea sultei in CF, am inteles ca la schimbarea titularului procedura este identica cu cea a obtinerii unui nou credit si daca pe apartament apare o alta ipoteca, banca s-ar putea sa refuze. Nu stiu daca este sigura varianta aceasta.
Nu banca trebuie sa accepte inscrierea unei ipoteci de rang 2, ci oficiul de cadastru trebuie sa opereze aceasta inscriere care este normala si legala pana la achitarea sultei.

Alte discuții în legătură

Lichidarea comunitatii de bunuri apartament ipotecat Mihaela20140 Mihaela20140 Buna ziua, Am contractat in 2008 un credit ipotecar impreuna cu sotul meu prin care am cumparat un apartament. Anul acesta am divortat si dorim sa facem ... (vezi toată discuția)
Procedurile pentru inscriere si radiere sulta la cartea funciara roxxanna roxxanna Buna ziua, Am cateva intrebari legate de urmatoare problema: Am de dat o sulta fostului sot, pt un imobil (luat prin credit ipotecar si neachitat inca), ... (vezi toată discuția)
Plata sultei prin credit ipotecar? kdoina2007 kdoina2007 In cazul unei sentinte de partaj cu plata sultei, daca nu am banii si va trebui sa ma imprumut de la banca, aceasta va acorda creditul? Daca nu, ce metoda ar ... (vezi toată discuția)