avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... ajutor inmormantare
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

ajutor inmormantare

In caz de deces al vaduvei de razboi care este cuantumul ajutorului de inmormantare in acest an si de unde se solicita?
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 10:11, 22 Martie 2013
Ajutorul de deces, plătit în cazul decesului pensionarilor, va fi în acest an de 2.223
Pe de altă parte, potrivit legii, asiguratul sau pensionarul beneficiază de ajutor de deces şi în cazul decesului unui membru de familie care nu era asigurat sau pensionar la data decesului (soţul; copiii proprii, copiii adoptaţi, copiii aflaţi în plasament familial sau cei încredinţaţi spre creştere şi educare familiei, în vârstă de până la 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani, precum şi copiii incapabili de muncă, indiferent de vârstă, dacă şi-au pierdut capacitatea de muncă înaintea vârstelor menţionate; părinţii şi bunicii oricăruia dintre soţi).

Potrivit art.125 al Legii nr.263/2010 privind sistemul de pensii publice, în cazul decesului asiguratului sau al pensionarului beneficiază de ajutor de deces o singură persoană care face dovada cu documente că a suportat cheltuielile ocazionate de deces şi care poate fi, după caz, soţul supravieţuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau, în lipsa acestora, oricare persoană care face această dovadă.


Dovada că au fost suportate cheltuielile ocazionate de deces se poate face cu înscrisuri doveditoare în acest sens, inclusiv cu declaraţie pe propria răspundere fiind necesar depunerea următoarelor documente: cerere pentru acordarea ajutorului de deces, certificat de deces (original şi copie); act de identitate al solicitantului (original şi copie); acte de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, după caz, actul care atestă calitatea de tutore, curator, mandatar (original şi copie); dovada că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces - Factură fiscală nominală pentru achiziţionare sicriu (original şi copie); declaraţie pe proprie răspundere că a suportat cheltuielile de înmormântare şi că ajutorul de deces nu a fost solicitat şi de altă persoană, declaraţie ce trebuie să conţină sintagma "Declar că decedatul s-a aflat în întreţinerea mea şi nu avea nici un venit"

In Monitorul Oficial nr. 825 din 7 decembrie 2012 a fost publicata H.G. nr. 1171/2012 privind stabilirea cuantumului ajutorului anual pentru acoperirea unei parti din costul chiriei, energiei electrice si energiei termice pentru nevoi casnice, cuvenit veteranilor de razboi si vaduvelor de razboi, precum si accidentatilor de razboi in afara serviciului ordonat.
Sumele pentru plata ajutorului, inclusiv cheltuielile cu transmiterea acestora la beneficiari, se suporta din bugetele Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Roman de Informatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor inmormantare pentru veteran nico_fair nico_fair Buna ziua. Bunicul meu a decedat acum 1 saptamana si nu stim inca daca mama mea poate beneficia de ajutor de inmormantare pt acesta, mentionez ca avea 90 ... (vezi toată discuția)
Ajutor pentru inmormantare - urmas veteran de razboi deeutza4miky deeutza4miky am si eu o intrebare... bunica mea in varsta de 83 de ani a decedat acum 4 zile! este urmasa de veteran de razboi luand toate pensie de urmas de veteran si ... (vezi toată discuția)
Acte necesare dosar ajutor inmormantare lungus lungus imi poate spune cineva care sunt actele necesare completarii unui dosar pentru ajutor de inmormantare a unui pensionar? (vezi toată discuția)