inainte de casatorie,am detinut un teren(donatia mi-a fost facuta personal),in timpul casatoriei,am vandut acest teren , am contruit o vila si am achizitionat si alte bunuri,sotul meu a decedat in sept.2012,noi nu am avut copii,el are un baiat dintr-o alta casatorie,vreau sa stiu daca aceste bunuri obtinute din vanzarea terenului meu,face obiectul succesiuni,va multumesc.
Cu privire la bunurile comune, se impune a avea in vedere dispozitiile art. 30 din Codul Familiei, potrivit caruia bunurile dobandite in timpul casatoriei de catre soti sunt – de la data dobandirii acestora - considerate ca fiind bunuri comune ale sotilor. Prin urmare: chiar daca un bun este dobandit numai de catre unul dintre soti (avem in vedere ipoteza in care contractul de vanzare - cumparare este incheiat doar de catre un sot), bunul respectiv va fi socotit ca fiind bun comun.
Dupa ce instanta a stabilit masa bunurilor de impartit, va trebui sa stabileasca cota de proprietate a fiecaruia dintre soti asupra bunurilor comune, aceasta se va stabili in functie de contributia fiecaruia dintre soti la dobandirea si conservarea bunurilor comune. Trebuie subliniat faptul ca aceasta contributie nu se va aprecia pentru fiecare bun in parte, ci se va raporta la intreaga masa de bunuri, vorbind de o unicitate a cotei de contributie pentru toate bunurile si nu de mai multe cote (insumate) in raport de fiecare bun in parte.
Asa cum am aratat, partile vor trebui sa dovedeasca contributia pe care au avut-o la dobandirea bunurilor, in cazul in care partile nu isi contesta cota ori nu reusesc a dovedi o contributie majora la dobandirea bunurilor, cota de contributie va fi cea prezumata de lege, respectiv in cote egale de contributie (1/2 pentru fiecare dintre soti).
Ca si criterii de apreciere a contributiei sotilor, se vor avea in vedere, pe langa aportul material al fiecaruia dintre soti la dobandirea si conservarea bunurilor comune si munca femeii in gospodarie, in sprijinul si sustinerea familiei, precum si orice alte mijloace de contributie directa si/sau indirecta la dobandirea bunurilor comune. In egala masura se impune a nota faptul ca, sumele cheltuite de fiecare dintre soti in alte scopuri decat familia, cum ar fi cele personale precum si cele risipite dupa voia personala nu se iau in considerare la stabilirea contributiei.
buna seara,da pot sa fac dovada cu acte notariale din care rezulta ca terenul vandut a fost al meu si cu bani proveniti am cumparat un alt teren pe care am construit o vila,afara de actul de donatie personala si nu pe familie asupra tenului vandut pe care a existat o locunita p+m la rosu si o alta loc.ridicat doar parterul,detin si hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila,sotul meu a fost pensionar anticipat inca din 2009 cu o pensie de 550 lei/luna,nu a mai avut si alte venituri,afara de acte pot dovedi si cu martori,acestia fiind si din familia sotului,va multumesc f mult pentru raspunsul dat.
multumesc frumos pentru raspuns,d-nul avocat eclair sotul meu era pensionat anticipat din ianuarie 2009 ,avand o pensie de 550 lei initial iar la data decesului avea 650 lei,eu pana in dec.2011( cand m-am pensionat),am fost salariata(fiind bugetar cu 1200 lei) si am o pensie de 900 lei,dupa 40 de ani munciti.
multumesc d-na avocat mihaela,pe terenul vandut am luat 115.000 de euro,din care am achizitionat terenul si am construit vila ,nu am avut fonduri comune(nici nu aveam de unde,sotul fiind pensionat anticipat,cu 650lei pensie,fiind si sub tratament medical,pot spune ca a fost intretinut de mine ,iar toate cheltuielile cu inmormantarea si toate pomenirile pana la 1 an,au fost suportate tot de mine,fiul lui nu a participat cu 1 leu,dar nici cu prezenta(a fost decat la inmormantare,mi s-a parut normal sa-l chem,cu toate ca sotul meu si-a exprimat dorinta in repetate randuri fata de mai multe persoane,ca acesta sa nu fie chemat la moartea lui).Eu am incercat sa discut cu fiul lui,sa-i dau dreptul lui din mostenire conform legii(dar prin buna intelegere)fiind prea lacom el vrea apartamantul(1/2 din apartament imi apartine mie prin hotarare judecatoreasca)iar restul din vanzarea terenului .
Succesiune
ibiss
Sunt casatorit de 15 ani cu actuala sotie care are un copil din casatoria anterioara.locuim intr-o garsoniera proprietatea mea dinainte de casatorie,am vandut ... (vezi toată discuția)