In prezent detin o mansarda in Iasi, construita de SC Grup 5 Constructii Instalatii Montaj SRL. Am un act de vanzare-cumparare incheiat intre parti, insa fara a fi implicat vreun birou notarial.
Acum am primit mansarda, dupa o mare intarziere pentru care, cf. contractului ar trebui sa primesc aprox. 5.000 euro penalizari, insa problema cea mai mare este ca nu am acte pe acel apt (intabulare etc) - din motiv ca firma nu a depus si nu vrea sa depuna actele la primarie.
As dori sa stiu ce trebuie sa fac pentru a obtine actele si penalizarile?
Care sunt pasii legali, care sunt costurile aproximative, timpii de solutionare, si sansele de solutionare pozitiva?
Dimpotriva, raspunsul dvs mi se pare unul avizat, insa trebuie sa lasam si subiectivismul sa se exprime. :)
Dezamagirea mea (ca sa evit folosirea unor altfel de cuvinte) de adreseaza autoritatilor locale care nu trebuiau sa permita acest lucru - ca de aia au comise de urbanism si multe altele.
Sa revenim deci la ale noastre, facand legatura in acelasi timp cu postarea mea initiala.
1. Imi puteti sugera un avocat bun (a se intelege competent si ieftin), sau site-ul acesta este strict pentru consultanta?
2. Din experienta dvs, care ar fi timpul de solutionare a unei astfel de spete?
3. Cam care ar fi costurile aproximative totale (onorarii, taxe etc) (Val apt. = 25.000 euro);
Multumesc, si imi rezerv intentia de a mai reveni eventual cu intrebari suplimentare.
1. Un avocat ieftin si bun nu cred ca exista...
Dar puteti incerca fie alegerea unui avocat ieftin, cu riscurile ce decurg din aceasta, bazandu-va mai mult pe noroc..., fie alegerea unui avocat bun, care sa va rezolve situatia...negociind cu el onorariul.
Dv. veti decide.
2. Cu privire la intrebarea 2, numai avocatul pe care-l veti alege, in functie de modalitatea pe are o vede el de rezolvare a situatiei si functie de comportamentul vanzatorului mansardei caruia i-ati dat banii pe un imobil ilegal ce nu poate fi intabulat, va poate aproxima durata...
3. Onorariul depinde de la avocat la avocat pentru aceeasi prestatie, dar modalitatile de rezolvare a problemei, asa cum le vad eu, personal, si cum vi le-am expus intr-un mesaj anterior, sunt multiple, astfel ca aceste costuri vi le va estima tot avocatul angajat.
Mult noroc (pentru ca, fie vorba intre noi, veti avea nevoie)! ;)
In ceea ce priveste norocul, asta si-l mai face si omul.
In ceea ce priveste calea de urmat - tocmai asta ma tine in loc din pacate - lipsa de transparenta in proceduri.
Din punctul meu de vedere, legea e la fel peste tot, indiferent de avocat, sau de furnizor, sau de pagubit, sau de "parat" etc. Intr-adevar exista se avocati care poate nu cunosc legea.
Insa intrebarea mea era destul de simpla: avem cateva legi, avem cateva taxe, comisioane etc de platit, exista onorariu care poate varia intre x si y etc.
In fine, la intrebarea 1 sunt de acord, la intrebarea 2 mi se pare aberant ca solutionatrea unei spete si aplicarea legii sa dureze "variabil" - sau mai rau, timpii de solutionare sa fie influentati de "comportamentul vanzatorului mansardei". Iar la intrebarea 3 sunt de acord cu abordarea onorariului, insa intrebam deasemenea de taxle notariale etc.
Multumesc, si imi cer scuze anticipat in caz ca exprimarea mea deranjeaza.
Apelez iar la ajutorul dvs - intrucat am informatii noi. Am dat in judecata firma constructoare, si referitor la dreptul de proprietate, autentificare etc, as sublinia urmatoarele, metionate in sentinta:
- prin O.U.G. 210/2008, "locuintele si unitatile individuale pot fi instrainate si dobandite prin acte juridice intre vii, incheiate in forma autentica, sub sanctiunea nulitatii absolute".
*** Insa in acelasi timp, se mentioneaza in sentinta ca, la data incheierii actului de vanzare-cumparare, OUG nu era in vigoare, rezultanda ca vanzarea-cumpararea intervenita intre parti este valabila;
*** deasemenea, se precizeaza ca, conventia (actul incheiat) nu reprezinta o promisiune de vanzare-cumparare, ci chiar o vanzare-cumparare.
*** la fel se precizeaza ca potrivit art. 1295 din Codul Civil, vinderea este perfecta intre parti, si proprietatea este de drept stramutata intre parti;"
*** deamsemenea, se mentioneaz in incheiere, ca dreptul de proprietate s-a transmis in mod valabil, in temeiul articolului 1294 alin. 1 din Codul Civil.
Acum nelamurirea mea este urmatoare:
1. daca actul de proprietate este perfect legal (cel putin asta inteleg eu), asta nu inseamna ca pot sa-l vand, fara sa mai am anexate intabularea si inscrierea in CF (sau ce mai trebuie)?
2. varianta a doua - scrie tot in sentinta ca art.970 din Codul Civil obliga (referitor la actele astea de vanzare-cumparare) nu numai la ce este inscris intr-insele, dar si la toate urmarile, ce echitatea, obiceiul sau legea da obligatiei, dupa natura sa. (Aici ma gandesc ca sunt cuprinse celelalte obligatii - precum intabularea). Mai departe precizeaza ca, potrivit art. 1077, creditorul (adica eu) poate sa fie autorizat de a aduce el la indeplinire, cu chelutiala debitorului.
Deci, concluzionanad:
1. nu se poate vinde apartamentul asa cum e?
2. nu pot face eu toate demersurile de intabulare (inclusiv autorizare de construire - daca nu exista, schita cadastrala, etc) - si apoi, daca mai am vreo urma de energie, sa-l dau in judecata pentru recuperarea cheltuielilor?
Multumesc, si imi cer scuze daca am insistat peste limita bunului simt.