avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1590 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Zile lucrate in timpul pensiei anticipate partiale
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Zile lucrate in timpul pensiei anticipate partiale

Buna seara
M-am pensionat anticipat pe data de 1 sept 2011. In timpul cat am fost angajata, am ajutat echipa de la CAR, si pentru asta ei imi multumeau cu o suma pe care o primeam pe baza unui contract de munca. Nu am stiut ca acolo figuram cu timp partial, o zi pe luna. Nici nu ma interesa acest aspect.
Problema esta ca din greseala (sau din necunoasterea legilor), dupa ce m-am pensionat ei au continuat sa imi dea acele sume (cu regim de salarii compensatorii), desi eu nu m-am mai dus la serviciu, pastrand o zi de lucru.
De acest fapt am aflat abia acum 2 zile, cand m-am dus la casa de pensii sa intreb de rezultatul unei contestatii. Mi s-a spus ca am debit, pentru ca am lucrat.
Adevarul este ca nu am mai lucrat, dar acum e figurez cu 6 zile lucrate in 6 luni.
Am sunat la CAR, dar se pare ca nu se mai poate face nimic, contractul e inregistrat deja. La casa de pensii mi s-a spus ca am debit, dar inca nu stiu ce mi se va retine. Intrebarea mea e exact asta: ce sume mi se vor retine, tinand cont ca:
1 sept 2011 = data cand m-am pensionat
sept 2011 - feb 2012 (6 luni) apar cu cate o zi lucrata
feb 2012 am primit 6 bilete cfr, din care am cosumat 4
8 oct 2012 am varsta pentru pensie intreaga - mi s-a recalculat pensia si s-au adaugat si salariile compensatorii de la fostul loc de munca, plus multumirea de la CAR
martie 2013 este luna curenta, cand am primit ultima pensie (sper sa nu fie chiar ultima)
Intrebarile mele sunt:
1. Mi se vor retine pensiile pe primele 6 luni? Daca da, ce se retine, brutul sau netul (au fost retinute si virate sume pentru cass si impozit). Cum se vor retine? trebuie sa imprumut de undeva, sa ii depun, sau se vor retine esalonat? In ce cuantum?
2. Mi se vor retine bani pentru biletele cfr?
3. Se va recalcula pensia anticipata pentru restul de 8 luni? (martie 2012-oct 2012)
4. Pensia recalculata in oct 2012 ramane asa, sau se diminueaza? (stiam ca nu se poate recalcula pensia mai devreme de 12 luni, iar de la 1 martie sunt mai putin de 8 luni)
5. Daca pensia din oct 2012 se va diminua, cand se poate recalcula la valoarea ei intreaga, tinand cont ca deja a trecut un an de cand s-a incheiat plata mutumirilor de la CAR?
6. Ce alte probleme ar mai putea sa apara, si la care eu nu m-am gandit?
Va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Vineri, 22 Martie 2013
CristinaCIC, utilizator
Mai am o intrebare pentru o fosta colega de serviciu.
Ea a lucrat jumatate de luna, dupa care s-a pensionat. Tot pensie anticipata partiala. A primit decizia incepand cu prima zi in care nu a mai lucrat. Risca si ea sa i se retina pensia pe jumatate de luna? Sau ea e ok, deoarece nu a mai avut contract de munca?
1. O decizie de pensie anticipata sau anticipata partiala nu se pune in plata pana cand pensionabilul nu dovedeste ca a incetat raporturile de munca.

2. Daca este asa cum spuneti dvs. atunci prietena nu este in culpa si nu va plati nimic.
Va multumesc.
Repet o intrebare veche, la care nu am gasit inca raspuns.
In situatia mea, cand
- am avut pensie anticipata 01.09.2011-01.10.2012 (13 luni si o saptamana)
- am pensia suspendata pe primele 6 luni 01.09.2011-29.02.2012
intrebarea este pentru luna 03.2012 (a 7-a luna de pensie anticipata, dar si prima luna dupa incetarea suspendarii) se recalculeaza pensia, ca si cum ar fi prima luna de pensie, sau se pastreaza calculul din luna 09.2011, luna in care eu nu indeplineam conditiile de primire a pensiei?
Va rog mult sa ma ajutati, va multumesc anticipat.
Mai apare o problema: indicele de corectie de 6% s-a dat doar pentru cei pensionati in 2011?
Risc sa pierd acest plus dat la pensie? Daca il pierd, se mai da un indice de corectie in 2012?

Nu imi vine sa cred ce se intampla, nu imi vine sa cred ca un om strain a putut sa imi influenteze in acest mod pensia, punandu-mi cate o zi lucrata in 6 luni - ea nu cunostea legile iar eu acum am asa probleme.

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata kissmy09 kissmy09 buna seara ! sunt nascuta pe 03 05 1956 am iesit la pensie anticipat pe 03 05 2012 la varsta de 55 ani si 10 luni cu un stadiu de cotizare de 40 ani si 13 ... (vezi toată discuția)
Recalcularea pensiilor Justitiarul711 Justitiarul711 Am inteles ca celor care au iesit la pensie in perioada 2011-2013 li se vor recalcula pensiile. Pentru aceasta trebuie ca pensionarul sa faca o cerere sau se ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie art. 169 ind. 2 legea 263/2010 libra libra Barbat pensionat pentru limita de varsta in anul 2008, la varsta de 50 ani, cu o reducere de 15 ani a varstei standard de pensionare, datorita conditiilor ... (vezi toată discuția)