avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 222 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... sunt in concediu fara plata la solicitarea firmei
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

sunt in concediu fara plata la solicitarea firmei

lucrez de peste un an la o croitorie serie unde am un contract de munca pe perioada nedeterminata ca muncitor calificat cu salarul minim pe economie dar defapt noi suntem platite in acord cu 40 la suta din productie. de o saptamana nu avem de lucru si in consecinta mi sau acordat zilele de concediu de odihna de care mai beneficiez legal pe anul acesta , dar incepand de marti acestea se termina si am fost instiintata ca incepand de marti voi fi in concediu fara salar pe o perioada nedeterminata.(pana va fi de lucru). eu stiu ca acest concediu fara plata implica intreruperea contractului de munca deci nu i-mi sunt platite contributiile la stat . deci nu sunt de acord cu asta. as dori sa intreb care este durata maxima pt acest concediu fara plata ? si deasemenea ce criterii trebuie sa indeplineasca atat firma cat si eu ca sa beneficiez in loc de concediul fara plata de un somaj tehnic. mentionez ca am propus acest lucru patronatului dar mi s-a raspuns foarte cinic cu o intrebare " tu stii ce implica asta ?"
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:12, 23 Martie 2013
1. Trecerea salariatului in concediu fara plata, la initiativa angajatorului, nu este legala.

2. Codul muncii spune:

Art. 52
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
...
c) in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
...

(3) In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.

Art. 53
(1) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare a activitatii, salariatii implicati in activitatea redusa sau intrerupta, care nu mai desfasoara activitate, beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 52 alin. (3) .

(2) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare prevazute la alin. (1), salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii.


3. Asadar ca asa va treaca in asa zisul somaj tehnic trebuie sa va plateasca 75% din salariul de baza ceea ce nu-i convine angajatorului.

4. Adresati-va cu o sesizare la ITM deoarece angajatorul nu respecta prevederile Codului muncii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrerupere activitatii pentru o perioada mon_maria mon_maria Buna ziua, Societatea doreste renovarea unui punct de lucru, renovare ce va dura aproximativ 3 luni de zile. Ce fac salariatii in acest timp? Li se poate ... (vezi toată discuția)
Resurse umane Criscriss Criscriss se pot trimite in somaj muncitorii care au perioade de 2-3 luni de inactivitate si reangajati dupa? sau este o alta posibilitate de a-i tine angajati dar fara ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic bubby bubby se mai da somaj tehnic pe 2012 , cate luni ? (vezi toată discuția)