avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 731 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... vizitare minor de catre bunici
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

vizitare minor de catre bunici

daca imi poate oferi cineva o parere, as fi recunoscatoare.
. A si B au trait in concubinaj mai multi ani, timp in care au facut un copil, recunoscut de B. A si B s-au despartit si A a luat copilul cu ea. B a intrat in depresie ca nu isi poate vedea copilul, iar fratele si mama lui B vor sa faca ceva ca sa ii aduca copilul sa il vada doar. Ce pot face acestia? si intr-un timp scurt...#-o
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 15:38, 27 Martie 2013
Intr-un timp scurt ar putea sa apeleze la metodele simple:
sa intre in contact cu mama A si sa ii explice situatia.

Daca situatia este rezonabila, mama A probabil isi va da acordul asupra unui mod de vizitare din partea tatalui B, care sa implice sau nu pe rudele sale

Pentru viitorul copilului, care doar imaginar ar putea sa ignore ca are si un tata, poate fi utila o apropiere regulata de acesta. Evident, rationamentul aceasta depinde si de alti factori ce tin de istoricul relatiei, dar este de cele mai multe ori valid.

In perspectiva, exista si posibilitatea unei intelegeri prin mediere.
Initiativa poate fi a tatalui, care invita mama sa ajunga la un acord scris privind un mod si eventual un program de contact cu copilul sau. Acordul scris in prezenta mediatorului poate sprijini cei doi parinti in construirea unui program de contacte regulate ale tatalui cu copilul, care se poate dovedi folositor si pentru copil, si pentru tata, si poate chiar si pentru mama.
BiancaTudose a scris:

B a intrat in depresie ca nu isi poate vedea copilul, iar fratele si mama lui B vor sa faca ceva ..


Daca vor sa faca ceva, sa-l convinga sa mearga la un specialist sa iasa din depresie ca el ca tata sa ceara in instanta un program de vizita.

Bunicii pot cere in nume propriu un program de vizita, sa ia nepotul la domiciliul lor.

Ultima modificare: Marți, 26 Martie 2013
gi-jane2, moderator
Multumesc de raspuns...dar cum pot cere bunicii program de vizitare? se poate prin ordonanta presedintiala? chiar daca tatal in depresie nu a deschis nici o actiune?
Ultima modificare: Miercuri, 27 Martie 2013
BiancaTudose, utilizator
In instanta, in nume propriu. Copilul are dreptul sa-si cunoasca si sa aiba relatii cu familia extinsa.
Lege 272/2004
Art. 14
(1) Copilul are dreptul de a mentine relatii personale si contacte directe cu parintii, rudele, precum si cu alte persoane fata de care copilul a dezvoltat legaturi de atasament.
(2) Copilul are dreptul de a-si cunoaste rudele si de a intretine relatii personale cu acestea, precum si cu alte persoane alaturi de care copilul s-a bucurat de viata de familie, in masura in care acest lucru nu contravine interesului sau superior.
(3) Parintii sau un alt reprezentant legal al copilului nu pot impiedica relatiile personale ale acestuia cu bunicii, fratii si surorile ori cu alte persoane alaturi de care copilul s-a bucurat de viata de familie, decat in cazurile in care instanta decide in acest sens, apreciind ca exista motive temeinice de natura a primejdui dezvoltarea fizica, psihica, intelectuala sau morala a copilului.
Multumesc frumos! Actiune se intemeiaza doar pe Lg 272/2004/ sau si pe codul civil? Precizare, tatal care se afla in depresie, nu a cerut pana acum nimic in Instanta, de la mama..gen program vizitare, exercitare autorit. parinteasca in comun...Pot cere bunicii daca pe tata nu il intereseaza? Si inca ceva, credeti ca pe calea ordonantei presedintiale nu s-ar putea merge? In conditiile in care, bunica are locuinta statornica in strainatate si a venit doar o scurta perioada de timp in Romania, si vrea sa isi vada nepotul...

Alte discuții în legătură

Relaþia bunicilor cu nepoþii în urma divorþului BunicaMP BunicaMP În cazul divorţului în cadrul unei familii cu copii există reglementări juridice referitor la relaţia bunicilor cu nepoţii? (vezi toată discuția)
Buna ziua! va solicit un sfat in legatura cu urmatoarea situatie: ... Maria MM. Maria MM. Buna ziua! Va solicit un sfat in legatura cu urmatoarea situatie: fratele meu este in proces divort si stabilirea programului de vizita pentru fiica sa minora ... (vezi toată discuția)
Buna seara, sora mea se confrunta cu o problema a carei rezolvare ... Lucica Dinache Lucica Dinache Buna seara, Sora mea se confrunta cu o problema a carei rezolvare va rugam sa ne ajutati sa o gasim.In urma decesului fiului sau au ramas un minor de 11 ani ... (vezi toată discuția)