avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract/conventii civile
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract/conventii civile

La veniturile realizate prin contracte/conventii civile se datoreaza contributie la sanatate? Daca da ,atunic cine datoreaza aceasta contributie: angajtorul sau beneficiarul de venit, sau ambii? Si in cazul in care se datoreaza si automat se si plateste trebuie si declarat la sanatate? La ce rubrica?
Cel mai recent răspuns: CLASOR CONSULT , Consilier juridic 00:04, 12 Februarie 2010
Veniturile obţinute în baza unui contract/convenţii civile pot fi tratate din punct de vedere fiscal în două moduri.
1. Ca venituri din activităţi independente, pentru care plătitorii veniturilor au obligaţia de a calcula, de a reţine şi de a vira impozit prin reţinere la sursă, reprezentând plăţi anticipate, aplicând o cotă de impunere de 10% la venitul brut. Contribuabilii care obţin venituri din activităţi independente, pentru care plăţile anticipate se fac prin reţinere la sursă de către plătitorii de venituri, au obligaţia, în vederea înregistrării, să depună la organul fiscal competent declaraţia de înregistrare fiscală. Aceasta se depune în termen de 30 de zile de la data începerii activităţii sau data obţinerii primului venit, conform art. 72 alin. (6) din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de Procedură Fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
De asemenea, contribuabilul are obligaţia să depună până în data de 15 mai a anului următor celui în care a realizat venitul, formularul 200 “Declaraţie specială privind veniturile realizate”, urmând ca în termen de 60 zile de la primirea deciziei anuale de impunere emise de organul fiscal, să achite diferenţele de impozit datorate (diferenţele între cota de impunere de 16% şi cota reţinută la sursă de 10%).
2. Ca venituri din alte surse, pentru care plătitorii veniturilor au obligaţia de a calcula, de a reţine şi de a vira impozit (acesta fiind impozit final), prin reţinere la sursă, aplicând cota de 16% la venitul brut, în conformitate cu opţiunea exercitată de beneficiarul venitului. În această situaţie persoanele fizice nu mai au obligaţia înregistrării contractelor/convenţiilor civile la organul fiscal şi nici obligaţia depunerii declaraţiei de venit.

Contribuţiile sociale datorate bugetului asigurărilor sociale de stat

1. Persoanele care obţin venituri din contracte/convenţii civile impozitate conform art. 52 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, au obligaţia plăţii unei contribuţii trimestriale pentru asigurările de sănătate, în cotă de 5,5% conform prevederilor art. 257 alin. (2), lit. b) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.
Baza de calcul asupra căreia se aplică cota de 5,5% o reprezintă venitul net din activităţi independente, sau dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia, aceasta nu poate fi mai mică decât cea calculată la un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar.
2. Persoanele care obţin venituri din contracte/convenţii civile impozitate conform art. 78 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, au obligaţia plăţii unei contribuţii anuale pentru asigurările de sănătate în cotă de 5,5%, până la data de 25 a lunii ianuarie a anului următor, calculată la nivelul a 12 salarii minime brute pe ţară, conform prevederilor art. 257 alin. (2), lit. f) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. Menţionăm că această obligaţie intervine numai în cazul în care contribuabilii nu obţin venituri din: salarii sau asimilate salariilor; activităţi independente care se supun impozitului pe venit; din agricultură supuse impozitului pe venit, din silvicultură; indemnizaţii de şomaj; veniturilor din pensiile care depăşesc limita supusă impozitului pe venit (1000 lei).

Baza legală:
- Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal cu modificările şi completările ulterioare (art. 52, art. 78),
- Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de Procedură Fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare (art. 72),
- Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare;
- Ordin 617/2007 pentru aprobarea Normelor metodologice privind stabilirea documentelor justificative pentru dobândirea calităţii de asigurat, respectiv asigurat fără plata contribuţiei, precum şi pentru aplicarea măsurilor de executare silită pentru încasarea sumelor datorate la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate
Buna seara,
......si angajatorul nu vireaza contributia de 5, 2% ????
Angajatorul retine contributia pentru sanatate din suma convenita in conventia civila, si el o declara si vireaza casei de sanatate.
Dar atentie, daca aveti un contract individual de munca in derulare, nu se mai retine contributie de sanatate.
sa inteleg ca va referiti la ceea ce retine angajatorul asiguratului adica acel procent de 5, 5% , dar in calitate de angajator el nu are obligatia de a vira 5,2% in nici unul dintre cele doua moduri prezentate mai sus??? si mai am o rugaminte care este temeiul legal care imi spune ca daca am un contract individual de munca in derulare, nu se mai retine contributia de sanatate
cu multe multumiri
Nu, contributia in cazul unei conventii civile se retine de catre angajator prestatorului, se retine 5,5 % din suma pe care o vireaza casei de sanatate.

Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare

ART. 259 din Legea 95/2006
(4) Persoanele care nu sunt salariate, dar au obligatia sa isi asigure sanatatea potrivit prevederilor prezentei legi, sunt obligate sa comunice direct casei de asigurari alese veniturile, pe baza contractului de asigurare, in vederea stabilirii si achitarii contributiei de 5,5%

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conventie civila smsimona smsimona dorim sa incheiem un contract de conventie civila cu o persoana fizica-e pensionar -ca si portar la firma sambata si duminica .Va rog sa-mi spuneti cadrul ... (vezi toată discuția)
Intrebare cris2279 cris2279 Buna ziua, O persoana fizica ofera servicii (cursuri de limbi straine) unei firme A; persoana respectiva nu vrea sa se complice cu un eventual PFA (din cauza ... (vezi toată discuția)
Cum pot realiza un contract de colaborare cu un cabinet individual de psihologie? vicctoriaion vicctoriaion Sunt psiholog clinician practicant cu drept de libera practica si sunt in situatia de a incheia un contract de colaborare cu un cabinet individual de ... (vezi toată discuția)