avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1054 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA aplicat unei amenzi facturate de o societate de ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA aplicat unei amenzi facturate de o societate de leasing

Buna ziua,
As dori un raspuns la urmatoarea situatie:

In anul 2009 am avut contract de leasing pentru camioane cu care transportam marfa. Unul dintre camioane a fost prins fara rovinieta si a primit amenda - pe societatea de leasing. Aceasta societate a facturat amenda societatii noastre - adica beneficiarului leasingului- la care a colectat TVA (a facturat amenda+TVA). Noi ca beneficiari am dedus TVA -ul respectiv.
Acum suntem controlati pe linie de TVA iar la factura respectiva au considerat ca nu aveam dreptul sa deducem TVA. Cum este corect?
Cel mai recent răspuns: CONTABIUM , Contabil 18:54, 30 Martie 2013
Da, inspectorii de la fisc au dreptate pentru ca a gresit societatea de leasing care a calculat TVA la amenda.
Buna ziua,

In opinia mea societatea de leasing a facturat corect, in temeiul art.137, alineatul 2, litera b din CF, care precizeaza ca:
(2) Baza de impozitare cuprinde următoarele:
a) impozitele şi taxele, dacă prin lege nu se prevede altfel, cu excepţia taxei pe valoarea adăugată;

Puteti sa invocati inaintea organelor de control acest text legal. Mai sunt si alte temeiuri legale care indreptatesc societatea de leasing sa factureze in acest mod.Spre exemplu:
(7) Orice cheltuieli cu impozitele şi taxele datorate de o persoană impozabilă în legătură cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, dacă nu sunt incluse în preţul bunurilor livrate ori al serviciilor prestate, ci sunt recuperate de la clienţi prin refacturare, se cuprind în baza de impozitare a taxei pe valoarea adăugată, potrivit prevederilor art. 137 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal.

Va rog sa cititi in continuare punctul 8 din Normele de aplicare ale art.137.

Numai bine
Multumesc tare mult, art 137 alin 2 lit b , l-am adus si eu argument dar din pacate ... nu prea m-au crezut, vom vedea ce urmeaza acum
In mod sigur daca veti contesta(in cazul in care inspectorii nu renunta la punctul lor de vedere) veti castiga, deoarece lucrurile sunt cat se poate de clare si cred ca exista si ceva decizii ale curtilor din Romania pe aceasta speza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Factura daune Contabilitate sector 4 evoCONTA Contabilitate sector 4 evoCONTA O soc.com.din Romania a achizitionat marfa din UE.Marfa a fost transportata de o firma din Romania.In urma transportului o parte din marfa s-a deteriorat.Firma ... (vezi toată discuția)
Tratament fiscal tva in caz de dauna razvy_balan razvy_balan In timpul unui transport avem o dauna totala. Cu furnizorii avem contract iar marfa este asigurata. Furnizorul ne-a facturat marfa cu mentiunea \\"dauna\\". ... (vezi toată discuția)
Tva taxa de prima imatriculare buly1976 buly1976 Am achizitionat prin leasing, ca persoana fizica, un autoturism Societatea de leasing mi-a facturat taxa de prima imatriculare la care a adaugat TVA. Cat ... (vezi toată discuția)