avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 722 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Schimbarea numelui de familie minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Schimbarea numelui de familie minor

Buna ziua,
Nu am fost casatorita cu tatal copiilor dar am decizie judecatoreasca definitiva si irevocabila pentru crestere si educare. Mentionez ca tatal copiilor nu se implica sub nicio forma la cresterea si educarea lor si nici financiar. Nu a platit niciodata pensie alimentara din 2005 si nici nu mai locuieste in Romania. Anul acesta ma voi casatori si muta in Austria, intrebarea mea este daca pot si cum pot trece copii minori pe numele viitorului sot dupa casatorie?

Va multumesc anticipat!
"Nu există nici un temei legal pentru o asemenea măsură." a scris Patrick.

Exista. Ordonanta 41/2003, care reglementeaza aceste situatii. Actele necesare sunt cerere, acordul in forma autentica al ambilor parinti, in caz de neconcordanta, al autoritatii tutelare, si bineinteles o sentinta. Eu nu militez pentru pierderea identitatii, ci pentru o abordare mai pragmatica a situatiei. Mi se pare inutil sa se militeze "in numele tatalui" cand acesta nici macar nu o doreste. Din pacate viata nu are legatura cu ce ar trebui sa fie ci cu situatia "de facto". Ca un copil , care nu a avut nici o legatura cu parintele biologic (tata sau mama, nu conteaza) sa devina brusc dornic pe la 20 de ani samd. sa" sudeze" o relatie inexistenta mi se pare o utopie, frumoasa ca toate utopiile. deci.. exista temei legal.
Doamna a cerut o lamurire, un sfat, nu o lectie de morala si nici nu cred ca a intrat pe acest forum ca sa fie nevoita sa se justifice pentru ceea ce, la acest moment si in acest punct al vietii sale, considera ca este spre binele copiilor sai.
Nu si-a abandonat copiii, nu cred are intentie sa faca vreun rau nici statului roman si nici celui austriac.....vrea doar, din cat am inteles eu, o solutie legala pentru binele sau, al copiilor sai si al familiei sale viitoare.

Nu s-a gasit nimeni sa se intrebe cat de moral este comportamentul tatalui natural, biologic, caruia nu-i pasa de copiii sai.....ci cat de imoral faptul ca mama vrea sa se casatoreasca si sa ofere o sansa MAI BUNA copiilor sai........

Stimata doamna, nu cunosc legislatia statului austriac, dar cunosc un caz similar in care mama s-a casatorit cu un cetatean german in fata autoritatilor din Germania, dupa care copilului minor al mamei dintr-o relatie anterioara i s-a aprobat schimbarea numelui pe cale administrativa in Romania.....iar ulterior a fost adoptata de sotul mamei, devenind o familie in care toti membrii ei (3) poarta acelasi nume de familie. Aceasta a fost dorinta lor, iar autoritatile au respectat acest lucru.

Parerea mea este sa va informati care este legislatia statului austriac care vi se va aplica dupa casatorie, si cu siguranta veti gasi solutii la problema d-voastra. Cu siguranta veti avea surpriza sa aflati ca acolo e mult mai simplu sa gasiti solutii decat in legislatia romaneasca.

Si pentru cei carcotasi.....chiar prin casatoria mamei lor, copiii nu vor pierde cetatenia romana, deoarece ca cetatean nou al unui stat membru al UE poti dobandi cetatenia acelui stat al UE daca indeplinesti conditiile pentru obtinerea ei si, in acelasi timp, poti pastra si cetatenia statului de origine, din care vii.

eclair a scris:

"Nu există nici un temei legal pentru o asemenea măsură." a scris Patrick.

Exista. Ordonanta 41/2003, care reglementeaza aceste situatii.


Ați putea să precizați în care dintre cazurile prevăzute de Ordonanța 41/2003 se încadrează situația din discuția de față?
Distinsilor preopinenti, inclusiv d-nei T. Dinca
Austria recunoaste o singura cetatenie, doua cetatenii doar in cazuri speciale (copil nascut dintr-un parinte austriac si unul strain, de exemplu). Asa ca o solutie ar fi ca viitorul sot, actualul d-voastra prieten austriac, sa va dea in judecata pt. stabilirea paternitatii. Mai pe romaneste, sa ceara instantei sa stabileasca ca el este tatal copiilor d-voastra. Cum sa procedati concret veti gasi destui avocati sa va consilieze. Metoda este uzitata cu succes de o anumita minoritate in ale carei randuri se observa de ceva vreme o explozie de copii blonzi si cu ochi albastri. Nu discut moralitatea ,,metodei" pe care v-o sugerez, discut DOAR ,,interesul" d-voastra de a face din doi copii romani, doi copii austrieci, ca cetatenie, dar nu numai. Insa ati putea sa-i faceti romano-austrieci, adica cu dubla cetatenie, oricum austrieci nu vor fi niciodata ! Integrarea intr-o alta natie/cultura/etc seamana leita cu a avea un rang nobiliar : poti sa ai ,,n" titluri, ,,n+1" zapise cu peceti domnesti, daca ceilalti nobili nu te frecventeaza, degeaba ! Sa nu uit : daca pierzi cetatenia romana, nu mai ai cum sa o transmiti viitorilor copii !
Ultima modificare: Marți, 2 Aprilie 2013
e4c5, utilizator
Instanta nu are cum sa stabileasca paternitatea cat copilul are un tata, asa ca cei interesati trebuie sa conteste intai recunoasterea paternitatii daca aceasta nu corespunde adevarului, ori n-are sens cat nu poti sa dovedesti ca biologicul nu e tatal.

Alte discuții în legătură

Numele de familie al copilului Mihaela Zim Mihaela Zim Buna, ma numesc Mihaela,sunt cetatean roman si locuiesc de cca.4 ani in Austria. Am fost casatorita cu un cetatean austriac si in urma divortului am ramas cu ... (vezi toată discuția)
Schimbare paternitate dupa 5 ani manga manga ce implica schimbarea paternitatii unui copil nascut in interiorul unei casnicii, dar cu tata biologic diferit? ambii barbati, impreuna cu mama sunt de acord ... (vezi toată discuția)
Cui trebe sa ma adresez cccp cccp Am o fetitza de 3 ani care imi poarta numele eu nu mai sunt cu mama ei si asi dorii sa stiu cui trebe sa ma adresez pentru schimbarea numelui Cu mama ei nu am ... (vezi toată discuția)