avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mormant in gradina....
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mormant in gradina....

Am calatorit prin tara,si mare mi-a fost mirarea sa vad cruci cu mormant pe teren privat. Aceste marminte sunt de obicei la sate izolate,unde cimitirul si biserica este prea departe ptr.a transporta pe defunct in cimitirul de langa biserica. Poate ca asa este obiceiul a unor oameni din diferite zone in care traiesc,si anume ca mortii lor sa fie ingropati pe terenul de langa casa lor.
Pana aici nu-i nimic,insa intr-o zi,am aflat despre o intamplare c-un mort. Acest om mort,nu mergea la biserica,nu credea in Dumnezeu,era izolat de popi si biserici. Nu avea pe nimeni,era singurul supravietuitor din familie. Intr-o zi a murit....asa ca vecinul sau a mers la preot sa-i spuna ca X a murit si trebuie ingropat. Acolo unde a decedat X mortii erau ingropati in cimitirul bisericii,nu in gradina ca in satele izolate descrise mai sus. Preotul nici nu a vrut sa-l ingroape,nu a vrut sa-l primeasca la cimitir pe X ptr ca nu participase la slujbele de la biserica si ca era un fel de ateu. Vecinul lui X,nu putea sa lase lucrurile asa,nu putea sa-l lase pe X mort in casa,ptr ca apoi intra in putrefractie si mirosul s-ar extinde,asa ca l-a luat pe mort din casa si l-a dus in curtea bisericii,iar preotul nu a avut alta cale de ales decat sa il inmormanteze in cimitir pe X care era mort.

Privind situatia de mai sus,sunt unele lucruri pe care noi am vrea sa stim cum s-ar proceda mai bine. Ma refer la faptul ca sunt si alte situatii mai diferite ca cele de mai sus. De exemplu:
Daca in satul in care un om moare,obiceiul este ca mortii sa fie ingropati la cimitirul bisericii,nu pe terenul mortului ca in satele izolate,iar familia celui mort stie ca daca nu ai bani sa platesti la preot ptr inmormantare si traditii,nu esti primit bine,astfel familia saraca a celui decedat,poate vrea ca ei sa isi ingroape mortul in spatele gradinii asa cum au obiceiul alti oameni din satele izolate.
Intrebare: Exista o lege in care se poate aplica amenda ptr rudele care isi ingroapa mortul in spatele gradinii,pe terenul lor si nu la cimitirul bisericii?

Cel mai recent răspuns: Tarzan2012 , utilizator 02:47, 25 Martie 2013
[ link extern ]

art.15 mi se pare relevant: "... locul si modalitatea inmormantarii va fi conform dorintei exprimate pe timpul vietii de catre persoana decedata...."
Ultima modificare: Duminică, 24 Martie 2013
Cabinet individual de avocat „Petrescu C.”, Avocat
@Car3men

Multumesc pentru informatie.Am citit toata legea pe care ati postat-o. Din cea ce am citit ma refer mai precis la art 4,15 si 16.
Este stiut ca rudele apropiate ale mortului,daca au cunostiinta ca X a murit,si nu vin sa inmormanteze pe X,atunci rudele cele mai apropiate sunt amendate ptr ca nu s-au ocupat de scoaterea certif.constatator medical,certificat deces eliberat de starea civila a primariei,etc.
Intr-adevar art 15,mentioneaza ca locul si modalitatea inmormantarii va fi conform dorintei exprimate pe timpul vietii de catre persoana decedata,dar dupa ce X moare,nimeni din afara nu stie unde si-a dorit X sa fie inmormantat.
Sau sa presupunem altfel: Rudele lui X nu vor sa plateasca cheltuielile de inmormantare conform traditiei din care face parte X ( in unele zone din tara traditiile de inmormantare difera de la unul la altul,chiar din aceeasi religie ortodoxa ),asadar de ce sa contribuie cu bani la preoti ? Sau sa zicem altfel: Defunctul are rude care au trecut la alta confesiune,iar dorinta lui X conform art.15,fiind ortodox,doreste sa fie inmormantat la cimitirul bisericii. Rudele care sunt de alta religie,nu ar vrea sa ii respecte dorinta lui X,deoarece nu vor sa cheltuie bani sau sa plateasca cea ce se cere de catre preotii religiei lui X.

Totusi in art.din legea mentionata de dvs @Car3men,nu am vazut ca mortii ar putea sa fie ingropati si in gradina,pe terenul lui X asa cum am vazut in alte parti din alte zone. Atunci in alte zone,de ce mortii sunt inmormantati pe terenurile lor ,in gradina ?

cred ca tine mai mult de o cutuma, un obicei al locurilor...

un inceput de motivatie se poate gasi si in articolul urmator:

[ link extern ]
hmmm......am citit...deci tine de obiceiurile,traditiile locurilor acelea. Se pare ca traditia si obiceiul combate legea. Nu se aplica amenzi in alte zone ca cei de la munte unde isi ingrop mortii in gradina lor.

:frantic:
Nu vorbim aici de : "traditia combate legea"

Legile au la baza cutumele/obiceiurile...

De altfel, acum 200-300-400 de ani nu existau legi!

"Legea" era traditia locului, obiceiul locului.

Legile si codurile exista de la Cuza incoace.

Alte discuții în legătură

Preot ortodox interzice ingroparea unei decedate adventiste in cimitirul ortodox Ares-3 Ares-3 [quot] O bunică de vreo 81 de ani, nu are parte de liniște nici pe lumea cealaltă. Femeia a făcut greșeala ca, acum 2 ani, să treacă la ... (vezi toată discuția)
preot -abuz in serviciu roko89 roko89 ce poate primi un preot pentru abuz in serviciu? inhumare unui decedat fara adeverinta de inhumare si certificat de deces. (vezi toată discuția)
Preotul ortodox i-a spus bunicii că nu va aproba înmormântarea ei lângă bunicul, unde are concesionat locul de veci, pentru că s-a pocăit. ce pot face ca să-l conving atunci când va sosi momentul? wazz wazz Buna ziua Bunicul meu a fost ingropat in cimitir ortodox acum 25 ani. Bunica mea are si ea loc de veci langa el tot de atunci. Ieri popa i a spus ca nu va ... (vezi toată discuția)