avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 178 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

testament

Buna seara.
Stimati domni va rog sa ma ajutati in urmatorul caz succesoral.
Mentionez ca provin dintr-o familie cu 7 copii (4 baieti si 3 fete). In casa parinteasca a locuit cu parintii sora cea mai mare, ea ramanand in continuare sa locuiasca si dupa moartea parintilor. Sora mea a decedat si a lasat un testament olograf in favoarea fiului nepotului de la o alta sora. Mentionez ca sora cea mare a fost casatorita, sotul dumneaei este decedat, iar in urma casatoriei nu au rezultat copii.
Intrebarea mea este daca acest testament poate fi atacat.
Va multumesc anticipat pentru raspunsul pe care o sa-l primesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 07:57, 29 Martie 2013
In cadrul procedurii succesorale chiar pe cale amiabila la notar , cand testamentul este olograf se cere acordul mostenitorilor legali cu privire la acest tetament, se cere expertiza grafologica daca I'l contestati. Nu sunteti mostenitori rezervatari ca sa cereti reductiunea liberalitatilor excesive insa puteti cere acea expertiza Grafologica si sa va declarati ca nu sunteti de acord cu testamentul.
ati facut succesiunea dupa parinti ?
Daca nu, atunci sora dumneavoastra putea face testament numai pentru partea sa din mostenirea dupa parinti.
tocmai am trecut prin asa ceva... cu testamentul... strabunica inainte sa moara a fost ingrijita de o fiica din 3 frati si a scris un testament in care i-a lasat dansei casa pe care a construito cu sotul ei. la notar am constatat ca defapt testamentul poate fi atacat oricand acesta nereprezentand o mostenire ci o dorinta a persoanei decedate (in cazul nostru strabunica) deci.. daca fratii bunicii decideau sa nu renunte la partea din casa respectiva +terenul puteai sa isi ia partea de mostenire. (asta mia sa spus la notar)

inainte sa moara mentionez ca testamentul a fost scris de fata cu un notar iar acesta a avertizato ca nu reprezinta renuntarea la casa ci doar o dorinta a acesteia pe care ceilalti vor decide daca o accepta sau nu
Ultima modificare: Joi, 28 Martie 2013
AkyNashu, utilizator
Testamentul nu este act de proprietate. daca este olograf se vizaeaza spre neschimbarea de notarul public dupa care sunt chemati mostenitorii legali sa sepronunte asupra lui, cerandu se si expertiza grafologica in caz de neacord. Tot in cadrul acestei proceduri daca exista mostenitori rezervatari ei pot cere reductiunea liberalitatilor excesive.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament olograf Luxa Luxa Buna ziua . Am o doamna de 75 de ani cu care eu am facut un contract de ingrijire pe un apartament din bucuresti , mai are o proprietate mostenita de la ... (vezi toată discuția)
Valabilitate testament olograf care incalca rezerva succesorala NicholasNickleby NicholasNickleby Bună ziua! Situație: soț supraviețuitor cu doi copii, unul bun și muncitor, celălalt tot bun dar cu o viață personală cel puțin agitată. ... (vezi toată discuția)
Mostenire, testament kalel103 kalel103 Buna ziua, Am o intrebare legata de dreptul de succesiune. Unul din parintii mei a murit si a lasat testament pe numele meu. Mostenirea (este vorba de un ... (vezi toată discuția)