avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 885 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drepturi asupra bunurilor obtinute din vanzarea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drepturi asupra bunurilor obtinute din vanzarea terenului meu

inainte de casatorie,am detinut un teren(donatia mi-a fost facuta personal),in timpul casatoriei,am vandut acest teren , am contruit o vila si am achizitionat si alte bunuri,sotul meu a decedat in sept.2012,noi nu am avut copii,el are un baiat dintr-o alta casatorie,vreau sa stiu daca aceste bunuri obtinute din vanzarea terenului meu,face obiectul succesiuni,va multumesc.
Cel mai recent răspuns: elenaref , utilizator 09:14, 23 Septembrie 2013
mihaela forogau a scris:

bunurile dobandite in timpul casatoriei au caracter de bun comun,

... cu excepția celor dobândite pe calea subrogației reale, adică cele care iau locul unor bunuri proprii, care rămân bunuri proprii.
Daca este bun comun, nu are importanta cota de contributie a sotilor.
daca este bun comun, in cazul unui partaj, chiar si succesoral, instanta cere si verifica aportul fiecaruia, mai ales daca exista opozitie la 50%-50%. in acest caz terenul vandut, unde nu cunoastem valoarea, cu cat s-a contribuit la cumpararea vilei, si a altor bunuri, se poate doar prezuma aportul fiecaruia, neavand decat o parte a situatiei descrise.
vasile12 a scris:

Daca este bun comun, nu are importanta cota de contributie a sotilor.

Pe ce text de lege vă întemeiați afirmația?
caracterul bunului este comun, dar cota contributiva a celor doi soti poate sa fie diferita. este relativa prezumtia de 50% a fiecaruia. totodata, din prezentarea spetei nu se retine clar daca din pretul terenului s-a achizitionat bunurile celelalte sau au existat si alte fonduri comune ale sotilor. in functie de asta vorbim de o subrogare sau pur si simplu de cote diferite contributive.

Alte discuții în legătură

Dezbatere succesiune - bunuri proprii/bunuri comune elenaref elenaref am fost casatorita din 1987 pana in 2003 cand am divortat,la partaj mie mi s-a atribuit un teren de 2300 mp pe care il detineam ca donatie personala si ... (vezi toată discuția)
Probleme succesiune SpeedOfSound SpeedOfSound Buna ziua! Am o problema destul de complicata la care caut raspuns si sper sa il gasesc la dumneavoastra. Sotul mamei mele a decedat in urma cu o ... (vezi toată discuția)
Succesiune ibiss ibiss Sunt casatorit de 15 ani cu actuala sotie care are un copil din casatoria anterioara.locuim intr-o garsoniera proprietatea mea dinainte de casatorie,am vandut ... (vezi toată discuția)