Buna seara
M-am pensionat anticipat pe data de 1 sept 2011. In timpul cat am fost angajata, am ajutat echipa de la CAR, si pentru asta ei imi multumeau cu o suma pe care o primeam pe baza unui contract de munca. Nu am stiut ca acolo figuram cu timp partial, o zi pe luna. Nici nu ma interesa acest aspect.
Problema esta ca din greseala (sau din necunoasterea legilor), dupa ce m-am pensionat ei au continuat sa imi dea acele sume (cu regim de salarii compensatorii), desi eu nu m-am mai dus la serviciu, pastrand o zi de lucru.
De acest fapt am aflat abia acum 2 zile, cand m-am dus la casa de pensii sa intreb de rezultatul unei contestatii. Mi s-a spus ca am debit, pentru ca am lucrat.
Adevarul este ca nu am mai lucrat, dar acum e figurez cu 6 zile lucrate in 6 luni.
Am sunat la CAR, dar se pare ca nu se mai poate face nimic, contractul e inregistrat deja. La casa de pensii mi s-a spus ca am debit, dar inca nu stiu ce mi se va retine. Intrebarea mea e exact asta: ce sume mi se vor retine, tinand cont ca:
1 sept 2011 = data cand m-am pensionat
sept 2011 - feb 2012 (6 luni) apar cu cate o zi lucrata
feb 2012 am primit 6 bilete cfr, din care am cosumat 4
8 oct 2012 am varsta pentru pensie intreaga - mi s-a recalculat pensia si s-au adaugat si salariile compensatorii de la fostul loc de munca, plus multumirea de la CAR
martie 2013 este luna curenta, cand am primit ultima pensie (sper sa nu fie chiar ultima)
Intrebarile mele sunt:
1. Mi se vor retine pensiile pe primele 6 luni? Daca da, ce se retine, brutul sau netul (au fost retinute si virate sume pentru cass si impozit). Cum se vor retine? trebuie sa imprumut de undeva, sa ii depun, sau se vor retine esalonat? In ce cuantum?
2. Mi se vor retine bani pentru biletele cfr?
3. Se va recalcula pensia anticipata pentru restul de 8 luni? (martie 2012-oct 2012)
4. Pensia recalculata in oct 2012 ramane asa, sau se diminueaza? (stiam ca nu se poate recalcula pensia mai devreme de 12 luni, iar de la 1 martie sunt mai putin de 8 luni)
5. Daca pensia din oct 2012 se va diminua, cand se poate recalcula la valoarea ei intreaga, tinand cont ca deja a trecut un an de cand s-a incheiat plata mutumirilor de la CAR?
6. Ce alte probleme ar mai putea sa apara, si la care eu nu m-am gandit?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns:
CristinaCIC , utilizator
10:14, 4 Aprilie 2013