avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 631 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... FISA DE APTITUDINE
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

FISA DE APTITUDINE

Buna ziua,

Rog frumos daca imi puteti spune daca exista o lege care obliga angajatorul sa aiba propria fisa de aptitudine(de la medicina muncii cu care colaboreaza) sau o poate accepta pe cea cu care vine viitorul angajat de la alta firma.
Sau daca legea ne constrange ca pe fisa sa fie obligatoriu numele firmei unde se angajeaza noul lucrator.

Multumesc,
O zi placuta!
Ultima modificare: Joi, 28 Martie 2013
OliviaG, utilizator
Cel mai recent răspuns: OliviaG , utilizator 21:51, 28 Martie 2013
Fisa de aptitudine este eliberata de medicul de medicina muncii pentru un post anume si in baza fisei de expunere la riscuri profesionale pentru acel post, fisa pe care angajatorul o completeaza si o transmite acelui medic.

Deci fisa de aptitudine se elibereaza numai pe baza solicitarii angajatorului si a fisei de expunere la riscuri profesionale, ambele emise de angajator catre medicul de medicina muncii, nu poate fi preluata fisa de aptitudini eliberata pentru acelasi angajat, insa in cadrul unui alt loc de munca.

Ca atare, avand in vedere modalitatea de eliberare a acestei fise, pe ea va fi trecut angajatorul curent al persoanei pentru care a fost eliberata.
1. Va recomand sa cititi HG nr. 355 din 11/04/2007 privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor (publicata în Monitorul Oficial, Partea I nr. 332 din 17/05/2007), modificata de HG 1169/2011.

2. Inainte de incheierea CIM se deschide "Dosarul medical" de catre angajator.

3. Angajatorul completeaza "solicitarea pentru examenul medical la angajare" si "fisa de expunere la riscuri profesionale".

4. Candidatul se prezinta cu acest dosar la medicul de medicina muncii care deserveste pe angajator.

5. - Medicul de medicina muncii propune examenele medicale, in functie de cerintele postului si, in functie de rezultate, completeaza "fisa de aptitudine" cu care candidatul se prezinta la angajator si apoi semneaza CIM.
- "Fisa de aptitudine" (desi este foaie volanta) este parte componenta a "dosarului medical".

6. Conform Legii 319/2006, a securitatii si sanatatii in munca, si a Normelor de aplicare a ei, costurile legate de efectuarea examenelor medicale inainte de angajare si in timpul desfasurarii activitatii la locul de munca sunt suportate de angajator.

7. Dosarele medicale se procura de la aceeasi sursa de unde se procura si dosarele de SSM (Protectia muncii) si PSI si sunt asemanatoare cu acestea.

Asa este , dar mă refeream la faptul că dacă lucrătorul vine cu fisa de aptitudine de la o alta firma unde a fost pe acelasi post....conteaza ca nu scrie firma angajatorului la care va fi in prezent?
Ati primit un raspuns foarte clar, cum se elibereaza fisa de aptitudine, chiar atunci cand lucratorul vine de la o alta firma, unde a ocupat un post similar.
Se transfera doar dosarul medical de la medicul specialist de medicina muncii al vechii firme, la medicul specialist de medicina muncii de la noua firma, o data cu angajatul.
Chiar daca este vorba de acelasi medic specialist, se completeaza o noua fisa de expunere la riscuri profesionale, de catre noul angajator si se emite o noua fisa de aptitudine, pentru locul de munca, la noua firma.
Chiar daca angajatorul este acelasi in ambele firme, se face o noua fisa de expunere la riscuri si se emite o noua fisa de aptitudine, pentru locul de munca de la noua firma.
Chiar daca nu se schimba decat denumirea firmei si se pastreaza toate celelalte mentiuni, tot se intocmeste o noua fisa de expunere la riscuri profesionale si se emite o noua fisa de aptitudine pentru locul de munca la noua firma.
Chiar daca se schimba locul de munca/ postul de lucru, in cadrul aceleiasi firme, se intocmeste o noua fisa de expunere la riscuri profesionale si se emite o noua fisa de aptitudine.
Sunt rubrici care nu pot fi identice: denumirea firmei si date de firma, data completarii documentelor, parafa medicului, chiar semnatura angajatorului.
Multumesc frumos pentru raspunsuri !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fisa de aptitudini maryanna123 maryanna123 ca sa obtin fisa de aptitudini trebuie sa fiu trimisa direct de angajator?? (vezi toată discuția)
Cum se elibereaza fisele de aptitudini pentru o persoana ce nu este agajata dar doreste acesta fisa anamariamihai anamariamihai 1. La birou m-am lovit de multe ori de cereri de la diverse persoane ce doreau o fisa de aptitudini de medicina muncii , dar neavand angajator, deci nici fisa ... (vezi toată discuția)
Fisa medicina muncii adria05 adria05 As dori sa stiu unde se face fisa medicina muncii?poate fi completat si de mediucl de familie?multumesc. (vezi toată discuția)