avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 228 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Recunoasterea diplomei de licenta pentru a putea ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Recunoasterea diplomei de licenta pentru a putea profesa ca inspector SSM

Sunt absolvent al:Universitatea Transilvania din Brasov
Domeniul licenta: INGINERIE INDUSTRIALÃ
Programul de studii: INGINERIA SECURITÃŢII ÎN INDUSTRIE
Facultatea de ªTIINŢA ªI INGINERIA MATERIALELOR
Durata studiilor / numărul de credite: 4 ani / 240 credite
Forma de învăţământ: zi

Universitate notata cu A,
Printre materiile de specialitate facute, enumar:„Bazele evaluarii securităţii în industrie”
„Legislaţia securităţii muncii”
„Managementul si securitatea transportului în
Industrie”
„Elemente de medicina muncii”
„Auditul şi certificarea în ingineria securităţii în
Industrie”
„Electrosecuritate”
Calificarea obtinuta este de Inginer in „Ingineria Securitatii in Industrie”
Mentionez ca m-am lovit de refuzul unor angajatori pe motiv ca nu am experienta si ca imi trebuie si cursul de evaluator de risc.
Intrebarea mea este:ma pot angaja ca si inspector SSM?
Calificarea obtinuta de inginer in ingineria sec in ind. asimileaza meseria de inspector de ssm?
Lamuriti-ma si pe mine, va rog frumos, unde ma pot angaja?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: inspectorSSM , utilizator 22:53, 27 Martie 2013
Interesanta aceasta specializare, recunosc ca nu stiam ca exista. Din pacate, pentru a ocupa functia de inspector SSM intr-o societate comerciala trebuie sa absolviti un curs de specialitate cu durata de 80 de ore, conform Normelor Metodologice de aplicare a Legii 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca. Cursul de evaluator de risc este necesar doar daca vreti sa ocupati postul de sef SIPP (serviciu intern de prevenire si protectie). Actul normativ mai sus amintit stabileste, in functie de nr. de lucratori, obligativitatea constituirii SIPP. Recomandarea mea este sa va valorificati aceasta pregatire urmand un master in SSM (care tine loc de curs de evaluator de risc). Angajati-va intr-o societate pe un post de lucrator desemnat SSM, faceti vechime de 5 ani, ca ulterior sa va infiintati un SEPP (serviciu extern de prevenire si protectie).
Pentru documentarea dvs. - conditiile sunt mentionate in Normele metodologice de aplicare a legii ssm, aprobate prin HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare,
-art. 23.
al.(1) Serviciul intern de prevenire si protectie trebuie sa fie format din lucratori care indeplinesc cel putin cerintele prevazute la art. 49 sau prevederile art. 511 si, dupa caz, alti lucratori.
al.(2) Conducatorul serviciului intern de prevenire si protectie trebuie sa indeplineasca cerintele prevazute la art. 50 sau prevederile art. 511 lit. b).
(3) Incepand cu data de 1 iulie 2011, serviciul intern de prevenire si protectie trebuie sa fie format din lucratori care au contract individual de munca cu norma intreaga incheiat cu angajatorul.
-art. 50
al.(1) Cerinţele minime de pregătire în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă corespunzătoare nivelului superior, care trebuie îndeplinite în mod cumulativ, sunt următoarele:
a) absolvirea, în domeniile fundamentale: ştiinţe inginereşti, ştiinţe agricole şi silvice, cu diplomă de licenţă sau echivalentă, a ciclului I de studii universitare, studii universitare de licenţă, ori a studiilor universitare de lungă durată sau absolvirea cu diplomă de absolvire a studiilor universitare de scurtă durată;
b) curs în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, cu conţinut minim conform celui prevăzut în anexa nr. 6 lit. B, cu o durată de cel puţin 80 de ore;
c) absolvirea cu diplomă sau certificat de absolvire, după caz, a unui program de învăţământ postuniversitar în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, cu o durată de cel puţin 180 de ore.
al.(2) Îndeplinirea cerinţelor prevăzute la alin. (1) se atestă prin diploma de studii şi certificatele de absolvire a cursurilor prevăzute la alin. (1) lit. b) şi c).
al.(3) Cerinţa minimă prevăzută la alin. (1) lit. b) şi c) este considerată îndeplinită şi în situaţia în care persoana a obţinut o diplomă de master sau doctorat în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă."

Utilizatorul dragupfa v-a dat un sfat corect: luati-va nasterul in domeniul dvs. si nu mai trebuie sa urmati cursul postuniversitar.
Ramane ca si conditie de indeplinit, vechimea de 5 ani, pentru a primi autorizatia de la ITM pentru a ocupa functia de sef compartiment ssm, respectiv posibilitatea de a va inregistra o firma proprie si sa fiti dvs. sef serviciu extern de prevenire si protectie.

-art. 32.
al.(1) Serviciul extern de prevenire si protectie trebuie sa fie format din lucratori care indeplinesc cel putin cerintele prevazute la art. 49 sau prevederile art. 511 si, dupa caz, alti lucratori.
al.(2) Conducatorul serviciului extern de prevenire si protectie trebuie sa indeplineasca cerintele prevazute la art. 50 sau prevederile art. 511 lit. b).
al.(3) In cazul in care serviciul extern de prevenire si protectie este format dintr-o singura persoana, aceasta trebuie sa indeplineasca cerintele prevazute la art. 50 sau prevederile art. 511 lit. b).
al.(4) Incepand cu data de 1 iulie 2011, o persoana poate sa ocupe functia de conducator la un singur serviciu extern de prevenire si protectie.
gigipopa, daca permiteti o mica observatie: art. 51^1, 51^2, 51^3, au fost abrogate de Hotărârea nr. 1242/2011 începând cu 27.12.2011.
Corecta observatia utilizatorului dragupfa. Am corectat.
De fapt sunt preluate prin mentiunile anterioare de la art.50.
dragupfa a scris:

Cursul de evaluator de risc este necesar doar daca vreti sa (.......). Recomandarea mea este sa va valorificati aceasta pregatire urmand un master in SSM (care tine loc de curs de evaluator de risc).

O mica observatie la cele de mai sus, in prezent nu mai este necesara absolvirea unui program de invatamant postuniversitar de evaluare a riscurilor cu o durata de cel putin 180 de ore. Este suficienta absolvirea unui program de invatamant postuniversitar in domeniul securitatii si sanatatii in munca, fara sa se conditioneze ca acest curs sa fie strict de evaluare a riscurilor.

Alte discuții în legătură

Inginer in industria alimentara - conditii de indeplinit pentru a putea fi sef serviciu extern de prevenire si protectie - Elibet - Elibet Buna, este posibil ca un absolvent al facultatii de Stiinta si Tehnologia Alimentelor - sectia Tehnologia si Prelucrarea Produselor agricole, obtinand titlul ... (vezi toată discuția)
Masterat ssm Tudorcirco Tudorcirco As vrea sa cer o părere despre masteratul in SSM . Daca merita făcut sau sa urmez un curs de SSM și dacă m-ar ajuta mai mult masteratul făcut la ... (vezi toată discuția)
Cursuri ssm adrcarlos adrcarlos Buna seara, Poate cineva sa ma ajute, va rog, ... Explicandu-mi daca se poate face cursul SSM de 180 de ore fara a avea vreun curs anterior absolvit de 80 ... (vezi toată discuția)