avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Preot ortodox interzice ingroparea unei decedate ...
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Preot ortodox interzice ingroparea unei decedate adventiste in cimitirul ortodox


O bunică de vreo 81 de ani, nu are parte de liniște nici pe lumea cealaltă. Femeia a făcut greșeala ca, acum 2 ani, să treacă la adventiști.

Rudele, care sunt toate ortodoxe, i-au respectat dorința, însă nu s-au gândit că vor fi consecințe neașteptate.

Noul preot al satului [...] a reacționat violent după ce bătrâna a murit marți noapte, iar familia a cerut să o îngroape în cimitirul ortodox. Acesta se află pe raza comunei, dar nu ține de biserică.

“Ne-a spus aproape țipând că el nu o îngroapă pe bunica și că nu ne permite să sființim nici oasele rudelor aflate deja în mormântul familiei. Apoi, ne-a făcut plângere la poliție, fără niciun motiv, și i-a amenințat pe gropari că vor ajunge la Parchet, pentru profanare de mormânt. Așa ceva nu am crezut că vom trăi în mileniul III”, a declarat pentru max-media.ro nepoata decedatei [...]

[ link extern ]

Ce parere aveti? Si ce ar fi putut sau ar fi trebuit sa faca rudele femeii? Am vazut stirea la televizor, in plus fata de ce scrie aici au mai luat o declaratie de la o fata bisericeasca cu rang mai inalt care a spus ca asa scrie in Legea cimitirelor. Deocamdata nu mai scriu nimic; sunt foarte indignata, mi-am pierdut umorul asa ca mai astept.
In primul rand trebuie stiut ce considera Biserica prin mai marii ei...

Din punct de vedere juridic nu cred ca ar putea interzice inmormantarea unei persoane adventiste.

Asa, ar trebui ca nici ateii sa nu fie inmormantati acolo.

Nu inteleg care este problema exacta...
Femeia avea loc de veci in cimitir, al familiei, unde mai sunt ingropati si altii.
Cand groparii au vrut sa sape si sa adune oasele celorlalti ca sa ii faca loc doamnei mai proaspete (ma scuzati, fata de ei asa este) preotul le-a interzis. Se pare ca totusi groparii au aranjat groapa insa nu li se permite rudelor sa intre in cimitir cu sicriul.

Buna aia cu ateii... la crematoriu cu ei, pamantul ortodox al Romaniei nu cred ca ii primeste.
Ar trebui mers in audienta la cei sau cel mare al Bisericii.
Acolo au si consilieri juridici preoti care gandesc aceste probleme.

Constitutia nu poate fi incalcata si mie imi pare o discriminare.
Sa nu fie ceva legat de faptul ca nu au vrut sa dea spaga si de aceea s-a iscat problema...
Sau ca nu ar oficia preotul respectiv slujba de inmormantare...

Daca au act de refuz scris pot sa obtina hotarare judecatoreasca in aceeasi zi pe calea ordonantei presedintiale.
Dar...fara avocat ar putea sa fie destul de complicat...
Daca ar fi refuzat sa le dea un loc de veci nu cred ca mi-ar fi zgariat timpanele ca in cazul acesta, in care are deja unul si nu i se permite inhumarea. Rudele au chemat televiziunea, au anuntat presa insa poate asa cum ziceti, era bine sa cheme un avocat. Sau si un avocat.

Pana una-alta inca sunt cu mortul in casa.

Din păcate, probabil Regulamentul Cimitirului interzice inhumarea unei persoane de alt cult. Așa cum o persoana care este de cult ortodox nu poate fi inhumata într un cimitir catolic.
Biserica este o instituție bine reglementata, am pierdut sau s a pierdut spiritul crestinismului primar, din primele secole. Biserica a devenit o instituție care apoi s a scindat in mai multe instituții , entitati.
Crestineste este sa îngropi omul, crestineste este sa iertam, crestineste este sa consideram si sa credem in Iisus Hristos, Dumnezeu si Om, nu numai Om, crestineste este sa nu conteze ca unii se închina la icoane, alții la statui si alții la nimic, crestineste este sa credem in D zeu si sa nu comentam ca Sf Duh vine numai de la Tatal sau vine si de la Tata si de la Fiu, sa nu conteze ca folosim pâine dospita sau nu la Sf Impartasanie sau nu folosim Sf Impartasanie...
Cred ca mortul nu rămâne neingropat....crestineste vorbind ....si probabil doamna in cauza se va odihni alături de frații si Surorile din cultul adventist , căci banuiesc ca exista un loc de inhumare si pentru aceștia. Ce spune pastorul?! Dacă doamna a ales sa meargă pe cale credintei adventiste atunci frumos ar fi sa o facă pana la capăt si ca familia dansei sa accepte acest lucru. Pana la urma , D zeu este cel care ne va judeca după legea fiecaruia.

Alte discuții în legătură

Preotul ortodox i-a spus bunicii că nu va aproba înmormântarea ei lângă bunicul, unde are concesionat locul de veci, pentru că s-a pocăit. ce pot face ca să-l conving atunci când va sosi momentul? wazz wazz Buna ziua Bunicul meu a fost ingropat in cimitir ortodox acum 25 ani. Bunica mea are si ea loc de veci langa el tot de atunci. Ieri popa i a spus ca nu va ... (vezi toată discuția)
Poate un catolic sa fie inmormantat intr-un cimitir ortodox ilieiri ilieiri cimitirul apartine consiliului local in aceste conditii poate fi inmormantata persoane indiferent de religia din care apartine (vezi toată discuția)
Adresa catre primarie sandel2410 sandel2410 Doamne ajuta! As dori sa ştiu cum sa întocmesc o adresa catre Primarie pentru a ne comunica situatia clara a unei proprietati agricole. Sunt preot intr-o ... (vezi toată discuția)