avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Inginer in industria alimentara - Conditii de ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Inginer in industria alimentara - Conditii de indeplinit pentru a putea fi sef serviciu extern de prevenire si protectie

Buna,
este posibil ca un absolvent al facultatii de Stiinta si Tehnologia Alimentelor - sectia Tehnologia si Prelucrarea Produselor agricole, obtinand titlul de inginer, sa se abiliteze ca sef serviciu extern de prevenire si protectie? Daca da, unde-l incadram in prevederile art. 50(1) lit. a) din HG 1425 modificat: la stiinte ingineresti sau la stiinte agricole?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:41, 9 Septembrie 2013
Daca a obtinut diploma de inginer inseamna ca a urmat sectia tehnica a unei universitati cu profil agricol. Probabil specializarea sa este in utilaje agricole. Poate fi incadrat la stiinte agricole si silvice.
Pentru a se abilita ca sef serviciu extern de prevenire si protectie trebuie sa urmeze un curs postuniversitar de 6 luni, in domeniul ssm respectand prevederile HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare art.50 al.(1) lit.c), la o universitate tehnica sau un masterat/ un doctorat in domeniul ssm la o universitate tehnica respectand prevederile HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare art.50 al.(3)
Ultima modificare: Duminică, 8 Septembrie 2013
POPA GHEORGHE, Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Specializarea sa este tehnologia si prelucrarea produselor agricole (mai mult spus - produse alimentare), si da, are toate cursurile cerute de legislatia specifica in domeniul securitatii muncii.
Conducătorul serviciului extern de prevenire şi protecţie trebuie să îndeplinească cerinţele prevăzute la art. 50 din Normele metodologice de aplicare a Legii 319/2006, cu modificarile si completarile ulterioare:

Art. 50. - (1) Cerinţele minime de pregătire în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă corespunzătoare nivelului superior, care trebuie îndeplinite în mod cumulativ, sunt următoarele:
a) absolvirea, în domeniile fundamentale: ştiinţe inginereşti, ştiinţe agricole şi silvice, cu diplomă de licenţă sau echivalentă, a ciclului I de studii universitare, studii universitare de licenţă, ori a studiilor universitare de lungă durată sau absolvirea cu diplomă de absolvire a studiilor universitare de scurtă durată;
b) curs în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, cu conţinut minim conform celui prevăzut în anexa nr. 6 lit. B, cu o durată de cel puţin 80 de ore;
c) absolvirea cu diplomă sau certificat de absolvire, după caz, a unui program de învăţământ postuniversitar în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, cu o durată de cel puţin 180 de ore.
(2) Îndeplinirea cerinţelor prevăzute la alin. (1) se atestă prin diploma de studii şi certificatele de absolvire a cursurilor prevăzute la alin. (1) lit. b) şi c).
(3) Cerinţa minimă prevăzută la alin. (1) lit. b) şi c) este considerată îndeplinită şi în situaţia în care persoana a obţinut o diplomă de master sau doctorat în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.

gigipopa, in lege nu se pomeneste nicaieri de durata de 6 luni pentru cursul postuniversitar.
cunosc legislatia. Intrebarea era daca, un inginer in industria alimentara, se incadreaza in prevederile art. 50(1) lit a) din HG1425/2006 modificat, la stiinte ingineresti sau la stiinte agricole sau nu se incadreaza deloc.. Deoarece specializarea facuta nu e in cadrul unei facultati de agricultura ca sa fie stiinte agricole,ci in cadrul unei facultati de Stiinta si Tehnologia Alimentului, care dupa parerea mea are profil tehnic, din moment ce la finalizarea studiilor are titulatura de inginer.
Ati gasit singur raspunsul.
Fiind inginer cu diploma il puteti incadra la stiinte ingineresti. Daca urma o universitate de profil agricol si obtinea diploma de inginer, il puteati incadra si la stiinte ingineresti si la stiinte agricole si silvice.
De fapt nu vad ce importanta are, atata timp cat art.50 al.(1) mentioneaza ambele posibilitati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce tip de studii superioare pentru ssm katana62 katana62 Buna ziua! Daca am absolvit un liceu cu profil tehnic (industrial), dar o facultate cu profil umanist (filologie), pot urma un curs de inspector/specialist ... (vezi toată discuția)
Buna ziua ! eu activez ca si inspector ssm, am cursul de 80 de ... TnsAdrRzv TnsAdrRzv Buna ziua ! Eu activez ca si inspector SSM, am cursul de 80 de ore, ca si studii superioare am diploma de licenta in Drept, prin urmare pentru a activa la ... (vezi toată discuția)
Cursuri ssm adrcarlos adrcarlos Buna seara, Poate cineva sa ma ajute, va rog, ... Explicandu-mi daca se poate face cursul SSM de 180 de ore fara a avea vreun curs anterior absolvit de 80 ... (vezi toată discuția)