avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1765 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Zile lucrate in timpul pensiei anticipate partiale
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Zile lucrate in timpul pensiei anticipate partiale

Buna seara
M-am pensionat anticipat pe data de 1 sept 2011. In timpul cat am fost angajata, am ajutat echipa de la CAR, si pentru asta ei imi multumeau cu o suma pe care o primeam pe baza unui contract de munca. Nu am stiut ca acolo figuram cu timp partial, o zi pe luna. Nici nu ma interesa acest aspect.
Problema esta ca din greseala (sau din necunoasterea legilor), dupa ce m-am pensionat ei au continuat sa imi dea acele sume (cu regim de salarii compensatorii), desi eu nu m-am mai dus la serviciu, pastrand o zi de lucru.
De acest fapt am aflat abia acum 2 zile, cand m-am dus la casa de pensii sa intreb de rezultatul unei contestatii. Mi s-a spus ca am debit, pentru ca am lucrat.
Adevarul este ca nu am mai lucrat, dar acum e figurez cu 6 zile lucrate in 6 luni.
Am sunat la CAR, dar se pare ca nu se mai poate face nimic, contractul e inregistrat deja. La casa de pensii mi s-a spus ca am debit, dar inca nu stiu ce mi se va retine. Intrebarea mea e exact asta: ce sume mi se vor retine, tinand cont ca:
1 sept 2011 = data cand m-am pensionat
sept 2011 - feb 2012 (6 luni) apar cu cate o zi lucrata
feb 2012 am primit 6 bilete cfr, din care am cosumat 4
8 oct 2012 am varsta pentru pensie intreaga - mi s-a recalculat pensia si s-au adaugat si salariile compensatorii de la fostul loc de munca, plus multumirea de la CAR
martie 2013 este luna curenta, cand am primit ultima pensie (sper sa nu fie chiar ultima)
Intrebarile mele sunt:
1. Mi se vor retine pensiile pe primele 6 luni? Daca da, ce se retine, brutul sau netul (au fost retinute si virate sume pentru cass si impozit). Cum se vor retine? trebuie sa imprumut de undeva, sa ii depun, sau se vor retine esalonat? In ce cuantum?
2. Mi se vor retine bani pentru biletele cfr?
3. Se va recalcula pensia anticipata pentru restul de 8 luni? (martie 2012-oct 2012)
4. Pensia recalculata in oct 2012 ramane asa, sau se diminueaza? (stiam ca nu se poate recalcula pensia mai devreme de 12 luni, iar de la 1 martie sunt mai putin de 8 luni)
5. Daca pensia din oct 2012 se va diminua, cand se poate recalcula la valoarea ei intreaga, tinand cont ca deja a trecut un an de cand s-a incheiat plata mutumirilor de la CAR?
6. Ce alte probleme ar mai putea sa apara, si la care eu nu m-am gandit?
Va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Vineri, 22 Martie 2013
CristinaCIC, utilizator
Pensia anticipata nu se va recalcula in luna martie 2012, dupa incetarea suspendarii.
Dvs. ati indeplinit conditiile de acordare a pensiei anticipate in septembrie 2011, casa de pensii v-a admis cererea de pensionare, a fost emisa decizia de pensionare si punctajul mediu anual stabilit prin aceasta decizie va fi mentinut pana in octombrie 2012, cand ati trecut la pensia pentru limita de varsta.
Asa cum am mentionat in primul mesaj, conform dispozitiilor art. 64, alin. (1) din Legea nr. 263/2010, la data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia anticipata se transforma in pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de suspendare a platii pensiei anticipate.

Indicele de corectie se aplica asupra punctajului mediu anual cuvenit sau aflat in plata in luna ianuarie 2013 nu numai celor pensionati in anul 2011, ci pentru toate persoanele inscrise la pensie dupa 01.01.2011, conform art. III din OUG 1/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 263/2010:
,,(1) In anul 2013, indicele de corectie care se aplica punctajului mediu anual determinat conform prevederilor art. 95 din Legea nr 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, este 1,06.
(2) Indicele de corectie prevazut la alin. (1) se aplica si punctajelor medii anuale calculate pentru persoanele ale caror drepturi de pensie s-au deschis incepand cu luna ianuarie 2011.
(3) In situatia persoanelor prevazute la alin. (2), indicele de corectie se aplica asupra punctajului mediu anual cuvenit sau aflat in plata in luna intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.’’
Milioane de multumiri.
La Casa de Pensii mi-au aplicat 6% la punctajul din sept 2011. Punctajul astfel marit apare pe talonul de pensie din martie 2013, si este mai mic decat punctajul pe care il am conform deciziei de trecere la pensia la limita de varsta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata kissmy09 kissmy09 buna seara ! sunt nascuta pe 03 05 1956 am iesit la pensie anticipat pe 03 05 2012 la varsta de 55 ani si 10 luni cu un stadiu de cotizare de 40 ani si 13 ... (vezi toată discuția)
Recalcularea pensiilor Justitiarul711 Justitiarul711 Am inteles ca celor care au iesit la pensie in perioada 2011-2013 li se vor recalcula pensiile. Pentru aceasta trebuie ca pensionarul sa faca o cerere sau se ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie art. 169 ind. 2 legea 263/2010 libra libra Barbat pensionat pentru limita de varsta in anul 2008, la varsta de 50 ani, cu o reducere de 15 ani a varstei standard de pensionare, datorita conditiilor ... (vezi toată discuția)