avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 147 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Buna ziua! Va solicit un sfat in legatura cu ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Buna ziua! Va solicit un sfat in legatura cu urmatoarea situatie: ...

Buna ziua! Va solicit un sfat in legatura cu urmatoarea situatie: fratele meu este in proces divort si stabilirea programului de vizita pentru fiica sa minora in varsta de 8 ani. Pana la terminarea procesului nu exista un program clar de vizita, mama refuzand sa ii acorde copilului dreptul de a vorbi cu tatal la telefon desi copilul isi doreste. Contrar dorintei copilului, mama o obliga sa petreaca weekend-urile in casa actualului partener unde dorm toti 3 intr-o camera, intr-un pat,intr-o casa fara conditii.
Presupunand ca dupa terminarea divortului se va stabili programul de vizita cu weekend alternativ, problema ramane cea a serviciului fratelui meu care lucreaza in comunitate pe perioade de 3 luni.
Avand in vedere ca bunicii paterni au decedat si ca mama nu lasa copilul sa se bucure de viata sociala alaturi de rudele paterne cu care a copilarit pana la varsta de 8 ani si care au participat la cresterea si educatia ei, ce sanse sunt ca matusile tatalui, eu-matusa copilului, nasii sa primeasca dreptul de a vizita.copilul si de a-l prelua in weekend-ul alocat tatalui daca acesta nu este in tara?
Va multumesc anticipat pentru sfaturi!
O seara buna!
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Fiecare dintre persoanele amintite au drepturi distincte in raport cu copilul, astfel ca legal aveti mai multe cai:

1, Tatal sa nu astepte finalizarea procesului de divort (care poate dura si 2/3 ani) și sa piarda legatura cu propriul copil, ci trebuie sa ceara program de vizitare pe calea ordonanatei presedintiale sau direct in fata completului investit cu solutionarea divortului. Avantajul ordonantei presedintiale este ca aceasta este executorie imediat si nu atunci cand avem o sentinta definitiva.

2. In oricare din variante ar avea tatal program de vizita, tatal este singurul titular. Atunci cand il acorda instanta evalueaza relatia de afectiune cu tatal si necesitatea pastrarii acesteia. Nu veti putea lua/vedea copilul - in lipsa tatalui - pe programul acordat acestuia. Cat timp nu se afla in tara programul va fi acela al unui contact video/tel, dar va exista cu siguranta (asta daca l a cerut si stie sa il justifice in fata judecatorului caci nu se acorda din oficiu)

3. Pentru ceilalti membri ai famiiei extinse (exclus nasii daca nu sunt membri de familie in sensul dispoziutiilor Lg 272) vor trebui sa solicite individual program de vizita alaturi de minora, demonstrand relatia de afectiune si ruperea acesteia odata cu divortul parintilor.

Cel mai probabil copilul va fi audiat de catre instanta si isi va putea exprima punctul de vedere vis a vis de acest program,
Apreciez opiniile pertinente ale doamnelor avocate, insa vin cu o pilda din viata reala. Cazul parintilor Madalinei MANOLE. Au murit si nu si-au vazut nepotul, desi s-au adresat instantei, au avut hotarari, executori, degeaba!
Ultima modificare: Joi, 4 Martie 2021
DlGoe, utilizator
Art 17 Lg 272/2004

(1) Copilul are dreptul de a menține relații personale și contacte directe cu părinții, rudele, precum și cu alte persoane față de care copilul a dezvoltat legături de atașament.
(2) Copilul are dreptul de a-și cunoaște rudele și de a întreține relații personale cu acestea, precum și cu alte persoane alături de care copilul s-a bucurat de viața de familie, în măsura în care acest lucru nu contravine interesului său superior.
(3) Părinții sau un alt reprezentant legal al copilului nu pot împiedica relațiile personale ale acestuia cu bunicii, frații și surorile ori cu alte persoane alături de care copilul s-a bucurat de viața de familie decât în cazurile în care instanța decide în acest sens, apreciind că există motive temeinice de natură a primejdui dezvoltarea fizică, psihică, intelectuală sau morală a copilului.
(4) În caz de neînțelegere între părinți cu privire la modalitățile de exercitare a dreptului de a avea legături personale cu copilul, instanța va stabili un program în funcție de vârsta copilului, de nevoile de îngrijire și educare ale acestuia, de intensitatea legăturii afective dintre copil și părintele la care nu locuiește, de comportamentul acestuia din urmă, precum și de alte aspecte relevante în fiecare caz în parte.
(5) Criteriile prevăzute la alin. (4) vor fi avute în vedere și la stabilirea programului de relații personale și cu celelalte persoane alături de care copilul s-a bucurat de viața de familie.

Nu as merge pe zvonul public pentru ca nu stiti exact ce este in alt dosar, care sunt implicatiile psihologice etc. Nu zic ca nu exista si situatii anormale dar nu este cazul sa generalizam pornind de la un caz particular gen Madalina Manole

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vizitare minor de catre bunici BiancaTudose BiancaTudose daca imi poate oferi cineva o parere, as fi recunoscatoare. . A si B au trait in concubinaj mai multi ani, timp in care au facut un copil, recunoscut de B. A ... (vezi toată discuția)
Vizitarea minora Mary Ăgapie Mary Ăgapie Nepoata crescuta de mine de la 6luni___3,9luni mama refuza relația mea cu fata (vezi toată discuția)
Relaþia bunicilor cu nepoþii în urma divorþului BunicaMP BunicaMP În cazul divorţului în cadrul unei familii cu copii există reglementări juridice referitor la relaţia bunicilor cu nepoţii? (vezi toată discuția)